Bu anlamda geliştirdiğiniz ya da geliştirmekte olduğunuz dinleme, anlama, konuşma üçlüsünü içeren iletişim becerileri, zaman yönetimi, empati yeteneği, problem çözme, takım çalışması, sorumluluk alabilme, liderlik becerileri bu kapsama girer.
Sözlü, sözsüz iletişim, müzakere becerisi, ikna yeteneği, sunum becerileri, topluluk önünde konuşma, hikâye anlatma, beden dili kullanımı, okuma, yazma, anlama gibi becerilerin tamamını kapsar. İş hayatının belirleyici öğelerinden biridir aynı zamanda.
Parmakları, elleri ve gözleri arasındaki koordineli çabaları içeren bu beceriler, bir bebek için oyuncak ya da parmak kavramakla başlar ve sonunda makas kullanmak, bir bilgisayar klavyesini kullanmak, mouse hareket ettirmek ve hatta bir müzik aleti çalmak gibi daha karmaşık becerilere dönüşür.
İnce beceriler (Soft Skills) ise, empati, işe pozitif yaklaşım, iyi bir iletişim ve problem çözme becerisi gibi daha çok duygusal zeka seviyesiyle alakalıdır. Uzmanlık becerileri ölçülebilirken, ince beceriler somut değildir ve ölçülmesi zor olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
İnce becerilerin basit bir tanımını yaparsak “davranışsal beceriler, teknik olmayan beceriler ya da destekleyici beceriler olarak tanımlayabiliriz” diyor Makers Türkiye. Oldukça geçerli bir tanım benim için, ayrıca ufak bir araştırma yaparsanız üç aşağı beş yukarı benzeri tanımlarla karşılaşacaksınız.
Kişinin yatkınlık ve öğrenime bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği, maharet” olarak tanımlanmıştır. Beceri; zihinsel ve fiziksel olarak bir şeyi iyi yapabilmek anlamına da gelir. Beceriler öğrenilebilir, geliştirilebilir ve aktarılabilirler.
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz.
Bu bağlamda teknik beceriler olarak da bilinen sert beceriler, bir çalışanın işiyle ilgili görevleri yerine getirmek için sahip olması gereken temel, teknik, entelektüel bilgi, mesleki beceri ve yetenekleri ifade etmektedir.
Bu alanlar; Mantıksal – Matematiksel zeka, görsel – mekansal zeka, içsel – kişiye dönük zeka, sosyal – kişiler arası zeka, müziksel – ritmik zeka, bedensel – kinestetik zeka ve Doğasal zekadır. Çocuklarla oyun oynarken ya da oyunlarını izlerken iç dünyaları, ilgi ve beceri alanları hakkında çokça bilgi edinebilirsiniz.
Bu becerileri; (1) İdarecilik Becerisi, (2) İnsan İlişkileri Becerisi, (3) Teknik Beceri ve (4) Karar Verme Becerisi olmak üzere dört grupta toplamak olanaklıdır bu becerilerin önem dereceleri örgüt yönetiminin değişik kademelerinde farklılık gösterecektir.
Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız. Mesleğimiz de bu alanlardan biridir. Bir işi yapabilmek için o iş için gerekli yeteneklere sahip olmamız gerekir.
Genel olarak nitelendirecek olursak planlama becerisi; karşılaşılan bir problem durumuna uygun çözümler üretip, stratejiler geliştirme, değişen problem durumlarına uygun yeni stratejiler geliştirebilme, seçilen çözüm ve stratejilerin uygulanıp değerlendirildiği bir alandır.
Bir hedefe ulaşmak için gerekli eylemleri seçmemize, doğru sıralamaya karar vermemize, her bir görevi doğru bilişsel kaynağa yönlendirmemize, bir eylem planı oluşturmamıza ve oluşturduğumuz planı değerlendirmemize imkân sağlayan zihinsel bir süreçtir.
Kariyer planlama süreci üzerine düşünülmesi gereken önemli bir süreçtir. Bu süreçte birey kendi kişisel değerlendirmesini yapar. Bu aşamada birey, kendi amaçlarını belirlemelidir. Kendi kişisel becerilerini, olumlu ve olumsuz yönlerini tespit etmeli ve buna göre bir yol belirlemelidir.
Kaba motor beceriler emekleme, yürüme, koşma ve bisiklet sürme gibi hareket becerilerini kapsarken ince motor beceriler nesneleri kavrama, kaldırma, bir boya kalemini ya da kurşun kalemi tutma, dikiş iğnesine iplik geçirme gibi becerileri kapsamaktadır (Bee ve Boyd, 2009).
İnce motor beceriler ise parmaklar, eller ve kolların hareketlerini gerektiren becerilerdir. Uzanma, yakalama, nesneleri tutma, farklı nesneleri (boya kalemi, makası) kontrol etmeyi içerir. Çocuklar çevrelerini hareket ederek ve nesneleri ellerine alarak keşfederler.
Yaşam ve Kariyer Becerileri ise Esneklik ve Uyum, Girişimcilik ve Öz-Yönelim Sosyal ve Kültürlerarası Beceriler Üretkenlik ve Sorumluluk Liderlik olarak öne çıkar.
Bu beceriler karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, etkili iletişim, kişiler arası iletişim, öz farkındalık, empati, duygularla baş etme ve stresle baş etme becerileridir. Bireyin kendini tanıması ve güçlü yönlerini ortaya çıkarabilmesi için bu becerilere ihtiyacı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri