Isı bir enerji türüdür, sıcaklık bir enerji türü değildir. Isı kalorimetre ile ölçülür, sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı maddeler arasında alınıp verilebilir, sıcaklık alınıp verilemez.
Isıca yalıtılmış bir ortamda bir araya konulan sıcaklıkları farklı maddeler arasında ısı alışverişi olur. Yalnız cisimler arasında ısı alışverişi var ise, alınan ısı verilen ısıya eşittir. Isı akışı sıcak cisimden soğuk cisme doğru olur.
Isı alışverişi, sıcaklığı fazla olan maddeden sıcaklığı az olan maddeye doğru gerçekleşir. Sıcaklığı fazla olan madde, iki maddenin de sıcaklıkları eşit olana kadar sıcaklığı düşük olan maddeye ısı verir. Sıcaklığı eşit olan iki maddede elde edilen bu sıcaklığa denge sıcaklığı adı verilir.
Isı alışverişi, her zaman yüksek sıcaklıklı maddeden düşük sıcaklıklı maddeye doğru gerçekleşir. Isı alışverişi ile ısı alan maddenin sıcaklığı artarken, ısı veren maddenin sıcaklığı azalır. Her iki maddenin de sıcaklığı aynı olana kadar ısı alışverişi devam eder.
Isı akışı (Isı alışverişi): Sıcaklık dereceleri farklı olan iki madde bir araya getirildiği zaman, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye ısı akışı gerçekleşir. Bu akış neticesinde ısı veren maddenin sıcaklığı düşer. Aynı oranda ve aynı şekilde Isı alan maddenin sıcaklığı ise artar.
İlgili 37 soru bulundu
Isıl denge
Sistemin sıcaklığı birbirine eşit olduğu zaman net ısı aktarımı durur. Birinci sistemden ikinci sisteme enerji aktarılabilir, ama bu enerji miktarı ters yönde aktarılan, yani ikinci sistemden birinci sisteme aktarılan enerjiye eşittir.
Bu dersimizde ısının maddeler üzerindeki etkilerini öğreneceksiniz. Isının maddeler üzerindeki en belirgin etkisi maddelerin ısınma ve soğumasıdır. Isınan veya soğuyan maddelerin hacimlerinde değişimler oluşur.
Sıcak olan bir maddenin ısı vermesine ISI VERME denir. Isı veren maddeler DONAR.
Isı: Sıcaklık farkının bir sonucu olarak bir sistemden diğerine transfer edilebilen bir enerji türüdür.
Isı bir enerji olduğundan ölçülebilen bir büyüklüktür. Isı; kalori (cal) ya da joule (j) birimleriyle ölçülür.
Sıcaklıkları farklı maddeler arasında sıcaklığı fazla olandan az olana doğru gerçekleşen ısı aktarımına ısı alışverişi denir. Isı alışverişi maddelerin sıcaklıkları eşitleninceye kadar devam eder. Eşit sıcaklıktaki maddeler arasında ısı alışverişi durur.
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Doğrulanmış Cevap. ⇒Sıcak olan madde ısı verir.Donar. ⇒Soğuk olan madde ısı alır.Erir. ⇒Buna "ısı alış-verişi" denir.
Sıcaklıkları aynıysa ısı alışverişi olmaz.
Bir maddeye ısı iletmeye ısı alma denir. örnek: ♠Suyu kaynatmak.
Cevabımız → Sıcaklıkları aynı olan maddeler arasında ısı alışverişi olmaz, doğrudur.
Isı, belirli sıcaklıktaki bir sistemin sınırlarından, daha düşük sıcaklıktaki bir sisteme, sıcaklık farkı nedeniyle geçen enerjidir. Isı, parçacıkların 40.000-400.000 hz./s titreşmesi ile oluşur. Isı da iş gibi bir enerji akışı biçimidir. Isı sistem sınırlarında ve geçiş durumunda iken belirlenebilir.
Isı maddelerin yükselmesine sebep olur. • Isı bir maddedir. Isı maddelerin belli bir kısmında toplanır. Sıcaklık ve/veya ısı maddenin bir özelliğidir. Bir nesnenin sıcaklığı hacmine veya büyüklüğüne bağlıdır.
Sıcaklığın özellikleri
Sıcaklıklar ölçülebilir büyüklüklerdir. Sıcaklık enerji enerji değildir. Sıcaklığın birimi Derecedir. Sıcaklık madde miktarona bağlı değildir.
Isı vererek gerçekleşen olaylar;
Yoğunlaşma: Maddenin gaz halden sıvı hale geçmesidir. Donma: Maddenin sıvı halden katı hale geçmesidir. Kırağılaşma: Maddenin gaz halden doğrudan katı hale geçmesidir.
Bazı katı maddeler ısı etkisiyle erir. Örneğin çikolatayı ısıttığımız zaman erir ve sıvı hale gelir. • Isı sadece maddenin hal değişimine neden olmaz.Şeker, un gibi bazı katılar ısıtıldıklarında erimezler, bozunurlar.
CEVAP ; ISI VERİR
Isı alışverişi, her zaman yüksek sıcaklıklı maddeden düşük sıcaklıklı maddeye doğru gerçekleşir. Isı alışverişi ile ısı alan maddenin sıcaklığı artarken, ısı veren maddenin sıcaklığı azalır.
Cevap: yanlıştır. İsı verilen maddeler genleşir.
Su sadece ısındıkça genleşmez soğudukça da genleşir. Bu yoğunlukla ilgilidir her maddenin en yoğun olduğu bir sıcaklık vardır. Suyun en yoğun olduğu sıcaklık +4 santigrat derecedir. Bu sıcaklıktan -'ye ya da +'ya gidildikçe yoğunluk azalır.
2 Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri