Suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, su moleküllerinin kap içerisinden çıkması ve gaz fazına geçmesi daha da zorlaşır. Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz.
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
Suya tuz eklemek temelde iki şey yapar; kaynama noktasını arttırır ve ısı sığasını (ısı kapasitesi) azaltır. Bir cismin birim kütlesinin sıcaklığını birim derece değiştirmek için gerekli olan ısı ise özgül ısı sığası ya da özgül ısı olarak adlandırılır.
Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C'den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
Kaynama sıcaklığı atmosfer basıncı ile doğrudan ilgilidir. Basınç atmosfer basıncından düşükse, su daha düşük sıcaklıklarda da kaynayabilir veya basınç atmosfer basıncından yüksekse suyun kaynaması için daha yüksek sıcaklıklar gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, su moleküllerinin kap içerisinden çıkması ve gaz fazına geçmesi daha da zorlaşır. Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz.
Altını sonuna kadar açıp fokur fokur kaynatırsan tuzlu su, bardağın içine sıçrayabilir ve bu da içme suyunu kirletebilir. Aşırı ısı, bardağın kırılmasına neden olabilir. Su hızla ve fokur fokur kaynarsa bardak, tencerenin ortasından ve tencere kapağının tutacağından uzağa kayabilir.
Tuz, suyun kaynamasını etkiler. Basit bir şekilde söylemek gerekirse suyun içine tuz eklediğiniz zaman suyun kaynama noktası yükselmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 °C'da kaynayan suya tuz eklediğiniz taktirde 100°C'dan daha yüksek bir derecede kaynamış olur.
Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir. Aynı ortamdaki bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir, ancak maddelerin kaynama sıcaklığı maddenin cinsine, saflığına ve ortamın dış basıncına bağlıdır.
İçeriğindeki tuz taneciklerinin kütlesinden dolayı deniz suyunun yoğunluğu tatlı/saf suyun yoğunluğundan fazladır; (4oC sıcaklıkta 1.000 g/ml). Deniz suyunun donma noktası tuzluluktaki artışla orantılı düşer; %3.5 tuzluluk derecesinde yaklaşık -2oC'dir.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız. Tuzun erimesine fırsat verdikten sonra makarnanın hepsini aynı anda atınız.
Soğuk kış günlerinde yollardaki buzları eritmek için sıklıkla başvurulan bir uygulama yollara tuz serpilmesidir. Tuz aslında buzu eritmez, ancak buzun erime sıcaklığının düşmesine sebep olur.
Tuzun Suda Çözünmesi
NaCl moleküllerinin kristalleri suda (H2O) çözünürken, su moleküllerinin hidrojen (H) iyonları tuzun (-) yüklü klor (Cl) iyonlarını çevreler. Elektrostatik çekim bu olaya neden olan kuvvettir. Bu işlemden sonra su molekülleri sodyum ve klor iyonları arasına girerek onları ayırır.
tuzlu su elektriği iletir çünkü tuzlu suda iyonlar birbirinden ayrışır. Yani bu doğrultuda tuz ve suyun karışımı ile beraber iyonların birbirinden ayrılması elektriğin geniş bir alanda üretilmesine imkan verir.
Sıvının yoğunluğu arttıkça yüzey gerilimi artar. Örneğin suya tuz eklendiğinde tuz moleküllerinin suyun içinde yayılması yani yoğunluğunun artması su molekülleri arasındaki kuvveti arttıracağından suyun yüzey gerilimi artar. Sabun ve deterjanlar yüzey gerilimini azaltır.
Tuz buharlaşmaz yalnızca su buharlaşır bu yüzden yaz mevsimleri göller ve denizler daha tuzludur. Tuz yoğunluğu artar su azalır.
Kaynama noktası, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğu andaki sıcaklığıdır. Buhar basıncı yüksek olan sıvılar uçucudur ve kaynama noktaları düşüktür.
Kaynama ise sıvının tamamında gerçekleşir. 1- Buharlaşma yavaş gerçekleşir ancak kaynama hızlı gerçekleşir. 2- Buharlaşma esnasında sıvıda baloncuklar oluşmaz ancak kaynamada baloncuklar oluşur. 3- Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşir, ancak kaynama belirli bir sıcaklıkta gerçekleşir.
KAYNAMA NOKTASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER:
1- Sıvının cinsi: Sıvının kimyasal yapısı değiştikçe kaynama noktası değişir. Kısaca sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvveti arttıkça sıvının kaynama noktası artar. 2- Açık hava basıncı: Sıvı yüzeyine etki eden açık hava basıncı (Po) arttıkça sıvının kaynama noktası yükselir.
Tuz saf halde iken yaklaşık % 40 Sodyum, % 60 Klordan oluşur. Sertliği 25 olup, özgül.ağırlığı 2.1-235 gr/cm3 arasında değişir. Erime noktası 800.8°C, kaynama noktası ise 1412°C dır.
Doğrulanmış Cevap. Saf su 0 derecede donar.Saf suya tuz eklenirse donma noktası artar.
Peki neden tuzlu suyu arıtıp içme suyu olarak kullanmıyoruz? Çünkü ters ozmoz gibi membran temelli tuzdan arındırma süreçleri çok pahalı ve yüksek enerji kullanımı gerektiriyor. Bu da bu uygulamaları özellikle su kıtlığı çeken fakir ülkelerde yapmayı zorlaştırıyor.
Suudi Arabistan'ın mevcut su potansiyeli yalnızca ani taşkın oluşturan suların toplanması amacıyla inşa edilen barajlara ek olarak açılmış olan su kuyularıdır.
Temiz bir cam kavanozun içine birkaç parça kristal tuzu yıkayıp koyun. Tuzların üzerini örtecek (bir parmak) kadar kaynak suyu dökün. Üç dört saat sonra biraz daha tuz koyun (kapak açık kalmalı) Tuz suda ancak % 26 oranında çözülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri