Davanın işçi lehine kaybedilmesi durumunda, avukat ücreti ve diğer masraflar genellikle işçi tarafından ödenmelidir. Mahkemenin kararına uymak ve gerektiğinde avukat veya hukuki yardım alarak ödeme konusunda anlaşmak önemlidir.
Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir. Yani kısaca bir tazminat davasını kaybetmeniz durumunda karşı tarafa mahkemenin hükmettiği meblağı ödemek zorundasınız. Belirlenen tutarı ödememeniz halinde tarafımıza icra takibi başlatılarak verilen ceza faizlendirilebilir.
Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır. Davayı açıp kaybettiyseniz bu sefer davalının avukatı sizden haksız olarak dava açtığınız için karşı vekalet ücreti alır.
Kişinin adına açılmış bir banka hesabına yatırılacak tutar mahkemenin belirlediği ve karara bağladığı tutarlardı. İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir. Bu süreler içerisinde tutarlar ödenmiyor ise işçiler icra yoluna gidebilmektedir.
Bunun için icraya konulmuş alacağın tamamını karşılayacak bir teminat yatırması veya borcu karşılayacak tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubu ibraz etmesi gerekir. İşveren teminat yatırırsa, icra müdürü kendisine tehiri icra kararı getirmek üzere bir mehil vesikası verir.
İlgili 30 soru bulundu
Arabuluculuk, tarafların kendi çözümünü üreterek masadan kalktıkları bir süreç. Bu nedenle anlaşma halinde tüm taraflar kazanıyor. Olaya işçi-işveren uyuşmazlıkları bakımından yaklaştığımızda ise kazanan tarafların başında işveren geliyor. İş davalarının istatistiklerine bakmak bile bu sonuca ulaşma için yeterli.
Şayet tarafınıza açılmış tazminat davasını kaybettiyseniz aleyhinize neticelenen davada öncelikle borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılması, parayı ödemek zorunda kalırsınız. Varsa taşınmazlarınıza icra yolu ile el konulabilir.
İş mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır? İş mahkemesi davaları davanın niteliğine göre 3 ile 5 duruşma arasında sonuçlanmaktadır.
Davanın kabul edilmesi durumunda; işçi 1 ay içinde işine başlar. İşveren işçiyi tekrar almazsa; kararın kesinleşmesine kadar geçen sürede, en az 4 aylık ücreti, diğer hakların ücretlerini ve tazminat ödemekle yükümlüdür. Bu duruma göre işveren 4 ay ile 8 aylık süredeki tüm masrafları karşılamak zorundadır.
Bir yıldan fazla çalışması halinde ise kıdem tazminatı oranı belirlenir. Türkiye'de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır. Burada avukatın para ödemesi söz konusu değildir.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
İş Davası Avukatı Ücretleri
Tarafların anlaşması ile dava sonucunda elde edilecek tazminat değerinin belirli bir yüzdesi de avukata ödenecektir. Avukatlık Kanunu'na göre avukat dava konusu para olan davalarda çıkan değerden en fazla %25 oranında talep edilebilir.
Fazla mesai yaptırıp bunun karşılığı olan ücreti bordroda gösterip, ödemezseniz davayı kaybedersiniz. Yıllık izin, hafta tatili, milli-dini bayram ve benzeri izin ücretlerini ödemezseniz davayı kaybedersiniz. İşçinin ücretlerini zamanında ödemezseniz, sözleşmeyi fesheden işçiye karşı davayı kaybedersiniz.
Gereğinden fazla tanık göstermeye gerek yoktur. Tanıklar bilgi sahibi olan kişiler arasından seçilmeli, aynı vakıaların ispatına yönelik olarak çok sayıda tanık gösterilmemelidir. İş davalarında çoğu zaman 2 tanık yeterli olacaktır. Ancak, delil listesinde 3-4 tanık bildirilmesi daha tedbirli bir davranış olacaktır.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman işçi alacağı davalarının 10 ila 18 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 2-3 yıla kadar uzaması mümkündür.
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.
Aşağıda iş mahkemeleri tarafından alınan harç masraf kalemleri yer almaktadır; 0,60 Türk Lirası dosya açma ücreti. 35, 90 Türk Lirası peşin harç bedeli. 306,80 Türk Lirası gider avansı ücreti.
İşe iade davası sonucunda işçinin çalıştırılmadığı süre kadar işçiye maaşı ödenir. Ancak bu sürenin üst sınırı 4 aydır. Yani işçi 4 aydan daha uzun süre işte çalıştırılmamış olsa bile alabileceği üst sınır maaşı 4 ay ile sınırlı olacaktır.
İş davalarında ve diğer davalar için mutlak kesin suretle anık veya şahitler olmalıdır. Mahkemelerin uzamaması ve hak kaybına yol açmamak için kişilerin tanıkları hazır etmesi gerekir. Tanıklar gelmezse duruşmaya polis zoruyla getirtilip, hakkında arama kararı çıkartılabilir.
İş mahkemelerinde dava açmak için avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak, işçi ve işverenler, hak kaybı yaşamamak için avukattan yardım almak isteyebilirler.
İş mahkemeleri davaları işçinin işe iadesi, tazminat davaları gibi uyuşmazlıkların durumuna göre üç ya da beş duruşma arasında sürebilmektedir. Genel olarak iş davalarının görülme süresi 500-600 gün arasındadır. İş davalarında temiz sonucu yaklaşık iki yılda çıkmaktadır.
Mahkeme tazminata hükmettiğinde bu karar hemen icra edilmez, tazminat kararının da kesinleşmesi gerekmektedir. Kesinleşme sonrası davacının yazılı olarak vereceği hesap numarasına davalı tarafından ödeme 30 gün içinde yapılacaktır.
İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Tazminat Hesaplama
Maddi tazminat davası, ölüm varsa, ölenin yaşı, son aldığı ücret, tazminat üzerindeki kusur oranı; yaralama mevcut ise maluliyet oranı dikkate alınarak hesaplanır. Tazminatın belirlenmesi Türk Borçlar Kanunu'nun 51. maddesine belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri