İSG Uzmanı İş Kazası Durumunda Ne Yapmalı? İSG uzmanı iş kazası durumunda işyerine gitmeli, kendisinden istenecek dosya ve çalışmaları hazırlama durumundadır. İş kazası yaşayan çalışana sağlık müdahalesinin acilen yapılması ve ilgili güvenlik görevlilerine bilgi verilmesi gerekir.
İş Kazası Geçiren Kişi İçin İş Kazası Tutanağı
Öncelikle iş kazasına uğrayan çalışana sağlık yardımları yapılır. İşyeri kaza raporu düzenlenerek şahitlerin ifadesi alınır. Kaza polis ya da jandarmaya bildirilir. Kaza ilgili sigorta Müdürlüğüne vizite kağıdı ile en geç kazadan sonraki üç gün içerisinde bildirilir.
İş kazası geçiren kişiye hemen ilk yardım uygulamalarının yapılması gerekir. Eğer çalışma ortamında doktor varsa müdahale edilmesi gerekir eğer yoksa da sağlık kuruluşlarına sevkinin yapılması gerekmektedir. İş kazası için görgü şahitlerinin ifadeleri alınır ve tutanak tutularak bu kişilere ifadeleri imzalatılır.
Ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan bir iş kazasında; işveren, işveren vekili, alt işveren gibi süjelerin yanı sıra iş güvenliği uzmanının da uymakla görevli olduğu hükümleri ihlal etmesi sebebiyle hukuki ve cezai sorumluluğu söz konusu olabilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
İş kazası ile kaza sonucunda ortaya çıkan zarar arasında uygun nedensellik bağının bulunması işverenin sorumlu olması için yeterlidir. Başka herhangi bir şart aranmamaktadır.
İşveren tarafından iş kazası tutanağı tutulması zorunludur. İş kazası meydana gelmesine rağmen işveren tarafından tutanak tutulmamış ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işveren aleyhine idari para cezası uygulanır.
Tutanağın bildirilmesi, kazanın meydana gelmesinden itibaren 3 iş gününü geçmemelidir. Böylece iş kazasının meydana geliş sebepleri ve olayın nasıl gerçekleştiği detaylı olarak belirlenebilir. Ayrıca tutanağa geçirilmesi ileride ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların önüne geçilebilmesine imkan sağlamaktadır.
– İş kazası geçiren kişi, eğer işverenin bu kazadan haberi yoksa kazadan sonraki gün içinde işverene kazayı bildirmelidir.
İş yerinde bir iş kazası yaşandığında, işveren gerekli sağlık müdahalelerinin yapılıp kaza geçiren işçinin sağlık kuruluşuna ulaştırılmasını sağladıktan sonra kazayla ilgili tutanak tutmalı ve kaza bildirimini yasal sürede kuruma yapmalıdır.
İş kazaları meydana geldiği tarihten itibaren 3 iş günü içerisinde bildirilmelidir. 3 günlük sürenin hesaplanması kazanın gerçekleştiği günün ertesi günü itibarıyla başlar. Örneğin salı günü gerçekleşen bir iş kazası söz konusuysa bununla ilgili bildirimin en geç cuma gece yarısına kadar yapılması gerekir.
İŞ KAZASI NASIL İSPATLANIR ? İş kazasının ispatında iş kazası tutanağının önemli bir rolü vardır. Bu tutanakta işçinin bilgileri ve kazanın nasıl meydana geldiği belirtilir. İş kazası tutanağının tutulmaması halinde hastane tarafından tutulan iş kazası raporu ispat aracı olacaktır.
İş Kazasında Sonradan Şikâyetçi Olunabilir Mi? İş kazası şikâyete bağlı değildir. İşçi geçirdiği iş kazasının ardından verdiği ifadede kusurun kendinde olduğunu ifade ederse veya hiç şikâyetçi olmazsa bu durumda işveren hakkında açılacak ceza davalarında takipsizlik sonucu ile karşılaşılacaktır.
Zarar Görenin Kusuru
İş kazasında nedensellik bağını kesen ilk neden iş kazasına uğrayan işçinin kendi kusurunun ağırlığıdır. Buna göre işçi kendi kusurlu davranışı sonucunda bir iş kazasına neden olmuşsa ve bu davranışı kazanın işle olan nedensellik bağını ortadan kaldırıyorsa işverenin sorumluluğuna gidilemez.
İşverenler, iş kazası bildirimlerini 3 iş günü içinde yapmamaları durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği iş kazası bildirmeme cezası uygulanır. 2022 yılı iş kazası bildirmeme cezası her geç bildirim başına asgari olarak 6.966 TL'dir.
Ek 3: 4 (a) Kapsamında Çalışanlar İçin İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu (Bu form -3 iş günü içerisinde- SGK nın web sayfasından bildirim yapılamadığında doldurulmalı ve biriminizin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne teslim edilmelidir.)
İşveren doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek sgk iş kazası bildirim formu doldurabilir. İşveren iş kazası bildirim formu doldurup iadeli taahhütlü posta yoluyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na gönderebilir. İşveren iş kazası bildirim sistemi aracılığıyla internet üzerinden iş kazası bildirim formu doldurabilir.
İş kazası geçiren işçinin maddi ve manevi tazminat hakları vardır. İşçi çalışamadığı sürelere ilişkin tüm kazanç kayıplarını ezcümle ücretlerini işverenden talep edebilecektir. İşçi ayrıca tedavi için yaptığı tüm masrafları talep edebilecektir.
Bu gerekçe ile SGK uygulamalarında, işçinin iş kazası geçirdiği gün sigortalı bildirilmesi gerektiği kabul edilmekte ve buna göre işlem yapılmaktadır. Diğer bir ifadeyle; iş kazası geçiren işçi hastanede tedavi görse veya rapor alsa dahi sigortalı gösterilip, o günün sigorta primi işverence kuruma ödenecektir.
Tutanakların vuku bulan olay ile aynı gün içerisinde tutulması gerekmektedir. Eğer işe devamsızlık nedeninden tutulan bir tutanak ise devamsızlık yapan personel şahitler huzurunda ev ve cep telefonundan aranarak işe neden gelmediğinin sorulması gerekmektedir.
Not : İş kazasının işveren tarafından, kazadan sonraki 3 iş günü içinde SGK'ya bildirilmesi gerektiğidir. Mücbir sebebi olmaksızın süresinde bildirimde bulunmayan işverenden hem işçiye ödenen rapor parası tahsil edilecek hem de işverene idari para cezası uygulanacaktır.
İdari para cezasının belirlenmesinde tehlike sınıfı ve iş yerinde çalışan işçi sayısı kıstas alınmaktadır. Bu doğrultuda her yıl güncellenerek açıklanan bu tablo üzerinden bildirimde bulunmayan kişi veya kişiler idari para cezasına mahkûm olmaktadır.
TBK, genel hükümler bazında zamanaşımı süresini 10 yıl olarak düzenlemiştir. İş kazasının meydana geldiği andan itibaren 10 yıl içerisinde talep ve dava açma hakları zamanaşımına uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri