Bu sebeplerle ısı yalıtımı tüm yapı bileşenlerinde (Çatı, duvar, taban, döşeme, konsol, cam ve doğramalarda) yapılmalıdır. Soru: Isı yalıtımının içeriden veya dışarıdan yapılması fark eder mi? Cevap: Isı yalıtımında dıştan yapılan ısı yalıtımı (mantolama) daha verimlidir.
Dış cepheye ısı yalıtımı uygulamalarının gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda ısı yalıtımı içten uygulanabilir ancak; bu malzemeler direkt veya indirekt suya dayanıklı olmadıklarından suya karşı korunması gerekmektedir.
Yani, mantolama terim olarak zaten ısı yalıtımının dıştan yapılma işlemidir. Bu şekilde bina kabuğu dış hava koşullarından sürekli ve kesintisiz bir şekilde yalıtılmış olur.
Isı yalıtımı, binaların çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemeleri, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır.
Yani yalıtım mutlaka dış cepheden uygulanmak zorunda değildir. Bina yönetiminin mantolama konusunda hemfikir olmadığı durumlarda daire sahipleri iç cephe yalıtım çalışması yaptırabilir. Bu sayede enerji tasarrufu sağlama, ses izolasyonu sağlama gibi avantajlardan da faydalanabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Dolayısıyla EPS ısı yalıtım levhaları ile yapılan mantolama, binanın nefes almasına engel olmaz; ilave olarak binanın ısı yalıtımını sağlarken, bina donatısını korur ve binanın ömrünü uzatır. Mantolamada kullanılan ısı yalıtım levhalarının sağlığa zararlı olduğuna dair söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır.
Isı yalıtımlı duvar kağıdı kullanımı ile duvardan gelen soğukta azalma yaşamak mümkün. %80 oranda ısı yalıtımı sağlayan, hem duvar boyası hem duvar kağıdı olma özelliklerini içerisinde barından Ventrawall ile artık çok kolay bir şekilde duvardan gelen soğuk hava sorununu çözebilirsiniz.
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler; fiberglas, cam yünü, taş yünü, polistren, poliüretan, selüloz, ahşap yünü levha, fenol köpüğü, cam köpüğüdür.
Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayılarının küçük olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri hafif olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri kokusuz olmalıdır. - Su ve nem absorbe etme özelliği olmalıdır. - Bakteri ve haşerelerin yuva yapmasına elverişli olmamalıdır. - Çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır. - İlk özelliğini ...
Bina dış cephesine yapılacak mantolamanın yanı sıra çatılara, zemine ve binaların komşu bitişik iç duvarları ile katlar arası döşemelerine yapılabilecek yalıtım uygulamaları sayesinde mantolamanın etkileri artırılıyor. Mantolama için ise en doğru zaman bahar ve yaz aylarıdır.
Öncelikle, enerji verimliliğini artırır ve ısı kayıplarını azaltarak ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürür. Ayrıca, iç mekan konforunu artırır ve dışarıdaki gürültüyü engelleyerek daha sessiz bir ortam sağlar. Yalıtım aynı zamanda yapısal dayanıklılığı artırır ve binanın ömrünü uzatır.
Zira bu kanun enerji kaynaklarının akıllı kullanılmasına yönelik bir dizi tedbiri içeren önemli bir kanundur. Yasal olarak dış cephe mantolama yaptırmak zorunlu gibi görünmese de aslında Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında zorunludur.
Mantolama olarak da bilinen ısı yalıtım uygulamaları, yapının içerisindeki ısının dışarıya, dışarıdaki ısının içeriye geçme oranını azaltır. Bu amaç doğrultusunda yapının durumuna bağlı olarak binalar için çeşitli dış cephe ısı yalıtım ürünleri kullanılır.
Isı yalıtımı, ısı hareketlerini ve buhar yoğuşmasını azaltır. Bu da, yapıda oluşabilecek nem, küflenme, donma, bozulma, demir aksamının çürümesi gibi korozyonların önüne geçerek yapının korunmasına yardımcı olur.
Doğru bir mantolama uygulaması sayesinde yapının iç ve dış ortam arasındaki ısı transferi azaltılarak yoğuşma riski önlenir. Yoğuşma riskinin azalmasıylayapı nemin zararlı etkilerinden korunur ve binadaki korozyon etkileri azaltılmış olur. Böylece yapı elemanlarının uzun ömürlü olması ve binanın dayanıklılığı sağlanır.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Cevap : Bu görüş kesinlikle yanlıştır. binalarda yalıtım sadece yaz aylarında yapılan boya badana benzeri bir uygulama değildir, mevsim normallerinin çok çok üstündeki hava durumları hasıl olmadıkça hava şartları elverişili olduğu müddetçe yılın 4 mevsimi belirli şartlar dahilinde mantolama yapılabilmektedir.
15.'si düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri'nde yılın en iyisi DYOTHERM ISOLTECO 110 seçildi. B2B Medya tarafından düzenlenen ödül töreninde Yılın Isı Yalıtımı Ürünü ödülü tüketiciler ve seçici kurul üyeleri tarafından DYO'ya layık görüldü.
Strafor (EPS) hem soğuğa hem de sıcağa karşı binaları koruyan kapalı ve gözenekli çok iyi bir ısı yalıtım malzemesidir. Bu özelliği sayesinde tanecikler içine sıkıştırılmış olan bir hava sağlanır.
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler
perlit, mantar, sentetik elyaflar, odun lifi, yonga, rende talaşı, vb. Prese edilmiş kamış levhalar, amyant levha, boşluklu beton, gaz beton, delikli tuğla, boşluklu briket, bims tuğlalar, asmolen gibi malzemelerdir.
En iyi çatı izolasyonu,çatıyı çepeçevre kuşatacak,zamanla bozulmayacak,zararlı kimyasal içermeyecek olan yalıtım malzemesidir. Bu özellikleri aynı anda bünyesinde barındıran çatı izolasyonu malzemesi de;bor yalıtım,ÇATIBOR dur.
Zeminden gelen soğuk nasıl önlenir sorusuna en ideal cevap zemin altı ısıtma sistemleridir. Isıtma sistemlerini parke altlarına uyarlayabilirsiniz. Kapı altlarından gelecek soğuk havaları bertaraf etmek için alt tarafı yalıtım malzemeleri ile kapatılmış kapılar tercih edebilirsiniz.
“Pencereden gelen soğuk nasıl engellenir?” sorusunun cevabı ise çok basit! Kapı ya da pencerelerde soğuğu engellemek için fitil ya da yapışkanlı süngerler kullanabilirsiniz. Uygun fiyata alabileceğiniz bu fitil ve yapışkanlı süngerli kolayca siz de takarak, soğuk havanın içeri girmesini engelleyebilirsiniz.
Keçe Mantolama Bünyesinde barındırdığı nonwoven ile üretilmiş milyonlarca hava kanalcıklı yapısıyla soğuğu, sıcağı ve sesi etkin bir şekilde keser. Homojen yapısı ve kılcal yapısı sayesinde keçenin emmesi de 0'dır. Böylelikle su ve nemden de kesinlikle etkilenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri