İse kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Edat olan kelimeler tek başına anlam ifade etmese de cümle içinde kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirir. İse kelimesi cümle içerisinde kullanıldığında herhangi bir anlam değişikliği yaşanmadığı için bağlaç kategorisindedir.
Mantıkta “ise” bağlacının bir diğer adı koşullu önerme olarak geçmektedir. Tek taraflı olma özelliği barındıran koşullu önermenin gösterimi (⇒) şeklindedir. Mantıkta “ise” bağlacı günlük yaşamda kullanımı söz konusu olan “ise” bağlacına çok fazla benzerlik göstermektedir.
The Institution of Structural Engineers, yapı mühendisliği alanında dünyanın önde gelen profesyonel kuruluşudur.
İse (⇒): İki basit önermenin "ise" ile bağlanmasıyla oluşan ekleme koşul önermesi denir. Koşul önermesinde ön bileşen doğru, sonraki bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır.
Ek fiil olan “ise” cümleye koşul (şart) anlamı katar ve olumsuzu yapılabilir; bağlaç olan “ise” cümleye şart anlamı değil karşılaştırma anlamı katar ve olumsuzu yapılamaz. » Kitabımı getirmişim, defterim ise evde kalmış. (Kitabımı getirmişim, defterim değil ise evde kalmış.)
İlgili 42 soru bulundu
İse kelimesi cümle içerisinde kullanıldığında herhangi bir anlam değişikliği yaşanmadığı için bağlaç kategorisindedir.
Ek-fiil veya ek-eylemler, Türkçede isim soylu kelimelerin sonuna gelerek yüklem olarak kullanılmalarını sağlayan, ayrıca basit fiillerden bileşik zamanlı fiil yapan çekim ekleridir. Ek-fiiler -di, -miş, -se ve -dir'dir ancak sözcüklere bitişik olarak yazıldıklarında ses uyumlarına uyarak değişiklik gösterebilirler.
" ise " önermesi, önermesini doğru kabul ediyorsak, önermesini de doğru kabul etmemiz gerektiği anlamına gelir. p ⇒ q önermesi, doğru ve yanlış iken yanlış, diğer durumlarda doğrudur.
Önerme konusunda ise cift okla gösterilir. İsenin olumsuzu ise veya olur.
Yani ise bağlacı ile kurulmuş olayın ilk önermesinin değili alınır, araya veya sembolü konur ve ikinci önerme q sabit kalır. Bu kural ile sorudaki işlemleri yapacak olursak, p ⇒ q' ≡ p' ∨ q' olur. Bir de bunun değili parantez dışında alınmıştır.
bile, da (de), dahî, değil, ise, ki, ya gibi edatlardır. Bunlardan bile, da (de), dahî, ise, ya edatları kelimesi önceki unsurlara; değil, ki edatları getirildiği kelimesi sonraki unsurlara bağlar.
Hayır, ise bağlacının birleşme özelliği yoktur. Mantıkta “ise” bağlacının diğer adı koşullu önermedir. Tek taraflı koşullu önerme (⇒) şeklinde gösterilir. Mantıkta “ise” bağlacı günlük hayatta kullanılan “ise” bağlacına çok benzerlik gösterir.
Cevap: Hayır, ise bağlacının dağılma özelliği yoktur.
Açıklama: 1 => 0 = 0 'dır. Cevap 0 olmalıdır. Bu önermede sadece 1 ise 0 = 0 çıkar. diğer tüm durumlar 1 olarak çıkar.
> p ve q önermeleri için (p ⇒ q) ile gösterilir. > Önermelerin olumsuzu (değili) >> ' << işareti ile gösterilir. ( p ⇒ q) önermesinin olumsuzu (değili) ( p ⇒ q ) ' olur.
Edatları cümleden çıkardığımızda cümlenin anlamı bozuluyorsa kelime edattır. Bağlaçları Bulmanın Kısa Yolu : Bağlaçları cümleden çıkardığımızda cümlenin anlamı bozulmuyorsa kelime bağlaçtır.
“İse” bağlacının doğruluk değerlerini kavramakta birçok öğrenci zorluk çekebiliyor, çünkü “ise” bağlacı içeren bileşik önermelerde sadece 2. önermenin değeri yanlış ise bileşik önerme yanlış oluyor.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
Cevap: 0/0 = Belirsiz.
Merhaba, p ise q önermesi p => q şeklinde gösterilir ve ise bağlaçlı önermeler veya bağlaçlı önermelere çevrilebilir.
p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Veya bağlacı kullanılan önermelerde "veya" bağlacı “ V “ harfi ile gösterilir. p V q önermesinde toplama işlemi geçerli durumdadır. 0 0 0 şeklinde olur.
Ek-fiilin çekimli biçimleri (idi, imiş, ise) ayrı yazılabildiği gibi bitişik olarak da yazılabilir.
Ek-fiiler “-idi”, “-imiş-, “-ise” ve “-dir“dir ancak sözcüklere bitişik olarak yazıldıklarında ses uyumlarına uyarak değişiklik gösterebilirler. Ek fiiller Türkçede iki görevde kullanılırlar: İsimleri ve isim soylu sözcükleri yüklem yapmak, Basit çekimli fiillere eklenerek birleşik zamanlı fiil yapmak (-dir hariç).
Ek fiilin temel iki görevi vardır:
1-İsim ve isim soylu sözcüklere gelerek onları cümlede yüklem yapar. 2-Basit zamanlı fiillere gelerek onları birleşik zamanlı fiil yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri