6772 sayılı Yasada, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçiler yönünden ikramiye ödenmesi yasal bir yükümlülük olarak öngörülmüştür. edilmelidir. Her durumda ikramiyelerin tek taraflı olarak işverence ortadan kaldırılması ya da azaltılması mümkün olmaz.
İşyerinde çalışılan süreyle sınırlı olmak üzere işçinin ikramiye talep hakkı vardır. 6772 Sayılı Yasada kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçiler yönünden ikramiye ödenmesi yasal bir yükümlülük olarak öngörülmüştür.İkramiye bireysel ya da toplu iş sözleşmeleri ile de kararlaştırılabilir.
ÖZEL SEKTÖRDE EMEKLİ İKRAMİYESİ
Memurlardan farklı olarak İş Kanununa tabi çalışan işçilerde emekli ikramiyesi uygulaması yoktur. Bunun yerine işçilerin yine toplu ödeme alabilecekleri kıdem tazminatı uygulaması vardır.
İşçinin ikramiyeye hak kazanması için işyerinde ikramiye ödemesini gerektiren dönemin sonuna kadar çalışmış olması da gerekmez. İşyerinde çalışılan süreyle sınırlı olmak üzere işçinin ikramiye talep hakkı vardır. İkramiye bireysel ya da toplu iş sözleşmeleri ile kararlaştırılabilir.
İKRAMİYE ÖDEME TARİHLERİ
Kamu işçilerine yılda 52 günlük çıplak ücret tutarında ilave tediye ödeniyor. Kamu kurumlarında taşeron kadroya alınan işçiler de ilave tediye ödemesinden yararlanıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Emekli ikramiyeleri yasanın çıktığı ilk yılda her bayram için 1.000 TL olarak belirlenmişti. Maaşı ne olursa olsun tüm emekliler her yıl 2.000 TL ikramiye aldılar. Dul ve yetim maaşı alanlara ise hisse oranları nispetinde ödeme yapıldı. Geçen yıl ikramiye 1.100 TL'ye çıkartıldı.
Bayram ikramiyeleri yükseltildi
2018 yılında emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramında ödenmeye başlanan ikramiyelerin 2021 yılında 1.100 TL olduğunu belirten Bakanlık, yeni düzenleme ile ise bayram ikramiyesi tutarının %82 oranında artışla 2.000 TL'ye çıkarıldığını açıkladı.
İşçinin işyerine olan katkıları sebebiyle işverenin memnuniyetini ifade etmek üzere bir defada veya dönemsel olarak belli zaman dilimlerinde ya da işçiyi ilgilendiren doğum, ölüm, evlenme gibi nedenlere bağlı olarak yapılan ücretin eki niteliğindeki ödemeler ikramiye olarak adlandırılabilir.
İşten ayrılmış işçiye de ikramiye verilir
İkramiye, prim, kıyafet, yakacak, aile yardımı gibi sosyal yardımlar ücret kavramının içinde yer almaktadır. Temel ücretin dışındaki ücretlerin ödenme dönemleri iş yerlerine göre farklılık gösterse de genelde yılda bir veya iki kez belirli dönemlerde ödenmektedir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2023 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta yapılacak.
Örneğin, çalışanlara yılda bir maaş ikramiye verilmesi ya da bir satış müdürünün yaptığı ciro ve şirketin yıllık toplam gelirine oranla yapılan bir hesaba dayanan ikramiye ödemesi bunun ücret olma mahiyetini değiştirmemektedir. Dolayısı ile temel ücretin üzerine eklenerek vergiye tabi tutulur.
1) (a) (SSK) bendi kapsamında gelir/aylık alanların 2023/Nisan ödeme döneminde ödenecek gelir/aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri: - Ödeme günü 17, 18, 19, 20 olanlara 14/04/2023, - Ödeme günü 21, 22, 23 olanlara 15/04/2023, - Ödeme günü 24, 25, 26 olanlara 16/04/2023.
iii- 854 sayılı Deniz İş Kanunu ile 29 ncu maddesi iv- 4857 sayılı İş Kanunu'nun 32 nci maddesi, değiştirilerek, bu Yasalar kapsamında işçilere ödenen, ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını özel olarak açılan banka hesapları vasıtasıyla ödeme zorunluluğu getirilmiştir.
Sendika üyesi olup aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa üç ayda bir veriliyor. Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında ödeme yapılıyor.
İş hukukunda ikramiye ise belli günlerde işveren tarafından memnuniyet duygusunu veya işçi-işveren bağlılığını sağlamlaştırmak için yapılan ödemedir. Ayrıca prim işçinin başarısına bağlı bir ödeme olduğundan, ödenen prim miktarı işçiden işçiye fark gösterebilir.
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.
Kişilerin kendi istedikleri doğrultusunda iş süreçlerini sona erdirmeleri durumunda herhangi bir hak talep edemeyecekleri belirtilmektedir. Yani özetle işçi hiçbir gerekçe olmadan iş yerinden ayrılırsa ne kıdem ne de ihbar ne de diğer haklarını fazla mesai, hafta sonu, bayram, resmi tatil iş verenden talep edebilir.
İşçinin ücretini, kural olarak, onu çalıştıran işveren öder. Yasada “ücretin üçüncü kişiler tarafından ödenmesi”ne örnek olarak otel, lokanta, gazino, bar, çayevi, içkievi gibi yerlerde müşterilerin verdikleri bahşişleri gösterebiliriz.
Amorti, son 2, 3, 4 ve 5 rakamlara göre ikramiye kazanan biletler ile teselli ikramiyelerinin şube ve bayilerden tahsil edilebiliyor. Daha büyük ikramiyeler için ise Milli Piyango Genel Müdürlüğü aracılığıyla tahsil edilmesi gerekiyor. Milli Piyango ikramiyesinin 1 yıl içerisinde tahsil edilmesi gerekiyor.
4857 Sayılı Kanun'un 35. maddesine göre; işçinin almakta olduğu ücretin 1/4'ünden fazlası haczedilemez. İkramiye, toplu sözleşme farkı ve nema da ücretten sayılacağından onların da aynı koşullarda haczini engelleyen bir yasa hükmü yoktur.
Bayram ikramiyesi asgari ücretlilere verilmiyor. Çalışan kesimin yararlanamadığı bayram ikramiyesi uygulaması yalnızca emeklileri kapsıyor. Yaprak kıpırdamıyordu, faiz kararıyla tamamen durdu!
Asgari ücretliler için Bayram ikramiyesi verilmiyor.
Yapılan açıklamada "2023 yılı Nisan ayı için; SSK kapsamında aylık alanların aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri; - Ödeme günü 17, 18, 19, 20 olanların 14/04/2023 tarihinde, - Ödeme günü 21, 22, 23 olanların 15/04/2023 tarihinde, - Ödeme günü 24, 25, 26 olanların 16/04/2023 tarihinde, BAĞKUR kapsamında aylık ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri