Her iki kaptaki pişirme süreci tamamlanınca sıcak şerbeti kepçe ile kavrulmuş sıcak irmiğin üzerine yavaşça dökün. Her iki malzeme de sıcak olduğundan şerbet irmiğin üzerine dökülür dökülmez aniden kaynamaya başlar ve sıçrayıp elinizi yakabilir.
Süt ya da su, hangisiyle şerbet hazırlayacaksanız soğuk olmasına dikkat edin. Oda sıcaklığında bir ısı, şerbet için yeterli olacaktır. Şerbeti sıcak olduğu takdirde un şerbeti çekmez ve beklediğiniz kıvamı alamazsınız.
1) İrmik helvasının koyu bir rengi olması için kısık ateşte güzelce kavurun. İyi kavrulmuş bir irmik helvası çok daha iyi bir kıvam alacaktır. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken şey, eşit bir şekilde kavrulması ve yanmaması için sürekli karıştırmak! 2) İrmik helvasının dağılmaması için az miktarda un kullanabilirsiniz.
Toz şekerin üzerine 1 su bardağı su döküp, iyice karıştırarak, şekerin erimesini sağlayın. Şerbeti kaynatmıyoruz.
İlgili 15 soru bulundu
Yarım su bardağı çam fıstığını içine atarak kavurmaya başlayın. Fıstıklar kavrulduktan sonra 1,5 su bardağı irmiği tencereye aktarın. Sürekli karıştırıp, kısık ateşte 20 dakika kadar kavurun.
Alanında en iyisi ve lezzetlisi: Sinangil İrmik
Birbirinden lezzetli helvaların, bazı sütlü ve şerbetli tatlıların ana malzemelerinden biri olan irmiğin kalitesini göz ardı etmemek gerekir. En iyi irmik markasından biri sayılan Sinangil İrmik, bu kaliteyi büyük ölçüde sağlıyor.
İrmiğin rengi dönene kadar kavuruyoruz. Kavrulan irmiğe şerbeti yavaş yavaş ekliyoruz. Şerbeti çekene kadar pişiriyoruz ve pişen tatlıyı 10 dakika dinlendirip servis ediyoruz. Afiyet olsun.
Tereyağını irmikle çok iyi bir şekilde kavurmak helvanızın kıvamını en çok etkileyen şeylerin başında geliyor. Tereyağını çok bolca ya da çok az koymayın. Tarifte belirtilen miktarlardan şaşmamaya özen gösterin. Çünkü belirtilen ölçüler sizin tam kıvamında irmik helvaları yapabilmeniz için şart.
Irmik tatlısına şerbet sıcak dökülür mü? Püf Noktası Şerbeti soğuk, tatlı sıcak olmalı. Tatlıyı fırından çıkardığınız anda üzerine soğumuş şerbeti dökeceksiniz.
Tereyağını tavada eritip irmiği üzerine döküyorum ve orta büyüklükteki ocakta, orta ateşte yaklaşık 3 dakika sürekli karıştırarak kavuruyorum. 3 dakika sonunda ocağın altını kısıp 3 dakika da kısık ateşte iyice kavuruyorum.
Eledikten sonra kısık ateşte un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın. Helvanın enfes bir lezzet alması için yağla birlikte güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor.
Tereyağı zeytinyağı ve irmiği tavaya yanmaz tavaya koyup kısık ateşte kızarıncaya kadar çeviriyoruz. Süt ve şekeri ayrı bir kapta karıştırıp kızaran irmiğin üstüne döküyoruz. Kısık ateşte sütün çekmesini bekliyoruz. Sonra biraz daha tavada çeviriyoruz .
Şerbetli tatlıları hazırlarken tatlının sıcak, şerbetin ise ılık olması gerekir.
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu kıvamda olursa tatlınız şerbeti emmeyecektir.
Şerbeti için:
Şeker ve suyu derin bir tencerenin içine ekleyin. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Şerbet koyu bir kıvam almaya başladığı zaman, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Şerbetiniz hazır sayılır.
İrmik suyu tamamen emdiğinde tencere ocaktan alınır. Tencerenin kapağı kapatılır ve irmik 30 dakika dinlendirilir. İrmik Helvası servis tabağına alınır ve servis edilir.
Eriyen margarinin üzerine bir paket irmik dökülür. İrmik kavrulana kadar kısık ateşte pişirilir. Rengi pembe olana kadar sürekli karıştırılır. Başka bir tencereye şerbetini yapmak için 3 su bardağı su 3 su bardağı şeker katılarak kaynamaya bırakılır.
Sıvı yağlı irmik helvası yapımında; ilk olarak şerbetini hazırlayın. Çukur bir kase içine 2 su bardağı su ve 1 su bardağı toz şeker koyun. Şeker eriyene kadar sürekli karıştırın. Daha sonra derin ve geniş bir tencere içine yarım çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ve 1 su bardağı irmik koyun.
Oda sıcaklığında ki süt ve su ilave edilip karıştırılır. Şerbetini iyice çektikten sonra demlenmeye bırakılır. Ilıdıktan sonra fincana irmik koyup tabağa ters çevrilir üstüne ceviz de koyup servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Bir bardak irmiğe bir bardak şeker veya iki bardak irmiğe iki bardak şeker kullanmak yeterli olacaktır. Suyu ölçerken ise bir ölçüye karşılık bir buçuk ölçü su kullanmalısınız. Bir bardak şekere bir buçuk bardak su veya iki bardak şekere 3 bardak su ekleyerek şerbet hazırlayabilirsiniz.
Kavrulan irmiğimize 2 su bardağı şeker ve 3.5 su bardağı suyumuz eklenir ve sıçrama yapmaması için kapak hemen kapatılır. Ocağımızın en küçük gözüne en kısık şekilde açılarak tenceremiz pilav gibi yavaş yavaş pişmeye bırakılır. Her ne kadar kısık ayarda olsa da irmiğimiz suyunu çabuk çekip tencereye yapışabilir.
İrmik helvasının dünya da ilk yapıldığı yerler Orta doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türklerin ve Arapların yaşadıkları bölgelerde irmik helvasını görmek mümkündür. Türklerin helvayla tanışmaları, İslamiyeti kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Durum buğdayından elde edilmiş çeşitlik buğday unu. Makarna yapımında, ekmek ve pizzalarda gevrek bir yapı kazandırmada kepekli unlara alternatif olarak kullanılır.
Ayrıca orta boy olan 3 numaralı Mutlu irmiği kullanarak fellah köftesi ve analı kızlı gibi birbirinden lezzetli yöresel ana yemekler hazırlayabilir, et ve sebzeler için mükemmel kızartma harçları elde edebilirsiniz. Kuru bir gıda ürünü olan irmiği uzun süre boyunca zahmetsizce saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri