Bu kelimenin peştamal mı, peştemal mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı peştamal şeklinde olmalıdır.
Peştamal hamamda belden aşağısını örtmek için kuşanılan veya çalışırken elbiselerin kirlenmemesi için belden itibaren sarılan dokuma bezdir. Doğu Karadeniz Bölgesi kadınlarının günümüzde bile kullandığı geleneksel giyim eşyası olup, ipekli olanlarına Fota,Futa denilmektedir. Türkçeye Farsçadan girmiştir.
Peştemal, plajda değerlendirilmesinin yanı sıra banyo ve pek çok alanda kullanılabilir. Koltuk ve kanepe kılıfı olarak da değerlendirilebilen, hayatınıza farklı kapılar açan bir üründür. Havlu formları kullanıcıların en çok beğendiği modellerden olup geniş ürün yelpazesiyle her zevke ve ihtiyaca hitap edebilir.
Bu kelime genellikle zıttına basmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı zıddına basmak şeklinde olmalıdır.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda itibariyle kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "itibarıyla" şeklinde yazılır. zarf -den sayılmak üzere.
İlgili 26 soru bulundu
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Türk Dil Kurumu'na göre başrol kelimesi bitişik yazılmaktadır. Ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olmaktadır. Başrol kelimesi sık karşılaşılan bir kelime olduğu için yazım yanlışı da yapılmamalı. Başrol kelimesi TDK'ye göre bitişik yazılmaktadır.
Zannetmek (doğru kullanım) Zan etmek (yanlış kullanım)
ZAYİAT KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle zayiyat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mapushane şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre akıbet kelimesinin doğru yazılışı "akibet"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Farsçada peşt arka ve sırt manasına gelirken, mâl sözcüğü sarılan şey demektir. Hamam ve saunalarda giyilen, bedenin belden aşağısını saran ve genellikle pamuktan imal edilen dokuma bezlerine peştemal denir.
Peştemallar kullanım yerlerine göre ikiye ayrılmaktadır, baş peştamalı ve dolama peştamalı olarak. Baş peştamalı genellikle Karadeniz bölgesinde yoğun olarak kullanılan ve baş bölgesine yada boyun bölgesinde bağlama ile kullanılır.
[1] (hukuk, ticaret) İşlek bir dükkânı kiralamak isteyenin o dükkânı işletene verdiği para, hava parası.
Özellikle Türk hamamları ve saunalarda yaygın şekilde peştemal kullanılır. Hamama girerken tüm kıyafetler çıkartılır, peştemal bedene sarılır ve bel ya da göğüs kısmında düğümlenir. İnce yapısı sayesinde oldukça geçirgen olan peştemal, vücudun gözükmesini engellerken hamamın ısısından yararlanmanıza yardımcı olur.
Peştamal havlulara göre daha yüksek emiciliğe sahiptir. Bu da hızlı kurulanma sağlar. Ayrıca yüksek emicilik, geleneksel havluların daha geç kurumalarına neden olabilmektedir. Peştamal havlular ise daha hızlı kuruma sağlar.
Peştemal altında iç çamaşırının olması tercih edilir. Bu sayede mahremiyet konusunda herhangi bir sorun yaşanmaz. Lif, kese ve sabun gibi malzemeler hamamda mevcuttur. Yine de pek çok kişi, bu gibi unsurları evinden getirebilir.
Bir konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunma, oylaşma. Sözlü sınav anlamına gelir. Bu kelime genellikle muzakere şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı müzakere şeklinde olmalıdır.
İşte doğru yazımı... Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının tenbih olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı tembih olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de tembih kelimesi doğru yazım biçimidir.
Her gün pek çok kişinin internet üzerinden araştırdığı bu Kelimenin doğru yazılışı 'arz etmek' şeklinde öne çıkarken, yanlış yazımı ise 'arzetmek' biçiminde görünür. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazımı 'arz etmek' olarak gerçekleşir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Türkçeyi yazım kurallarına uygun olarak kullanabilmek için birleşik kelimelerin nasıl yazıldığının bilinmesi gerekir. Ön kelimesi birçok anlama geldiğinden bu kelimeyle kurulan birleşik sözcüklerin farklı yazımları vardır. Öngörmek doğru yazılışı ise bitişiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri