Yani ısı sığası bir maddenin kütlesiyle öz ısısının çarpımına eşittir. Skaler ve türetilmiş bir büyüklüktür.
Kütle, sıcaklık, enerji, zaman, hacim, basınç, ısı, iş skaler büyüklüklerdir.
Skaler büyüklük, birim ve sayı kullanılarak gösterilebilen büyüklüklere denir. Büyüklüklerin yönleri ve doğrultuları yoktur. Vektörel büyüklük, başlangıç noktası, yönü, büyüklüğü ve doğrultusu olan büyüklüklere denir. Başlangıç noktası, yönü,büyüklüğü ve doğrultusu olmadığından dolayı, ısı skaler büyüklüktür.
Ve buna bakarak; hız vektöreldir. Çünkü hız için yön ve doğrultu bilgisi de gerekmektedir. Karıştırılan nokta "sürat" olabilir. Fakat unutmayın ki "hız vektörel, sürat ise skalerdir".
Sıcaklık, zaman gibi kavramlar skaler büyüklük olarak ifade edilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Isı bir enerji olduğundan ölçülebilen bir büyüklüktür. Isı; kalori (cal) ya da joule (j) birimleriyle ölçülür.
Isı ve sıcaklık ölçülebilir büyüklüklerdir. Isı enerji çeşididir, sıcaklık enerji değildir. Isı kalorimetre ile, sıcaklık ise termometre ile ölçülür. Isı birimi calori veya Joule'dür.
İş: Sabit bir kuvvetin bir cisim üzerinde yaptığı iş, W, kuvvetin (F) yer değiştirme yönündeki bileşeni (Fcosθ) ile yer değiştirmenin (d) çarpımıdır. İş, skaler bir niceliktir.
Enerji vektörel değil, skaler bir büyüklüktür. Çünkü enerjinin yönü yoktur sadece büyüklüğü vardır. İş ve ısı enerji aktarımıdır, birimleri enerji birimidir. Dolayısıyla iş de ısı da skalerdir.
→Skaler Büyüklük Nedir? Bir değer veya herhangi bir birim ile ifade edilebilen büyüklüklere skaler büyüklük denir. Enerji,iş,güç,sürat,hacim,alan,özkütle,basınç ve temel büyüklüklerin hepsi.
Isı sığası veya ısı kapasitesi, bir maddenin sıcaklığını 1 °C değiştirmek için gerekli olan ısı miktarıdır. Başka bir ifade ile bir cismin ısısının sıcaklığına göre türevidir. Cismin kütlesi ile öz ısısının çarpımına eşittir (m.c).
Farklı maddelerden farklı kütleler alınarak eşit ısı sığası değeri elde edilebilir. Isı miktarı C ile gösterilir ve aşağıdaki formülle hesaplanır. Birimi Joule/Kelvin (J/K) ya da Kalori/Celsius (cal/°C)'dir.
Isı sığası bir maddeye aktarılan ısının sıcaklık değişimine oranıdır. Herhangi miktarda bir maddenin sıcaklığını 1 °C (ya da 1 K) artırmak için verilmesi gerekli olan enerji miktarına ısı sığası denir.
m.c çarpımı yani C(ısı sığası) büyük olan daha zor ısınır küçük olan kolay ısınır. bir maddenin sıcaklığını bir kelvin yükseltmek için verilmesi gereken ısı miktarıdır. 2c si olan daha kolay ısınır,daha hızlı artik ne dersen de.
Isı sığası ayırt edici bir özellik değildir çünkü madde miktarına göre değişiklik gösterir, ayrıca madde cinsine de bağlıdır.
Sıcaklık bir skaler büyüklüktür çünkü:
sıcaklık sadece sayılar ile ifade edilir. 36 derece, 30 derece, 10 derece -10 derece gibi... Bunların hiçbirinin fark ettiğimiz gibi doğrultusu, yönü yoktur.
Skaler büyüklükler kütle, hacim, zaman, enerji, sıcaklık, sürat, basınç, ısıdır. Vektörel büyüklükler ise kuvvet, hız, ağırlık, konum, yer değiştirme, ivme, tork, elektrik alan ve manyetik alandır.
Eğer cisim bir F kuvveti altında a noktasından b noktasına giderek bir yer değiştirme yapıyorsa, bu durumda iş aşağıdaki gibi tanımlanır. Bu durumda iş, skaler bir nicelik olacaktır.
Skaler Kavramı
En basit haliyle skaler bir nicelik, sadece büyüklüğü olan, yönü olmayan bir niceliktir. Buna verilen en basit örnek genellikle sıcaklıktır. Bunun yanında kütle, hacim, sürat (hız değil!) ve elektrik yükü de skaler niceliklerdir.
Cisme etkiyen kuvvet, uzaklıkla ters yönde olduğu için iş negatif olur. Başka bir şekilde düşünürsek, ilk enerji artı sürtünme kuvvetinin yaptığı iş, son enerjiye eşittir.
Sürat pek çok kişi tarafından vektörel olarak biliniyor. Yapılan araştırmalar neticesinde sürat scaler bir büyüklüktür.
İş skaler bir büyüklüktür. Sadece birim ve sayılar kullanarak ifade edilebildiği için ve yönü olmadığı için skaler bir büyüklüktür.
Cisimlerin içlerinde sahip oldukları ve onların moleküllerini hareket halinde tutan enerjiye, genel olarak, "İç enerji" adı verilir. Isı, işte bu iç enerjinin toplamıdır. Cisimlerdeki moleküllerin hareketlerini ve titreşimleri sağlayan bu ısı enerjisi doğrudan doğruya teşhis edilip ölçülemez.
Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.
Sıcaklığı ölçmek için kullanılan en yaygın cihazlardan biri cam termometredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri