Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Iş yerinde öğle arasında dışarı çıkmak yasak mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Iş yerinde öğle arasında dışarı çıkmak yasak mı?

Ancak işçi işyerinde kalsa bile, ara dinlenme süresini serbestçe kullanabilir. Bu süre içinde çalışmaya zorlanamaz (Y9HD.06.06.1986/4931/5981 Legalbank). Yargıtay'ın başka bir kararına göre, “işçi ara dinlenme saatinde tamamen serbesttir. Bu süreyi işyeri içinde ya da dışında geçirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Işçi mola saatinde dışarı çıkabilir mi?

” İşçi, ara dinlenme saatinde tamamen serbesttir. Bu süreyi işyeri içinde ya da dışında geçirebilir. İşyerinde geçirmesi ve bu süre içinde çalışmaya devam etmesi durumunda ara dinlenmesi verilmemiş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Öğle yemeği arası mesaiden sayılır mı?

Ara dinlenme süreleri ile ilgili en çok merak edilenlerden biri “ara dinlenme süreleri mesaiden sayılır mı?” sorusudur. İşçilerin kanuni hakkı olarak sayılan ara dinlenme süreleri, günlük çalışma süresinin içine dahil edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.inkaik.com

9 saat çalışmaya kaç saat mola?

7.5 saatten fazla, örneğin 9 saat çalışan işçiye ise en az 1 saat ara dinlenmesi verilmedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kamuiscileri.net

Iş yerinde öğle arası kaç saat?

4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir. Đşin sürekli ya da süreksiz oluşu (ĐK. m.10), ara dinlenmesi sürelerinin uygulanması yönünden önem taşımaz25.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

İŞ HAYATINDA OFİS ORTAMINDA SİZİ DIŞLAYANLARA KARŞI YAPMANIZ GEREKEN ÜÇ HAMLE NELERDİR?

İlgili 27 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Öğle arası en az kaç dakika olabilir?

Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz. Ancak ikili öğretim yapan okullarda bu süreler daha kısa belirlenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Iş kanununa göre çalışma saatleri nasıl olmalı?

Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamış- sa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

Sigara molası mesaiden sayılır mı?

Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz. Dolayısıyla verilen sigara molaları ara dinlenmesi kapsamında değerlendirilip bu yöndeki mevzuat hükümlerine uygun olarak kullandırılabillir. 4857 sayılı Kanun'a göre ara dinlenmeleri çalışma sürelerinden sayılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgd.org.tr

Günde 10 saat çalışmak yasal mı?

Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafaozdemirhukuk.com

Bir işçi molasız kaç saat çalışabilir?

Bir iş yerinde 4 saat ya da daha kısa süreli işler için uygulanan ara dinlenme süresi 15 dakika, Bir iş yerinde 4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi 30 dakika, Bir iş yerinde 7,5 saatten fazla olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi ise 1 saattir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kolayik.com

Çay molası çalışma süresinden sayılır mı?

Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin; sabah 08:00'de çalışmaya başlayan, saat 17:00'de çalışmayı bırakan ve gün içinde bir saat yemek molası ve iki kez on beşer dakika çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil, 7.5 saattir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mefamusavirlik.com.tr

İşveren yemek molası vermek zorunda mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işveren, çalışanlarına yemek veya yol ücreti vermek zorunda değil. İşverenin inisiyatifinde ve iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi hükümlerine tabii olan bu ödemeler, brüt maaşa ek olarak maaşa yansımaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edenred.com.tr

Çalışana öğle yemeği zorunlu mu?

4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işverenin çalışanlarına yemek veya yol ücreti ödemesi gerektiği konusu ile ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmamakta olup, bu ödemeler işverenin inisiyatifindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ihtisashukuk.com

Mesaiye kalmayan işçi işten çıkarılabilir mi?

Gece çalışmalarında da işçi günlük yedi buçuk saatin üzerinde çalıştırılmak isteniyor ise fazla mesai yönünden mutlaka yazılı onayının alınması gerekmektedir. Aksi halde işçi fazla mesaiye kalmayı kabul etmek zorunda olmayıp içinin fazla mesaiye kalmaması işveren lehinde haklı fesih imkanı doğurmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ezgiesnikgunay.av.tr

İşçi istirahat saatinde uyuyabilir mi?

SONUÇ: İşçinin iş yerinde uyuması, iş güvenliğini tehlikeye sokan herhangi bir duruma yol açmasa da geçerli nedenle fesih sebebi olabilmektedir. İşçinin iş yerinde uyuması, iş güvenliğini tehlikeye sokan bir duruma yol açarsa(işçinin güvenlik görevlisi olması gibi) haklı nedenle fesih sebebi olarak kabul edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pehlivanguner.com

Yemek molası bölünebilir mi?

Genel kural, ara dinlenmelerinin aralıksız olarak kullandırılmasıdır. Ancak, işyerinin bulunduğu yerdeki iklim, mevsim, gelenekler ve işin niteliği gibi özellikler göz önünde bulundurularak, işçinin iş sözleşmesinde belirtilmek kaydıyla, ara dinlenme bölünerek kullandırılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kamuiscileri.net

2 gündüz 2 gece 2 izin fazla mesai kaç saat?

İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guvenlikkorumais.org.tr

Fazla çalışmayı nereye şikayet edebilirim?

Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eforosgb.com

Özel sektörde kaç saat çalışılır?

4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

İşçinin sigara içme hakkı var mı?

Aşağıda söz konusu ayrıma göre yasaklamalar belirtilecektir. Mevzuat düzenlemeleri ile getirilen sigara içme yasakları çerçevesinde, sigara içmenin yasaklandığı işyeri, işyeri bölümleri, üretim yerleri ve yerlerde çalışan işçiler sigara içemeyeceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuhis.org.tr

Haftalık 45 saat yemek molası dahil mi?

Bununla birlikte yapılan çalışma esnasında yemek molası, çay molası veya dinlenme arası gibi isimlerle fiilen çalışılmayan zaman dilimleri bulunmaktadır. Ara dinlenme süresi olarak adlandırılan bu süreler İş Kanunu gereği çalışma sürelerinden sayılmaz ve haftalık çalışma süresinden düşülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İşçi kaç saat mesai yapmak zorunda?

Aynı zamanda her hal ve koşulda işçi günde 11 saatten ve yılda toplamda 270 saatten fazla, fazla mesai yapamayacaktır. Eğer işçiye rızası hilafında yılda 270 saatten fazla çalışma yaptırılırsa İş Kanunu 24/2 hükmünce işçi haklı nedenle sözleşmesine feshedebilme imkanına kavuşacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

1 saatlik çalışma ücreti ne kadar?

Asgari ücret/çalışma saati. Son yapılan zamlarla birlikte güncel asgari ücret brüt olarak 10 bin 8 TL'dir. Asgari ücretli birinin aylık çalışma saati ise 225'tir (Günlük çalışma 9 saat, çalışanın aylık ortalama çalışma süresi 25 gün). O halde asgari ücretle çalışan birinin saatlik brüt maaşı 10.008/225= 44.48 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avansas.com

Yolda geçen süreler fazla mesai sayılır mı?

İş Seyahatinde Geçen Süreler Fazla Mesaiden Sayılır mı? 4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler de çalışma süresinden sayılmaktadır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Bir işçi 45 saatten fazla çalışırsa ne olur?

Fazla Çalışma

Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT