4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
İşyerindeki mola süreleri yemek ve çay aralarından oluşur ve toplamı hesap edilir. Çay molası işveren işçin mecbur olmayıp işçiler işlerine motive olsun diye verilmektedir.
Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin; sabah 08:00'de çalışmaya başlayan, saat 17:00'de çalışmayı bırakan ve gün içinde bir saat yemek molası ve iki kez on beşer dakika çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil, 7.5 saattir.
Ama işverenin hangi konuda zorunlu olarak ara dinlenmesi vermesi gerektiğine gelirsek; onun mecburiyeti, yukarıda belirttiğimiz süreler kadar “mola” vermekten ibarettir. Yoksa, işverenin işçilerine çay verme zorunluluğu olmadığı gibi, yemek verme zorunluluğu bile yoktur.
Kanunda yazıldığı şekliyle belirlenen mola süreleri şu şekildedir: 4 saat ya da daha kısa süreli işler için 15 dakika. 4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için 30 dakika. 7,5 saatten daha fazla olan işler için 60 dakika.
İlgili 39 soru bulundu
Yasal düzenleme gereğince haftalık azami çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmakta, bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir. Çalışma süresinin hesabı sırasında işçilere verilen ara dinlenme süreleri (yemek molaları, çay molaları vb.) çalışma süresinden sayılmamaktadır.
Çalışma sürelerinin belirli saatlerle sınırlanması yanında işçilerin çalışma esnasında yemek, içmek gibi doğal ihtiyaçlarını giderebilmesi ve uzun süre çalışmadan kaynaklanan yorgunluğun, dikkat dağılmasının engellenebilmesi amacına yönelik olarak ara dinlenmesi verilmesi zorunlu bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır.
Yeme - içme: Soda içmek, fazla Türk kahvesi içmek, şeker ve süt tozunda verilen sınırı aşmak, hazır kahve içmek, masada yemek ve mesai saatleri içinde çay içmek yasak.
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
Bir iş yerinde işveren ara dinlenme süresini tüm işçilere aynı anda vermek zorunda değildir. İşçileri gruplara ayırmak suretiyle her bir grubun farklı bir saat aralığında mola verebileceği farklı saat aralıkları belirlenebilir. Bu mola süresini nasıl değerlendireceği ise işçinin inisiyatifindedir.
Aynı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri ise, çalışma süresinden sayılmaz.
Ancak işçi işyerinde kalsa bile, ara dinlenme süresini serbestçe kullanabilir. Bu süre içinde çalışmaya zorlanamaz (Y9HD.06.06.1986/4931/5981 Legalbank). Yargıtay'ın başka bir kararına göre, “işçi ara dinlenme saatinde tamamen serbesttir. Bu süreyi işyeri içinde ya da dışında geçirebilir.
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz. Dolayısıyla verilen sigara molaları ara dinlenmesi kapsamında değerlendirilip bu yöndeki mevzuat hükümlerine uygun olarak kullandırılabillir. 4857 sayılı Kanun'a göre ara dinlenmeleri çalışma sürelerinden sayılmaz.
Yargıtay içtihatlarına göre, çalışma süresi 7.5 saatten 11 saate kadar olan işlerde bir saat, 11 saati aşan işlerde ise 1.5 saat mola verilmesi gerekiyor. İşçi sözleşmeye veya bordroya “fazla mesai parası ücrete dahildir” şeklinde imza atmışsa 11 saate kadar olan çalışma için ayrıca fazla mesai parası alamıyor.
Çünkü ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin işçi 08:00-20:00 saatleri arası çalışan ve günde toplam 1 saat ara dinlenmesi kullanan işçinin durumunu ele alalım. Bu işçi 1 saat ara dilenmesi kullandığı için günlük 12 saat değil, 11 saat çalışmış olacaktır. Fazla mesaisi buna göre ödenmelidir.
Dört saat veya daha kısa süreli işlerde en az 15 dakika, Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde en az yarım saat, Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde en az bir saat ara dinlenme süresi verilmelidir.
Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz.
Ara dinlenmede işçi çalışmak zorunda olmayıp serbest zaman olarak kullanır. Ancak, işçi kendi rızası ile ara dinlenme süresini çalışma ile geçirirse normal çalışma süresinden sayılır.
ÇAYI YEMEKTEN EN AZ 1 SAAT SONRA İÇİN
Yemekten en az 1 saat sonra tüketilen çay ve kahvenin demir emilimini etkilemediği bilinmekte. Peki demir yeteri kadar alınamaz veya vücut tarafından kullanılamazsa ne olur? Demir eksikliğinde anemi yani kansızlık oluşabilir. Anemi, ülkemizde çok sık görülen bir sağlık sorunudur.
Ara Dinlenmesi Süreleri
İş Kanununun 68/I. maddesine göre ara dinlenmesinin süresi; – Dört saat ve daha kısa süreli işlerde onbeş dakika, – Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar olan işlerde yarım saat (yedibuçuk saat dahil) – Yedibuçuk saatten fazla olan işlerde ise bir saattir.
a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, b) Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar (yedi buçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat, c)Yedi buçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat, ara dinlenmesi verilir.
SONUÇ: İşçinin iş yerinde uyuması, iş güvenliğini tehlikeye sokan herhangi bir duruma yol açmasa da geçerli nedenle fesih sebebi olabilmektedir. İşçinin iş yerinde uyuması, iş güvenliğini tehlikeye sokan bir duruma yol açarsa(işçinin güvenlik görevlisi olması gibi) haklı nedenle fesih sebebi olarak kabul edilebilir.
Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Cevap: Vardiyalı çalışmalar İş Kanunumuzda Postalar Halinde işçi Çalıştırma Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenmiştir. Buna göre bir vardiyası değişen işçi en az 11 saat dinlendirilmelidir. Ayrıca işçinin hafta tatili (24 saat kesintisiz) kullanmaksızın çalıştırılması da mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri