İrrasyonel düşünceler, herhangi bir kanıta dayalı olmayan, çoğunlukla varsayımlar üzerine ortaya çıkan, geçmiş deneyimlere dayanan inançların doğurduğu olumlu veya olumsuz düşüncelerdir. Hepimiz zaman zaman bu tür düşüncelere kapılabiliriz. Bu düşüncelerin içeriği “kötü” olmak zorunda değildir.
Rasyonel karar verme modeli, karar vericinin mümkün olan en iyi kararı vermeyi amaçladığını varsayar. Rasyonel karar verici, problemi tanımlar ve karar kriterlerini belirler. Kriterler ağırlıklandırılır, alternatifler belirlenir ve önceden belirlenen kriterlere sadık kalınarak en iyi alternatif seçilir.
İşletmelerde karar verme yaklaşımları genel olarak; sezgisel karar verme, deneyimsel karar verme ve bilimsel karar verme şekilde ayrılıyor.
Ussal karar vermenin merkezinde karar vericinin mantığı yer almaktadır. Ussal model; basit ve kararsızlığa yer bırakmayan karar vericilerin nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen etik karar verme odaklı olduğu söylenebilecek bir modeldir.
İlgili 17 soru bulundu
4.1 Karar Verme Aşamaları
Birinci aşama problemin tanımıdır, bunu karar kriterlerinin ve ağırlıklarının belirlenmesi, alternatiflerin ortaya konması, analiz edilmesi, optimal karara varılması ve optimal kararın uygulanması takip etmektedir.
Diğer bir deyimle, bireyin kendi hareketlerinin sosyal normlara ters düşen, akıl-dışı ve gayri şuuri saiklerini, rasyonel(ussal) ve şuurlu bir takım saiklerle örtbas etmesini, normlara uygun ve toplum tarafından makul görünen bir bahaneye bağlamış olmasını ifade etmektedir.
1 Literatürümüzde rasyonel kelimesi yerine Türkçe bir karşılık olarak “ussal” kelimesi; Rasyonel Karar Teorisi yerine de “Ussal Seçim/Karar Teorisi” gibi bir başka kullanım da mevcut olup bu çalışma boyunca “rasyonel” kelimesi kullanılacaktır.
3. İçtepisel Karar Verme Stratejisi: Karar verme durumunda, bireyin, olası seçenekler üzerinde yeterince düşünmeden, ani, tepkisel ve aceleci davranarak, karar verme sorununu ortadan kaldıracak bir seçeneğe yönelmesi durum una denir (Ersever, 1996).
Bunlar rasyonel (rasyonalite kullanarak karar verme), bağımlı (başkalarının görüşü ile karar verme) ve sezgisel (duygu ve duygulara da- yalı kararlar almak) karar verme stilleridir (Baiocco, Laghi ve D'Alessio, 2009).Diğer yandan, Scott ve Bruce (1995) dört farklı karar verme stilinin olduğunu belirtmektedir.
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
Karar Verme Sürecini Etkileyen Faktörler
Karar sürecini etkileyen unsurlardan bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve kurumsal unsurlardır. Karar vericilerin algılayış ve yorumlayış biçimi, duyguları, değer yargıları, kişiliği, geçmiş yaşantıları, amaç ve beklentileri de kararları etkiler.
Literatür araştırması sonucu karar verme sürecini etkileyen faktörler, karar verici veya vericiler, kararın önemi, çevresel koşullar, zaman faktörü, seçenekler, kısıtlar ve sonuçlar olmak üzere yedi boyutta sınıflandırılmıştır.
İki tam sayının birbirine oranı olarak ifade edilebilen her sayı, rasyonel bir sayıdır. Tamsayılar, rasyonel sayılardır. Örneğin 1. 1 sayısını 1 bölü 1 olarak, veya eksi 2 bölü eksi 2 olarak veya 10,000 bölü 10,000 olarak ifade edebiliriz.
TDK'ya Göre Rasyonel Nedir? TDK'ya göre rasyonellik, aklın kurallarına uygun olan, anlaşılmaya uygun durumda olan, tutarlı, mantık çerçevelerine uygun anlamı taşır. Örnek bir cümle olarak; 'Ne kadar rasyonel bir resim çalışması!'
Rasyonellik, akılcılık ya da usçuluk anlamında felsefi terim ve önerme. Rasyonalizm, rasyonelliği merkez alan bir felsefe öğretisidir. Buna göre, hem gerçekliğin hem de doğruluğun ölçütü rasyonalitede yani ustadır. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir - yani, akla dayalı ya da akla uygunluk.
Bu kararların temel özellikleri aşağıdaki gibi açıklanmıştır; Programlanmış kararlar: Programlanmış kararlar, her zaman yinelenen ve rutinleşmiş kararlardır. Programlanmış kararlar öncelikle nasıl verilmiş ve pratiğe aktarılmışsa ikince kez yine aynı şekilde uygulanırlar.
Özerklik ya da otonomi, başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme, kendi kendini yönetebilme yetisi. Yunanca'dan gelen "auto" (öz, kendi kendine) ve "nomos" (kural, yasa) kelimelerinin birleşiminden oluşur.
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
Yapılandırılmamış kararlar, karar vericinin problemi çözmek için mahkeme, değerlendirme ve sezgisini kullanması gerekmesidir. Bu kararlar alışılmış, önemli ve rutin olmayan kararladır.
Etik karar verme, birbiriyle çatışan alternatifler olduğu zamanlarda sistematik düşünerek ahlaki bakımdan en makul ve etik ilkelerle en uyumlu olanın tercih edilmesidir. Alınan kararlarda hak, adalet, hakkaniyet ve dürüstlük ilkelerine riayet edilmesi etik karar verme sürecinde önemlidir.
Bu modele göre karar alma süreci; sorunu tanımlama, seçenekleri oluşturma, seçenekleri değerlendirme, seçim yapma, kararı uygulama ve kararı değerlendirme aşamalarından oluşur.
Rasyonellik; akla, anlaşılmaya, mantığa uygun, tutarlı davranış anlamına geliyor. Bunun tersi yani akla, anlaşılmaya, mantığa uygun olmayan, tutarsız davranışlar da irrasyonellik olarak tanımlanabilir.
Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir. Yani, akla dayalı ya da akla uygunluk anlamında da kullanılabilir. Akılcılık, kişinin inançlarının kişinin inanma nedenleriyle ve kişinin harekete geçme nedenleriyle yaptığı eylemlerle uyumlu olduğunu ima eder.
Rasyonel İnsan Kime Denir? Rasyonel insan genel olarak kendi bildiği doğrular üzerinden ilerleyen insan olarak aktarılmaktadır. Kişi kendi savunduğu durumlar karşısında dik bir şekilde durmaktadır. Doğruculuk ve gerçekçi kişi olarak yorumlanan bu kelime rasyonel insan şeklinde de kullanılmaya devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri