İş kazası sonucunda ölen işçi yakınlarına Sosyal Güvenlik Kurumunca kısa vadeli sigorta kollarından ölüm geliri bağlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu da iş kazasının oluşumunda işverenin kusuru var ise ödediği ölüm geliri bedelini işverenin kusuru oranında işverene rücu edebilmektedir.
3. İş Kazası Sebebiyle İşçinin Ölümü Halinde Maddi Tazminat Davası Geçirdiği iş kazası sonucu işçinin ölmesi halinde işçinin mirasçıları, yakınları, bakmakla yükümlü olduğu kimseler ve işçinin destek olduğu kimseler kusurlu işverenden maddi tazminat talebinde bulunabilecektir.
Bir iş yerinde çalışan bir sigortalı iş kazası sebebiyle ölürse yakınlarında işveren tarafından maddi tazminat verilmelidir. Öncelikle cenaze giderleri, tedavi giderleri, destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat talep etme hakkınız vardır.
Ölüm Ödeneği
Aynı şekilde mesleğinde kazanma gücünü yüzde 50'den fazla kaybeden ve buna bağlı sürekli iş göremezlik maaşı alan sigortalının ölmesi halinde de nedenine bakılmaksızın SGK'ya bildirilmiş olan son 3 aylık kazancın ortalamasının yüzde 70'i yakınlarına aylık olarak bağlanmaktadır.
İş kazası ölümle sonuçlanırsa işveren ne kadar ceza alır? Buna göre iş kazalarında taksirle ölüme neden olma suçunda 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ön görülmüştür.
İlgili 17 soru bulundu
İş kazası sonucunda işçi ölmüşse işveren işçinin kalan yakınlarına destekten yoksun kalma tazminatı öder. Somut olayın özelliklerine göre işçinin maddi kayıpları maddi tazminat kalemi olarak işverence ödenir. İşçinin son olarak manevi tazminat talep etme hakkı vardır.
İşveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak 1 aylık; hizmet ilişkisi 5 yıldan uzun bir süre devam etmişse, 2 aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.
01.01.2020 tarihinden itibaren trafik kazasında otomobil, taksi, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon ve iş makineleri için sakatlanma ve ölüm halinde kişi başı sigorta teminat miktarı 410.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmekte olup, “2024 yılı için cenaze ödeneği miktarı 3.385,00 TL'dir.”
İş kazası sebebiyle açılan davaları sonuçlanma süresi 450 gün olarak yasalarla belirlenmiştir. Dava ortalama 15 ay içinde sona erecektir.
İş Hukuku açısından davalar ikiye ayrılır: Maddi ve manevi. Maddi davalar da ikiye ayrılmakta olup, destekten yoksun kalma ve iş göremezlik davalarıdır. Temel olarak olaya baktığımızda kocası ölen kadın maddi ve manevi dava açabilir, ancak maddi davanın destekten yoksun kalma davasını açabilir.
İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen ya da sürekli iş göremezlik geliri almakta iken ölen sigortalı ölüm aylığı bağlanması için gerekli şartları da yerine getirmiş ise hak sahiplerine hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı bağlanır. Ancak bunlardan yüksek olanın tamamı, düşük olanın yarısı ödenir.
İş kazası halinde durum öncelikle en kısa sürede kolluk kuvvetlerine haber verilmelidir. Sonrasında SGK'ya iş kazası bildirimi yapılmalıdır. Bildirim konusunda sorumluluk işverene aittir. Kendi nam ve hesabına çalışan kişiler ise bildirimi kendileri yapacaklardır.
İş kazası tazminat davası; bir işverenin işyerinde çalışan işçinin iş ilişkisi nedeniyle yaralanması veya ölümü halinde, kendisine veya yakınlarına sorumlu işveren tarafından tazminat ödenmesi istemiyle açılan bir maddi ve manevi tazminat davası türüdür.
Maddede belirtilen esaslara göre belirlenecek olan aylık kazancın %70'i Kanunun 34. Maddesine göre hak sahiplerine gelir olarak bağlanacaktır.Buna göre; Eşe bağlanacak gelir: İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının aylık kazancının% 70'inin % 50 si dul kalan eşe gelir olarak bağlanır.
Tek Taraflı Trafik Kazalarında Sürücü/İşletenin Tazminat Hakkı Tek taraflı trafik kazalarında sürücü/işleten %100 kusurlu kabul edildiğinden tazminat hakkı bulunmamaktadır. Ancak araç içinde yolcu konumunda olanlar yaralanma ve ölüm neticesinde tazminat talep edebilirler.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2024 Yılı için Üyenin ölümü halinde 14.600,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 2.215,00 TL. ödenmektedir.
ÖLÜM YARDIMI BAŞVURU SORGULAMA
Ölüm yardımı başvuruları sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılır. Sisteme giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına tıklayarak şahıs ödemeleri sorgulamaları sayfasına tıklayarak ölüm yardımı başvuru sorgulaması yapılabilir.
Emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı alanların ölümü halinde ölüm yardımı ödenir. Dul ve yetim aylığı almakta iken vefat edenlerden dolayı ölüm yardımı ödenmez.
Ölümlü kazalarda sigorta ödemesinde ise vefat eden kişinin yakınlarına ödeme yapılmaktadır.
2024 yılı için sigorta teminat limitleri; otomobiller için kişi başı 1.800.000 Türk Lirası, kaza başı 9.000.000 Türk Lirası, kamyonet, kamyon, minibüs için kişi başı 1.800.000 Türk Lirası, kaza başı 18.000.000 Türk Lirası'dır.
Vefat durumunda varislere, sakat kalma durumunda ise sigortalıya ödenen bu tazminat oldukça ufak bedellerle kasko poliçesine eklenebiliyor. Ayrıca araca hayvanlar tarafından verilen zarar da ek teminatlar kapsamında güvence altına alınabilir.
İşveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık; hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse, iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.”
Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
Cenaze Ödeneğinden Yararlanmak İçin Nasıl Başvurulur? Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri