Sistem performansını artırmak için bilgisayarınızdaki rastgele erişimli belleği (RAM) yükseltebilirsiniz. Ek bellek satın almadan önce bilgisayarınızın kullandığı bellek tipini, bilgisayarınızın maksimum bellek miktarını ve bellek yuvası yapılandırmasını bildiğinizden emin olun.
Sistem belleğini veya RAM'i yükseltmek, bilgisayarın genel performansının artırılmasına yardımcı olur. Birden fazla görevi aynı anda gerçekleştirirken uygulama performansını artırır. Oyun performansını geliştirir ve daha pek çok avantaj sağlar.
Sisteme ekstra RAM eklemek, yavaş çalışan hemen hemen her bilgisayar için gözle görülür bir performans artışı sağlar. Gerek ağır programlar gerekse oyun gibi yüksek performans gerektiren görevlerde RAM kullanımı artacağı için RAM'i yükseltmek bilgisayarı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.
RAM, en hızlı SSD'lerden bile binlerce kat hızlıdır. RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır. Dolayısıyla uygulamaları ve verileri işlemcinin yanında tutmak için daha fazla RAM'e sahip olmak, işlemlerin daha hızlı ve verimli olmasına yardımcı olur.
Masaüstü bilgisayarlarımızda kasanın içerisindeki anakart, işlemci, ekran kartı ve RAM dahil olmak üzere bütün parçaları değiştirebiliyoruz ancak dizüstü bilgisayarlarda sabit disklerin yanında sadece belleği değiştirebilmemiz veya bellek takviyesi yapabilmemiz mümkün.
İlgili 44 soru bulundu
RAM yani fiziksel ve sanal depolama alanını arttırma işlemi, genel performansı iyileştirmez. Ancak, bilgisayarınızda yapabildiğiniz görev seçeneklerini arttırmaktadır. Örneğin; oyunları "daha kaliteli" oynayabilir, photoshop gibi uygulamaları daha rahat kullanabilir, bilgisayarınızı daha hızlı açabilirsiniz.
Laptop seçimi yaparken karşımıza çıkan en yaygın sorulardan biri, "Ne kadar RAM'e ihtiyacım var?" sorusudur. İşte bu noktada, genellikle 8GB RAM miktarı ilk tercihlerden biri olarak karşımıza çıkar. 8GB RAM, birçok günlük işlem ve hafif uygulama için yeterli olabilir.
Dizüstü bilgisayarınız programları yüklemekte zorlanıyorsa ve oyun oynarken önemli anlarda takılıyorsa, bir yükseltme yapmanızın zamanı gelmiş olabilir. Bilgisayarın RAM'i veri yoğun uygulamaları kolayca çalıştırmanızı sağlar ve dizüstü bilgisayarınızın çoklu görev yeteneklerini artırır.
32 GB yeterli, en fazla ise 64 GB olmalı
16 GB bellek çoğunlukla yeterli olur. 32 GB bellekle temel kullanım senaryosunda %20-25 dolduluk yaşayacağınız için bellekle ilgili kaygınız biter ve bunun güncel koşullarda ortalama bir kullanım için yeterli olduğunu söyleyebiliriz.
RAM belleklerin çalışma hızını ifade eden RAM MHz değeri ne kadar yüksekse, veri alışverişi o kadar hızlı olur, yani basitçe bilgisayarınız daha hızlı çalışır. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu, RAM'lerin bellek kapasitesi ile MHz değerlerinin karıştırılmamasıdır.
Hiç fps artışı olmaz.
12 GB RAM laptop oldukça hızlı bir kullanım sağlayacağı için kullanıcılar tarafından tercih edilir. RAM, bilgisayar sistemlerinin daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu sebeple RAM ne kadar güçlü olursa bilgisayar o kadar hızlı olur ve kullanıcısını memnun eder.
Tabii ki rahatlatır. APU bir sistem kullanıyorsun. Dolayısıyla ne kadar RAM o kadar performans.
Özellikle bilgisayar oyunlarında RAM donanımının çok iyi olması gerekir. Ram belleği ne kadar arttırılırsa FPS değeri de o kadar artar. Online rekabetçi bilgisayar oyunlarında FPS değerinin yüksek olması son derece önemlidir. Bu değer düştüğü zaman oyunlarda kasma, donma gibi bir takım sorunlar ortaya çıkar.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
Yetersiz RAM beklenmedik donmalara, programların ve uygulamaların yanıt vermemesine ve yazı yazarken gecikmeye yol açarak çalışanlarda sinir bozukluğuna neden olabilir.
DDR4 ve DDR5 arasındaki en temel fark slot girişi, hız ve güç tüketimidir. DDR4 ve DDR5 slot giriş yerleri yani RAM yuvaları birbirinden bağımsızdır. Bu yüzden DDR4 RAM destekleyen bir bilgisayara DDR5 RAM takılamaz. DDR4 en fazla 3200 MT/s performans sunarken DDR5, en fazla 6400 MT/s performans sunar.
64GB. Çoğu video düzenleyicinin 64GB RAM'i kullanmasına ihtiyaç yoktur. 8K dosyaları düzenlemeyi planlıyorsanız ya da hareketli grafiklerle çalışıyorsanız 64GB gereksinimleriniz için yararlı olabilir. Ancak ödeyeceğiniz para kadar fayda sağlamayabilir.
Bazıları birkaç eski oyunu oynamak için 8GB kullanıyor olmasına karşın daha modern oyunları seviyorsanız 16GB RAM kesinlikle oyun deneyiminizi iyileştirecektir. Peki ya Chrome veya Discord gibi arka planda çalışan görevler? Bunun için 32GB'a ihtiyacınız olabilir. 32GB RAM çok gibi görünüyor olabilir.
Masaüstü sistemlere bellek eklenmesi sistemin daha hızlı çalışmasını sağlar, çoklu görev işlemleri daha akıcı gerçekleşir ve sistem komutlara daha hızlı yanıt verir. Bellek takma işlemi oldukça basittir ve hızlı bir şekilde tamamlanır. Üstelik yükseltme işlemi sonucunu bilgisayarınızda hemen görürsünüz.
SSD ve RAM takviyesi, diğer parçaların hasar görmemesi koşuluyla garanti etkilemez.
RAM seçerken işlemcinizin 32 Bit mi yoksa 64 Bit mi olduğunu bilmeniz gerekir. Çünkü 32 Bit işlemciler ile 4 GB'a kadar RAM kullanılırken, 64 Bit işlemciler ile çok daha büyük depolama alanına sahip RAM bellekler kullanılabilir. 32 Bit işlemcilerin olduğu donanımlarda işletim sistemi yazılımlara 2 GB RAM bırakır.
Temel bir PC oyuncusuysanız, sizler için bütçe dostu kurulum 256GB SSD ve 1 TB HDD olmalıdır. Daha fazla oyun ve daha fazla akıştan yanaysanız, 500GB ya da 1 TB SSD yanında 2 TB HDD kurulumu uzun vadede sizler için iyi bir seçim olacaktır.
Windows 10'da 1 GB RAM (32 bit) veya 2 GB RAM'lik (64 bit) bir minimum bellek gereksinimi bulunmaktadır. Maksimum bellek gereksinimi 32 bit için 4 GB, Windows 10 Home'un 64 bit sürümü için 128 GB, Windows 10 Pro veya Education'ın 64 bit sürümü için 2 TB ve Windows 10 Enterprise veya Pro for Workstations için 6 TB'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri