Yarım su bardağı çam fıstığını içine atarak kavurmaya başlayın. Fıstıklar kavrulduktan sonra 1,5 su bardağı irmiği tencereye aktarın. Sürekli karıştırıp, kısık ateşte 20 dakika kadar kavurun.
Tereyağını tavada eritip irmiği üzerine döküyorum ve orta büyüklükteki ocakta, orta ateşte yaklaşık 3 dakika sürekli karıştırarak kavuruyorum. 3 dakika sonunda ocağın altını kısıp 3 dakika da kısık ateşte iyice kavuruyorum.
Yanmaz tavaya sıvı yağ ve tereyağ konur. Yağ eriyince un konup kavurma ya başlanır. Baştan yağ az gibi gelebilir ama kavurdukça yağını salıyor merak etmeyin. En küçük ocağın kısık ayarında yaklaşık 20 dakika unun rengi kahverengi ye dönene kadar kavrulur.
En kısık ateşte un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın. Ununuzun yağla birlikte güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor. Bu aşamadan sonra yine karıştırmaya devam edin. Unun kokusu iyiden iyiye çıkmaya başladığında şerbetini verme vaktiniz de gelmiş demektir.
Suyunu tamamen çeken irmiği 3 tam tur karıştırıp irmiğin üstünü temiz bir havlu + kapak ile örterek helvayı çok çok hafif ateşte demlendirin (10-15 dakika kadar ben bu demlenme aşamasında tencereyi ocağın en küçük gözüne kısık ateşe koyuyorum)..
İlgili 28 soru bulundu
1) İrmik helvasının koyu bir rengi olması için kısık ateşte güzelce kavurun. İyi kavrulmuş bir irmik helvası çok daha iyi bir kıvam alacaktır. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken şey, eşit bir şekilde kavrulması ve yanmaması için sürekli karıştırmak! 2) İrmik helvasının dağılmaması için az miktarda un kullanabilirsiniz.
Her iki kaptaki pişirme süreci tamamlanınca sıcak şerbeti kepçe ile kavrulmuş sıcak irmiğin üzerine yavaşça dökün. Her iki malzeme de sıcak olduğundan şerbet irmiğin üzerine dökülür dökülmez aniden kaynamaya başlar ve sıçrayıp elinizi yakabilir.
İrmiğin kavrulması bitince şerbet tencereye dökülür ve karıştırmaya devam edilir. İrmik suyu tamamen emdiğinde tencere ocaktan alınır. Tencerenin kapağı kapatılır ve irmik 30 dakika dinlendirilir. İrmik Helvası servis tabağına alınır ve servis edilir.
İrmik Helvası Tarifi Nasıl Yapılır? Daha sonra altı kısılır ve bir kapta süt, su ve şeker karıştırılıp ocaktaki irmiğin üzerine dökülür. (çok şekerli isterseniz şekeri fazla koyun.) Sonra 15-20 dakika suyunu çekene kadar bekletilir. Afiyet olsun.
Can helvası veya can aşı olarak da bilinen helva kavurma işlemi, cenazenin ilk gününden itibaren yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gününde de yapılabiliyor. Verilen bu helva sayesinde edilen dualarla ölen kişinin mezardaki çektiği acıların azaldığına ve hatta kaybolduğuna inanılıyor.
Topaklanmaması için karıştırıp,kıvam almasını sağlayın. Kısa sürede şerbeti çekecektir. Helva artık oldu ve ona dinlenmesi için 20 dakika kadar müsade etmeniz gerekiyor. 20 dakika sonunda istediğiniz şekilde servis edebilirsiniz. İster elinizle, ister kurabiye kalıplarıyla ya da bir kaşık ile.
Sütlü İrmik Helvası Tarifinin Püf Noktası
İrmik helvası yapmanın en önemli püf noktası, irmiği yağda kavururken sürekli ve hiç durmadan karıştırmak ve irmiğin yanmasına asla izin vermeden güzelce kavrulmasını sağlamak. Bu kıvamı elde etmek için ise yaklaşık 5-8 dakikalık bir kavurma süresi yeterli olacaktır.
180 derecede yaklaşık 20 dakika da bu kadar güzel kızardı. Başından ayrılmamanızı tavsiye ederim. Hemen yanabilir üzeri. Afiyet olsun.
3 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin. Yarım su bardağı çam fıstığını içine atarak kavurmaya başlayın. Fıstıklar kavrulduktan sonra 1,5 su bardağı irmiği tencereye aktarın. Sürekli karıştırıp, kısık ateşte 20 dakika kadar kavurun.
Sıvı yağlı irmik helvası yapımında; ilk olarak şerbetini hazırlayın. Çukur bir kase içine 2 su bardağı su ve 1 su bardağı toz şeker koyun. Şeker eriyene kadar sürekli karıştırın. Daha sonra derin ve geniş bir tencere içine yarım çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ve 1 su bardağı irmik koyun.
Hele tane tane dökülen, enfes lezzetli irmik helvası tarifinin lezzeti de hep bir başka olmuştur. Biz onu sütle yapılıyor biliyoruz ama irmik helvası sütsüz de yapılır, hem de çok lezzetli olur.
yağı tencereye koyup irmik ve çam fıstığını ekleyelim, karıştırarak kavuralım (15-20 dakika civarı), süreyi tutturmak için irmiğin rengine bakabilirsiniz, rengi değişince hazır olur(pembeleşince).
Yarım su bardağı çam fıstığını içine atarak kavurmaya başlayın. Fıstıklar kavrulduktan sonra 1,5 su bardağı irmiği tencereye aktarın. Sürekli karıştırıp, kısık ateşte 20 dakika kadar kavurun.
1 bardak toz şekerini ekliyoruz ve 4-5 dakika daha kavuruyoruz. Ardından sütü ve suyu ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak 1 bardak daha toz şekeri ekleyip, şeker eriyene kadar kavuruyoruz. İrmik helvasının kapağını kapatıp, ocaktan alıyoruz ve yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
Bir bardak irmiğe bir bardak şeker veya iki bardak irmiğe iki bardak şeker kullanmak yeterli olacaktır. Suyu ölçerken ise bir ölçüye karşılık bir buçuk ölçü su kullanmalısınız. Bir bardak şekere bir buçuk bardak su veya iki bardak şekere 3 bardak su ekleyerek şerbet hazırlayabilirsiniz.
Eriyen yağın üzerine 1 su bardağı irmik ekleyin. İrmiği yağa iyice yedirin. Ardından orta ateş üzerinde irmiğin rengi hafifçe kahve rengi olana kadar kavurun. Kavurduğunuz irmiğin üzerine şerbeti dökün.
En iyi irmik markasından biri sayılan Sinangil İrmik, bu kaliteyi büyük ölçüde sağlıyor. Üretiminden paketlemesine kadar pek çok aşamadan geçen ürün, özenli bir şekilde tüketicilerine sunuluyor.
Püf Noktası Şerbeti soğuk, tatlı sıcak olmalı. Tatlıyı fırından çıkardığınız anda üzerine soğumuş şerbeti dökeceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri