657 sayılı Kanuna göre memur ve amir arasında hiyerarşi bulunmaktadır. Dolayısıyla, gerek sözleşmeli personel gerekse 4857 sayılı İş Kanununa tabi bir işçi personelin memur ve amiri arasında bir hiyerarşik kademeye konulması veya bir memurun amiri olması mevzuat hükümlerine aykırıdır.
Sözleşmeli personelin daha verimli olması için şef olarak görevlendirilmesi ise yine mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. Sonuç itibarıyla; sözleşmeli personelin müdür ve şef kadrosunda görevlendirilmemesi, yapılan atamaların yürürlükte bulunan mevzuatın izin verdiği şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Her kamu görevlisi, memur değildir. Kamu görevlilerinin memur sayılabilmesi için, 657 sayılı yasanın 1'inci maddesinde sayılan kurumlardan aylık almak suretiyle asli ve sürekli olarak görev yapması ve atama ile göreve getirilmiş olması gerekir.
Sonuç olarak sürekli işçiler; 657 sayılı Kanun kapsamında 4/D, 5510 sayılı Kanun kapsamında ise 4/A statüsündedirler.
İlçe müdürü kadrosunun 657 sayılı Kanunun 59. maddesinde sayılan istisnai memur kadrolarından ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamına giren kadrolardan olmaması sebebiyle kamu işçisi olarak görev yapanlar ile sözleşmeli personelin doğrudan ilçe müdürü kadrosuna atanması mümkün değildir.
İlgili 17 soru bulundu
İdare, düzenleme ile kurum içi görev değişikliğine, işçilerin sürekli işçi kadrosunda çalışırken, yine işçi kadrosunda görevde yükselme sınavlarına girebilmelerine imkan tanımıştır.
657 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmeliklere göre bir memurca yürütülmesi gereken müdürlük görevi vekâleten de olsa işçi veya sözleşmeli statüsündeki bir personel eliyle yürütülemez.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 41 inci maddesinde kamu hizmetlerinin memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürüleceği ifade edilmiştir. Ancak bu maddeye göre kamu hizmetinin yürütülmesine ka- tılan işçi devlet memuru sayılmamakta, özel hukuk hükümlerine göre istihdam edilmektedir.
(4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun “İstihdam Şekilleri” başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir. •4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
Kamuda Daimi İşçi Nedir? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4D maddesine tabi olan kişiler, kamuda daimi işçi olarak görev yaparlar. Daimi işçilerin izin ve çalışma koşulları, kamuda çalışan diğer işçilerle aynıdır. 4D kapsamında çalışan işçilerin tayin hakları maalesef yoktur.
Edinilen ilgiye göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 4 /D sürekli işçilere nakil ve tayin hakkı veren bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Buna göre 4/D sürekli işçiler, memurlarda olduğu gibi mazerete dayalı olarak tayin hakkına sahip olabilecek.
Belediyemiz de 3 memur ve 13 adet kadrolu işçi bulunmaktadır. İhale Kanunu ve yasal mevzuat gereği işçilerin imza yetkisi olmamasına rağmen istemeyerek de olsa ödemelerde ve ihalelerde komisyon üyesi olarak görevlendiriliyoruz.
"İşçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı"
En düşük kamu işçisinin ücreti net 18 bin lira civarına yükseldi. Böylelikle işçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı.
İşçiler 4857 sayılı İş Kanunu'na, memurlar ise 657 sayılı Kanun'a tabi olarak istihdam edilmektedir.
(1) Bu Yönetmelik kapsamında görevde yükselmeye tabi hizmet grupları ve kadrolar şunlardır: a) Yönetim hizmetleri grubu; 1) Şube müdürü, 2) Şef.
Memur: Kamu Kurum ve Kuruluşlarında, kamu hizmetinin aksatılmadan yürütülmesi için gerekli olan tüm iş ve işlemleri asli ve sürekli yapan kişidir. Sürekli İşçi: Kamu Kurum ve Kuruluşlarında kamu hizmetinin yürütülmesi için gerekli olan temizlik ve benzeri işleri yapan kişidir.
Yani kadrolu işçi de olsanız kurumdan kuruma nakil hakkınız bulunmamaktadır. Sürekli işçilerin kurumlar arası nakilleri iş mevzuatı gereğince mümkün değildir, fakat aynı kurum içinde yer değiştirebildiklerini görüyoruz. Kurum içinde yer değişikliği talebinde bulunmak için kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz.
j) Sürekli işçi: Kamu kurum ve kuruluşlarında belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiyi, ifade eder. maddesiyle 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinden sonra gelmek üzere bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
İmzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL olmuştur.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
Bir başka anlatımla kamuda çalışmakta olan işçiler de özel sektör işçileri ile aynı mevzuata tabi olarak istihdam edilmektedir.” Bütün bu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kamu işçilerinin muhtar olmalarının önünde hiçbir engel yoktur.
Yani, kamu görevi verilebilen işçi pozisyonundaki bir çalışan da gerçekleştirme görevlisi olabilmektedir.
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. maddesinin 2. fıkrasının A bendinde emir verme yetkisi açıkça düzenlenmiştir. Buna göre “Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.”.
Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz. Devlet memurlarının görev ve sorumlulukları: Madde 11 – (Değişik: 12/5/1982 - 2670/4 md.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri