İş kişinin sahip olduğu mesleği icra etmesi, uygulamaya koymasıdır. Meslek ise bir kişinin bir iş üretebilmesi için diğer insanlara yarar sağlayabilecek nitelikte özelliğe sahip, doğuştan sahip olduğu veya eğitim sonucu ilgili alanda edindiği vasıflar, yetenekler bütünüdür.
İş deyince akla gelen ilk kavram meslekledir. üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş olarak tanımlanmaktadır.” Meslek kavramı genel olarak, bir kimsenin geçimini sağlamak üzere, profesyonel olarak yaptığı iş olarak tanımlanabilir.
Meslek, insan yaşamını sürdürebilmek için yaptığı ve genellikle yoğun bir eğitim, çalışmayı gerektiren sürecin sonunda kişilerin kazandığı unvanın adıdır. Genellikle her meslek o mesleğin değerlerini, gelişimini, lisanslanmasını ve diğer insanlar açısından tanınmasını sağlayan kuruluşlara sahiptir.
İş kişinin sahip olduğu mesleği icra etmesi,uygulamaya koymasıdır. Örneğin bir öğretmenin mesai saatlerinde yaptığı faaliyetler ,bir terzinin dükkanını açıp kapayıncaya kadar yaptığı faaliyetler iş olarak tanımlanır.
Bir meslekte, zaman ve çalışma ile elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık olarak tanımlamak mümkün. Yaşamımız boyunca yaptığımız tüm çalışmaların bütünü, kariyer olarak karşımıza çıkıyor. Üstlendiğimiz roller, görevler, bu görevlerin deneyim ile harmanlanması neticesinde bir nevi iş karnemiz olarak tanımlayabiliyoruz.
İlgili 29 soru bulundu
KARİYER KAVRAMI
Diğer bir tanıma göre kariyer; bir bireyin işi ile ilgili pozisyon- ları, kişisel yaşam süresi boyunca peş peşe kullanmasıdır3. Bir diğerine göre kariyer; bir insanın çalışabileceği yıllar boyunca herhangi bir iş alanında adım adım ve sürekli olarak ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır.
Kariyer, daha çok bu anlamda kullanılır. Geniş anlamda: Kişinin çalışma hayatı boyunca üstlendiği iş/meslek rol ve görevlerini içerir. Bu anlamda “herkesin bir kariyeri vardır.” Dar anlamda, “gelişmeci/önü açık iş ve meslekler ve bu iş ve mesleklerde çalışma”yı ifade eder.
Bu soruya şöyle bakmamız gerekir: siz yaptığınız işi, mesleğiniz olarak görüp yaparsanız o iş sizin için meleğe dönüşür. Ve “İşinizi meslek gibi yaparsanız farklılaşırsınız.” Sonuç olarak İşinizi bir meslek gibi görüp, zanaatkâr hassasiyetiyle yaparsanız her iş bir mesleğe dönüşür.
Meslek seçiminin doğru yapılması, kişinin hayattaki mutluluğunu ve başarısını doğrudan etkiler. Meslek; Geleceği kurmak için seçilir. Meslek; Geçimi sağlamak için gerekli olan maddi imkanı elde etmek için seçilir.
İşte mesleki değer: Bir mesleğe girme sonucunda o mesleğin getirilerinden elde edilen doyum ve bir mesleği birey için değerli kılan özelliklerdir. Mesleğin kazanç durumu, sosyal güvencesi, kazandırdığı toplumsal saygınlık bu değerlere örnek verilebilir.
Mesleğimiz, ilgilerimiz ve değerlerimiz doğrultusunda yeteneklerimizi kullanarak kendimizi geliştirmemizi ve özgüven sahibi olmamızı sağlar. ► Bireysel kimliğe sahip olmak için, Mesleğimiz ben kimim ve ne iş yapıyorum sorularına cevap bularak bireysel bir kimlik oluşturmamızı sağlar.
meslek - Nişanyan Sözlük. Arapça slk kökünden gelen maslak مَسْلَك “yol, rota, tarik, patika” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça salaka سَلَكَ “yol gitti, rota izledi” fiilinin mafˁal vezninde masdarıdır.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar, Türkiye'de pek çok mesleğin henüz tanımlanmadığını söyledi.
Fizikte, bir kuvvet bir cisim üzerine etki ettiğinde ve kuvvetin uygulama yönünde konum değişikliği olduğunda iş yaptığı söylenir. Örneğin, bir valizi yerden kaldırdığınızda, valiz üzerine yapılan iş kaldırıldığı yükseklik süresince ağırlığını kaldırmak için aldığı kuvvettir.
İdeal meslek, bireysel tatmin, yaşam kalitesi ve toplumsal fayda sağlayan bir istihdam dalıdır. Belirlenmesinde kullanılan pek çok kriter bulunmaktadır ve bunlar aşağıda sıralanmıştır. İdeal meslek, bireyin eğitim düzeyine ve ilgi alanlarına uygun olmalıdır.
Povalko'ya göre bir işi meslek yapan 8 kriter; – Teorik bilgi, yapılan işin temel sosyal değerlere uygunluğu, eğitim süresi, motivasyon, otonomi, bağlılık bilinci, birlik bilinci ve meslek ahlakı yasasıdır.
Bireyin hayatında bu kadar önemli bir yere sahip olan meslek tercihi bir o kadar da toplum açısından önemlidir. Çünkü toplumların gelişmesini sağlayacak olan en önemli unsur insandır. Doğru tercihleriyle doğru mesleklerde çalışan insanlar toplumsal kalkınmanın, gelişmenin ve ilerlemenin de birinci faktörüdür.
Günümüzde tercih edilen popüler mesleklerin başında uzman doktorlar yer alır. Bunun yanı sıra avukatlık, pilot, yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, noter, diş hekimi, mimar ve polis gibi meslekler günümüzde çok fazla tercih ederler.
Gözlem, araştırma, inceleme yaparak öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; ziraat mühendisi, arkeolog, meteorolog, biyolog, zoolog, veteriner, çevre bilimci olabilirler.
Kariyer hedefi temelde çalışma hayatınızda neler yapmak istediğiniz ve ileride kendinizi nerede gördüğünüzdür. İş başvurusunda bulunurken kariyer hedefinizi başvuracağınız şirkete göre düzenleyerek iş verenlerin dikkatini çekebilirsiniz.
Kariyer deyince çoğunlukla meslek seçimi akla gelmektedir. Oysaki kariyer kavramı meslek kavramını da kapsayan daha geniş bir kavramdır. Kariyer bireyin lise seçiminden meslek seçimine, meslekteki ilerlemelerden iş değiştirmesine, emekliliğinden hobi edinmesine tüm yaşam olaylarının toplamıdır.
adım adım ve sürekli olarak ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır. Kariyer, kişinin yaşamı süresi içinde çalıştığı pozisyonların tümüdür. örgüt basamaklarında yukarıya doğru çıkarak yükselmesini temel alan bir kavramdır. çalışanların iş yaşamları boyunca yaptıkları işleri de kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri