İş görüşmesine giderken mutlaka takım elbise giymelisin diye bir şey yok. Ancak özenli ve uyumlu görünmen şart. Çok gevşek veya çok sıkı kıyafetler giymen, profesyonel olmayan aynı zamanda da hazırlıksız bir imaj çizmene neden olur. Artık kadınların elbise ve topuklu ayakkabı giymesi gibi bir zorunluluk da bulunmuyor.
Ancak takım elbise giymek zorunlu değildir, eğer iş pozisyonu daha rahat bir giyim tarzına izin veriyorsa, uygun bir gömlek ve pantolon ya da etek kombinasyonu da uygun olabilir. Peki, sözlü mülakatta ne giyilir?
Kurumsal bir firmaya iş görüşmesine giderken; takım elbise, kravat ve klasik ayakkabı giyin. Lacivert veya koyu bir renkte ve desensiz bir takım elbise tercih edin. Takım elbise ile uyumlu renkte veya beyaz, uzun kollu bir gömlek giyin. Sade, düz veya çizgili bir kravat tercih edin.
İş görüşmesi için seçtiğimiz kıyafetlerin günlük yaşamda kullanıklarımızdan farklı olması gerekir. Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin.
Kıyafet:
Ceketin önü kapalı olmalıdır. Mülakata gidilecek mevsim kışsa pantolonun daha fazla kirlenme ihtimalinden, çok kısa ya da çok uzun olmayan bir kalem etek ya da elbise tercih edilebilir. Yazın pudra rengi gibi yumuşak tonlar da kullanılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Mülakat kıyafeti olarak bir takım elbise seçmelisiniz. Abartıya kaçmadan uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabı uyumu sağlayın. Açık renkli gömlek üstüne koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir. Kıyafetler düzenli, temiz ve ütülenmiş olmalıdır.
Profesyonel bir görünüm için kot pantolon gibi gündelik kıyafetler hoş karşılanmayabilir bunu yerine keten bir pantolon ve üstüne iyi ütülenmiş şifon bir gömlek ya da bluz tercih edebilirsiniz.
Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir. Bu renkler profesyonel bir algı oluşturmanızda size yardımcı olur ve işverenin tamamen size odaklanmasını sağlar.
Kadınlar: Renk olarak lacivert, siyah, gri gibi koyu renkler tercih etmekte yarar var. Kahverengi tercih etmemenizde yarar var. Çünkü oldukça sıkıcı ve kasvetli bir renktir. Erkekler: Koyu renkler (gri ve lacivert).
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Mülakata giderken erkeklerin koyu renk takım elbise, tercihen beyaz veya desensiz gömlek, uygun bir kravat ve takım elbiseye uygun boyalı temiz bir ayakkabı ayrıca traşlı, temiz, abartısız ve mümkünse jölesiz bir saç stili ile; Kadınların ise etek-ceket veya pantolon -ceket, gömlek ve burnu kapalı, kıyafetle uyumlu, ...
Erkekler: Koyu renkler (gri ve lacivert). Siyah takım tercih etmeyiniz. Çünkü görüşmenin havasına gereksiz bir resmiyet katar. Kadınlar: Etek/ceket ya da pantolon/ceket tercih etmeniz şık bir görünüm elde etmenizi sağlar.
Bu nedenle işçinin işyeri uygulaması haline gelen kıyafeti giyme zorunluluğuna uymamasının, haklı fesih ağırlığında olmayacağını ancak kıdem tazminatı ödenerek işten çıkarılmasına imkan veren geçerli neden teşkil edeceğini hükme bağlamıştır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin, ceket giyme ve kravat takma zorunluluğu, yaz kıyafeti uygulaması kapsamında bugün itibariyle kalktı.
Güvenilirlik ve konforla ilişkilendirilen kahverengi, işlerin hızlı tempoyla sürdürüldüğü bir şirkette negatif bir algı yaratabilir. İnsan beyninde yarattığı “eski moda” imajı yüzünden kahverengi, yeniliklere direnç gösteren, değişime kapalı ve risk almayan kişilerle bağdaştırılır.
Bu konuda iş görüşmelerinde maaş beklentiniz sorulduğunda: İş görüşmesine gitmeden önce sektörde ne kadar ücret verildiğini araştırın. Ücret beklentiniz sorulduğunda maaş konusunda esnek olduğunuzu, kariyerinizde yükselmenizin alacağınız maaştan daha önemli olduğunu söyleyebilirsiniz.
Maaş beklentileri, genellikle iş görüşmesinin başında veya değerlendirme aşamasında sorulan bir sorudur ve adayın cevabı, işverenin adayın profesyonellik algısını ve işe uygunluğunu değerlendirmesinde önemli bir rol oynar.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Cilalı ayakkabılar giyin
' Biliyoruz, mülakatı yapan kişi muhtemelen düşmanınız değil ancak, ayakkabılar dikkati çeken ilk parça. Spor ayakkabılar bir iş görüşmesi için ceza sahasında. Cilalı, temiz Oxford'lar bunun için son derece uygun.
Mavi, renklerin en sakinleştirici olanıdır. Sınırsızlığı ve sonsuzluğu ifade eder. İş ve ev ortamında sık olarak kullanması gereken bir renktir. Bu renk, ilk izlenim sonucu olumlu düşüncelerin gelişmesine katkı sağlamaktadır.
Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Mülakatta elenen öğretmenler 2021 yılı için belirtilen tarihlerde itiraz edebilirler. KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri