•4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
4D'li işçiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. Maddesi'nin D fıkrasına göre kadroya alınmıştır ve devlete ait olan kurum ve kuruluşlarda bu tür geçiş ile çalışmaya başlayan tüm işçiler 4Dli olarak anılmıştır.
Kamuda istihdamın nasıl yapılacağını belirleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, kamuda kimin hangi statüde istihdam edileceğine ilişkin açık hükümler getirmiştir. 657 sayılı Kanun'a göre “Kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür.”
Kamu görevlisi kavramı, kamu kesiminde çalışan, hukuki durumları birbirinden farklı tüm görevlileri kapsamakta. Şurada Paylaş! Tüm kamu hizmeti görevlilerini "memur" kavramı altında yer almakta. Her kamu görevlisi, memur değildir.
Tüm işçilerde olduğu gibi sürekli işçiler de SGK açısından 5510 sayalı Kanun kapsamında 4/A sigortalısıdırlar. Yani SGK açısından 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının A Bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından SGK açısından 4/A statüsündedirler.
İlgili 42 soru bulundu
İşçiler 5510 sayılı Kanun'un 4/a maddesine tabi sigortalı olarak çalışırlar, memurlar ise 5510 sayılı Kanun'un 4/c maddesine tabi sigortalı olarak görev yaparlar.
(4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun “İstihdam Şekilleri” başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir. •4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
Sürekli işçi kadrosu 4D'li işçi olarak tanımlanır ve yapılan iş sözleşmeleri belirlenmiş bir süreyi kapsamaz. Kamu işçileri olarak da kabul edilirler. Geçici süre ile çalışabilecekleri gibi sürekli işçi olarak da çalışabilirler. 4D'li işçiler beli pozisyonlara göre kamu alanında kadrolu olarak da kabul edilebilir.
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı | Sendikalar.
İşte ayrıntılı açıklaması. 4D işçi nedir ve kimleri kapsar soruları bu konuya dahil olan işçiler tarafından merak edilmektedir. 4D işçi, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin D fıkrasından yola çıkarak kadroya alınan işçileri kapsamaktadır.
Bu Kanun, Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, İl Özel İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde çalışan memurlar hakkında uygulanır.
4d, devlet kurumlarında çalışan tüm çalışanlar için geçerlidir. Yani bu madde 30 yıl önce bir kamu kurumuna yerleşen işçi ile taşeron tarafından çalıştırılan veya daha sonra İş Kur aracılığıyla çalıştırılan işçiyi kapsamaktadır. Bu pozisyondaki tüm çalışanlar kamuda kadrolu olarak çalışmaktadır.
KAMU ÇALIŞANI NE DEMEK? Kamu hizmetlerini gerçekleştiren genel kamu hizmet personeline verilen isim memurdur. Kamu personeli içerisinde memurların yanı sıra sözleşmeli personel de bulunur. Kamusal faaliyetin yürütülmesinde rol oynayan personel, atama veya seçilme yoluyla görev başındadır.
Bu türe göre 4D'li olarak adlandırılan işçiler taşeron adı altında çalıştıkları halde kadroya dahil edilirler. Sonradan kadroya dahil edilen bu işçiler 4D'li ya da sürekli işçi olarak isimlendirilirler. Sürekli işçi kadrosu hakları kapsamında 4D'li işçilerin yararlanabilecek birçok imkan bulunur.
SGK hizmet dökümleri içerisinde 4A hizmet dökümü ise günümüzdeki SGK'ya bağlı çalışan işçileri ifade eden sigorta grubudur.
Madde 10 - Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir. Bu Kanunun 3, 8, 12, 13, 14, 15, 17, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 75, 80 ve geçici 6 ncı maddeleri süreksiz işlerde yapılan iş sözleşmelerinde uygulanmaz.
j) Sürekli işçi: Kamu kurum ve kuruluşlarında belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiyi, ifade eder. maddesiyle 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinden sonra gelmek üzere bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamı içinde bulunmaktadırlar. Memuriyet, kadroya bağlı bir görev olup, kamu hizmetinin aslî unsurlarından birini oluşturur.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
696 KHK ile x şirketinden belediye şirketlerine aktarılan belediye işçileri SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA ALINMALIDIR. Şirket işçiliği Kadro değildir. Norm kadro statüsü verilerek hakkaniyetin yerine getirilmesini istiyoruz. 696 KHK kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilere 4d Daimi işçi kadrosu verildi.
Toplum yararına program kapsamında katılımcı olarak çalıştıranlar sözleşmeli personel, geçici personel değildir.
"İşçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı"
Böylelikle işçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı.
1- Kamuda çalışan taşeron işçilere, işçilerin beklediği şekilde bir kadro verilmeyecektir. 2- Bu işçiler, ne memur statüsüne alınacak ne de kadrolu işçi olarak çalıştırılacaktır.
Taşeron işçiler 'özel sözleşmeli personel' pozisyonunda istihdam edilecekler. Yani memur olamayacaklar ama kadrolu sayılacaklar.
İdare, kurum ve kuruluşlar tarafından çalıştırılan geçici işçiler, çalıştırıldıkları iş yerlerinde geçirdiği hizmet süresi esas alınarak bu işyerlerinde boş olan sürekli işçi kadrolarına geçirilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri