İşgücü Hizmeti Temininde Tevkifat Uygulaması Yazımızın 3. maddesinde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanılan işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında), alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
Değerli okurlar, bilindiği üzere işçilik hizmeti kullandırma bedeli açıklamalı faturalarda yüzde 90 tevkifat oranı uygulanmaktadır.
Buna göre; firmanız tarafından yapılan konutlara ait malzemeli ve işçilik dahil asansör montaj hizmetlerine ait adınıza düzenlenen faturalarda firmanızın KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1.) bölümünde sayılan belirlenmiş alıcılar arasında yer almadığından tevkifat uygulanmayacaktır.
Buna göre, alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL'nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Altın veya altın satışı dışında ayrıca KDV'nin konusuna giren "işçilik" adı altında hizmet yapılması veya satılan malın bedeli dışında bu adla ayrıca bedel tahsil edilmesi halinde, bu bedel üzerinden %18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
İşçilik de KDV oranı %18'dir.
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
2023 yılında Tevkifatlı Fatura düzenleme sınırının 4.400,00 TL olduğuna dair kafa karışıklığı var! Ancak, hemen belirtelim, 2023 yılında tevkifatlı faturada sınır değişmedi! Tevkifatlı faturada sınır yeni yılda da 2.000,00 TL olarak devam ediyor!
Cevap : MALZEMELİ İŞÇİLİK İÇEREN FATURALAR Malzemeli işçilik faturaları; içeriğinde hem malzeme bedelinin hem de işçilik bedelinin yer aldığı ve malzeme bedelinin faturayı düzenleyen tarafından karşılandığı faturalardır.
İŞGÜCÜ HIZMETI TEMININDE TEVKIFAT UYGULAMASI
Bu tür hizmetler, esas itibarıyla, temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bizzat sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılmasının mümkün olduğu durumlarda tevkifat kapsamına girmektedir.
Ayrıca havlu, çarşaf, elbise, çamaşır gibi eşyaların temizlettirilmesi veya yıkattırılması da temizlik hizmetleri kapsamında tevkifata tabi olacaktır. Ancak, temizlik işlerinde kullanılacak deterjan, süpürge gibi alet-edevat ve sarf malzemelerinin satın alınması sırasında tevkifat uygulanmayacaktır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL'nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.
2022 Yılı tevkifat KDV dahil bedeli 2.000 TL' idi 2023 Yılı için Tevkifat düzenleme sınırı ne olmuştur? Değişmemiştir. KDV dahil 2.000 TL olarak devam etmektedir.
Buna göre, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 5/a bölümünde montaj işleri de yapım işleri arasında sayıldığından söz konusu sera montajı işinin 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin A/2 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlara verilmesi halinde işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV 1/6 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.
Tevkifat kapsamına; cevherden, hurdadan veya diğer hammaddelerden üretilen demir-çelik ve alaşımlarından mamul her türlü uzun veya yassı demir-çelik ve alaşımı ürünler girmektedir.
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
Tevkifatlı Faturada KDV'yi Kimler Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat oranına göre kısmı olarak ya da KDV tutarının tamamı alıcılar tarafından ödenir. Buradaki tevkifat oranı alıcı tarafından ödenecek KDV oranını temsil eder.
KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruşlara ifa edilen ve 117 sayılı tebliğde belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında Tevkifatlı fatura düzenlenme zorunluluğu bulunmaktadır.
Türk vergi sistemi terminolojisinde stopaj kelimesi yerine de kullanılabilirken, sosyal güvenlik sisteminde tevkifat, tarımsal faaliyette bulunan Tarım Bağ-Kur sigortalılarının sattıkları ürün bedellerinden prim borçlarına mahsuben kesinti yapılması anlamına gelmektedir.
Nihai tüketicilere düzenlenecek fatura tutarı ne olursa olsun KDV tevkifatı hesaplanmaz.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. Maddesine göre belirlenen bir vergi türü olan gelir vergisi tevkifatı için kesinti oranı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.
Cevap : KDV tevkifatı Kara yolu ile taşımacılık hizmetinden yapılır. Kepçeden faaliyetinde tevkifat olmaz.
Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilen yapım işlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri