Hava çok incedir. Sıcaklık yükseklikle artar, sıcaklık çok yüksektir, burada ultraviyole radyasyonu ısıya dönüşmektedir.
Sıcak olan madde ısı verip sıcaklığı azalırken, sıcaklığı düşük olan madde ısı alarak sıcaklığı artar ve sonuçta ısıl denge sağlanır.
Sıcaklığı artıracak veya azaltacak olan şey ısıdır. Isı artarsa sıcaklık yükselir, azalırsa sıcaklık düşer. Daha yüksek sıcaklık, moleküllerin daha fazla enerji ile hareket ettiği anlamına gelir. Isı enerjisi, nesnedeki parçacıkların sayısına, boyutuna, kütlesine, türüne ve hızına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Çünkü; Tepkime, ekzotermik yani dışarı ısı veren bir tavırla gerçekleşir. Isı alan madde o esnada hal değiştiriyordur ve sıcaklığı sabit kalmıştır. Isı alışverişi biten maddelere ısı verilmeye devam edilse de sıcaklığı yükselmez.
Dikey olan yükselen havanın sıcaklığı her 100 metrede 0,65 derece azalır(normal lapse-rate).Eğer sıcaklık yükseklikle azalmıyor artıyorsa bu duruma (negatif lapse rate) enverziyon denir.
İlgili 24 soru bulundu
Yükseklere çıkıldıkça hava yoğunluğu ve basıncı azalır. Isınan hava, üst bölgelere taşınımla çıkarken etkileşim sonucu soğur. Diğer yandan basınç azaldığından enerji taşıyan tanecik sayısı da azalır. Bu da üstlerde havanın soğuk olmaına neden olur.
Yer ısısı toprağın katı yüzeyinin altında depolanmış olan enerji şeklidir. Yaklaşık 1,2 m derinlikten itibaren tüm yıl boyunca don olmamaktadır. 10 m'lik derinlikten itibaren yıl boyunca 10°C'lik sıcaklık hakimdir ve bu sıcaklık daha derine indikçe her 100 m'de ortalama olarak 3 °C artmaktadır.
Sıcaklıkları farkı olan cisimler arasında ısı aktarımı olur. Isı, sıcak cisimden soğuk cisme doğru akar, sıcaklık ise aktarılmaz. Isı alan (ısınan) cismin sıcaklığı artarken ısı veren (soğuyan) cismin sıcaklığı azalır. Isı enerjisi, normal koşullarda sıcak cisimden soğuk cisme aktarılır.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
➢ Bir madde dışarıya ısı enerjisi verdiğinde taneciklerin kinetik enerjisi azalacağı için maddenin sıcaklığı azalır.
Isı ve sıcaklık birbirine bağlı olarak değişen kavramlardır. Yani ısısı fazla olan bir cismin sıcaklığı fazla, ısısı az olan bir cismin sıcaklığı azdır. Isı enerji olması sebebi ile bir büyüklüktür. Sıcaklık ise yalnızca bir semboldür ve termometre ile ölçülür.
7. Sıcaklığı artan bir maddenin isısı da artar. Isıtılan bir maddenin sıcaklığı değişmez. Isıtılan bir maddenin iç enerjisi artar.
Bir maddenin sıcaklığının değişmesi için gerekli olan ısı enerjisi o maddenin kütlesine, cinsine (öz ısısına), sıcaklık değişimine ve ısı veren ısı kaynağının gücüne bağlı olup bunlarla doğru orantılıdır.
Bir cismin diğer bir cisme göre sıcaklığı yüksekse ısısı da yüksek olmayabilir, çünkü ısı sadece sıcaklığa bağlı değil aynı zamanda öz ısı ve kütleye de bağlıdır. Isı ve sıcaklık doğru orantılıdır ancak aynı anlamada gelmezler.
Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Kütlesi az olan maddenin sıcaklık artışı fazla olur. Sıcaklık artışı ile kütle ters orantılıdır. Isıtılan bir maddenin sıcaklık değişimi maddeye verilen ısı miktarı ile doğru, maddenin kütlesi ile ters orantılıdır.
Isı maddeler arasında akış yolu ile birinden diğerine aktarılabilmektedir. Isı enerjisi sebebi ile sıcaklık ortaya çıkmaktadır. Madde dışarıya ısı verdiği zaman sıcaklığı azalmaktadır, eğer dışarıdan ısı alır ise sıcaklığı artar. Maddeler arasında alınan ve verilen enerjiye ısı denmektedir.
Cevap: Isı alan her maddenin sıcaklığı artmaz, ısı alan maddenin ısısı artar, sıcaklığı değil.
Nem gündüzleri ısıyı tutar, geceleri ısı kaybını önler. Bu yüzden, günlük sıcaklık farkının en yüksek olduğu yerler nemin düşük olduğu çöller, en düşük olduğu yerler nemli ve suyun olduğu yerlerdir.
Isı alışverişi sıcaktan soğuğa doğru ise neden yüksek basınçtan alçak basınca hava akışı olur? Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar. Sonuç olarak;[1][1] yüksek basın, alçak basınca doğru akar.
Isı akışı (Isı alışverişi): Sıcaklık dereceleri farklı olan iki madde bir araya getirildiği zaman, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye ısı akışı gerçekleşir. Bu akış neticesinde ısı veren maddenin sıcaklığı düşer.
Toprağın 2-3 m altı en sıcak yaz aylarında bile 12-15°C seviyesindedir.
Toprak Katmanlarındaki Sıcaklık Değişimleri
Günlük ortalama sıcaklık değerleri II deneme alanı toprağının 0; 10; 20, 30; 40, 50 cm katmanlarında 20.0- 24.3°C; 0-50 cm katmanında 20.9-23.9°C; 60; 70; 80; 90; 100 cm katmanlarında 19.4-23.5°C; 50-100 cm katma- nında ise 20.0-22.2°C aralıklarında değişmektedir.
Aşırı sıcak nedeniyle 6 Temmuz'da bir kişinin yaşamını yitirdiği vadide yetkililer, sürücüleri hava koşullarına karşı uyardı. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) Dünya Hava ve İklim Aşırılıkları Arşivi'ne göre, dünyada kaydedilen en yüksek hava sıcaklığı 1913'te 134 derece ile Ölüm Vadisi'ndeki Furnace Creek'te ölçüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri