İş Analizi Amaçları Gelecekte duyulabilecek çalışan ihtiyacını ve bu çalışanların ihtiyacını saptayarak insan kaynakları planlamasına yardımcı olmak. İşe alımda açık ve kesin kriterler oluşturmak. Şu andaki ya da gelecekte ortaya çıkabilecek eğitim ihtiyacını tespit etmek. Performans standartlarını belirlemek.
Veri analizi: İş analistleri, bir şirketin operasyonları, finansmanı ve performansıyla ilgili verileri toplar, yorumlar ve analiz ederler. Bu, şirketin karlılığını veya verimliliğini etkileyebilecek eğilimleri, kalıpları ve anormallikleri tanımlamayı içerir.
Gelelim insan kaynakları süreçlerinde iş analizlerine. İşletmeler henüz kuruluş aşamasındayken iş analizleri yapılmalıdır. Veya işletme mevcutta var ama iş analizleri yapılmamış ise hemen yapılmalıdır, ya da işletme kurulmuş ve 5 yıl geçmişse tekrar iş analizleri gözden geçirilmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
gereken zamanı, kullanılan araç ve gereçleri, işin yapılması sırasında üstlenilen yetki ve sorumlulukları, ilişki kurulan bölümleri ve bu işi yapacak işgörenlerde bulunması gereken nitelikleri kapsayan bilgilerin elde edilmesi, kaydedilmesi ve incelenmesi sürecidir.
İş analizi, bir işin gereksinimlerini, görevleri ve sorumluluklarını tanımlama sürecidir. Bu analiz, işletmelerin iş gücü yönetimi, iş tanımları, performans yönetimi, işe alım süreçleri ve eğitim programları gibi alanlarda kullanılır.
İş analizini, iş analistleri veya insan kaynakları departmanı yapar. Alanında uzman kişilerin hazırlamış olduğu sorular ile veriler toplanır ve bir sonuca varılır.
Bir iş analizi süreç modelinin en önemli adımı, arka plan bilgilerinin toplanmasıdır. Bu adımla iş analizinin büyük bir bölümünü kapsayabilirsiniz. İş analizi her zaman proje ile ilgili önemli miktarda arka plan bilgisi toplayarak başlamalıdır.
İş Analizi adımları: 1) Kurumsal analiz 2) Gereksinim planlama ve Yönetim 3) Gereksinimleri Ortaya Çıkarma 4) Gereksinim analizi ve Dokümantasyon 5) Gereksinim İletişimi ve 6) Çözüm Geliştirme ve Doğrulama.
İş analizde 4 önemli yöntem vardır. Mülakat, Anket, Kayıt Tutma, Gözlem.
İş analizi süreci birbirini izleyen şu aşamalardan oluşur: İş analizinin planlanması, Analize hazırlık çalışmaları, İş analizi örgütlenmesi, Veri toplama yönteminin kararlaştırılması, İş analizi bilgilerinin toplanması, Toplanan bilgiler doğrultusunda iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulması (Qasimov, 2009).
Bu kategoriler; Finansal (Nakit, kredi, borçlar vb), insan kaynakları(iş beceri tabanı), fiziksel kaynaklar (Üretim tesislerinden bilgi işlem sistemlerine kadar) ve soyut olanlar( itibar, marka ve fikir hakkı vb).
İş analizleri ile, işe ilişkin bilgilerin toplanmasında geleneksel (kalitatif) yöntemler (gözlem, görüşme ve anket yöntemi) ve kantitatif yöntemler (fonksiyonel iş analizi, iş envanterleri) yer almaktadır.
Başta müşteri ihtiyaçlarını sonuç odaklı, büyük resme odaklanarak analiz et (kara kutu bakış), sonra süreç odaklı, daha ayrıntıya inerek (beyaz kutu bakış) ihtiyacı detaylandır.
Anket yöntemi iş analizinde yaygın kullanımı olan yöntemdir. Araştırma aracı olan anket, iş analizi çalışması yapılacak işletmenin ve işlerin nitelikleri dikkate alınarak geliştirildikten sonra yanıtlanmak üzere personele verilir.
İş analistleri test senaryolarını gözden geçirebilirler. Test koşturma faaliyetlerinde test ekiplerine yardımcı olabilirler. Ancak test stratejisinin belirlenmesi, testlerin tasarlanması, senaryoların oluşturulması tamamen test analistlerine ait bir görevdir.
İş analisti, altta yatan sorunları ve nedenleri belirlemek için paydaşların gerçek ihtiyaçlarını ortaya çıkarmaktan sorumludur. İş analistleri, tasarlanan ve sunulan çözümlerin paydaşların ihtiyaçları ile uyumlu hale getirilmesinde rol oynar.
Üniversitelerin İşletme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Matematik Mühendisliği veya Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan kişiler iş analisti olarak çalışabilir.
İş analizi bilgi toplama yöntemleri arasında; gözlem, anket ve mülakat benzeri yöntemler bulunur. Gözlem yöntemi her iş modeli için uygulanamayabilir. Özellikle kısa sürede tamamlanabilen, basit ve çeşitli tekrarlardan oluşan işlerin analizi için kullanılabilir.
İş Analizi Nedir? İş analizi, bir işletmenin yaptığı işlerle ilgili bilgi toplama, bu işleri ayrıntılı olarak inceleme, analiz etme ve diğer İKY fonksiyonları için temel oluşturma faaliyetidir. Bir başka deyişle iş analizi, bir işte yapılması gerekenlerin saptandığı sistematik bir süreçtir.
Veri analitiği, işlenmemiş verileri inceleyerek eğilimleri belirleme ve sonuçlar çıkarmak amacıyla kullanılan bir süreçtir. İnsan kaynakları analitiği ise, İK profesyonellerinin işgücünün geleceği hakkında daha bilinçli kararlar almalarına yardımcı olmak için verileri toplamak ve analiz etmek amacıyla kullanılır.
İş Analizi eğitimi, iş Analizi Yönetimi konusunda derinlemesine bilgi sahibi olarak uzmanlaşmak isteyen katılımcılara uluslararası kabul görmüş metodolojiler çerçevesinde yönetim süreçlerini, bilgi alanlarını, İş Analizi standartlarını, araç ve tekniklerini detaylarıyla aktarmayı ve örneklerle uygulamayı amaçlamaktadır ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri