“Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu” başlıklı kanunun 47. Maddesinde 47/1-c bendi yer alır. Bu maddeye göre trafik levhalarına ve cihazlarına uyulmaması yasaktır. 2023 yılında bu maddeye uymayan sürücüler 436 TL ceza ödemek zorundadır.
47/1-b Trafik Cezası Tutarı
Sürücü kırmızı ışığa rağmen durmamakta ve yola devam etmekte ise bu ceza uygulanmaktadır. EDA tarafından bu trafik cezası tespit edilmektedir. Sürücünün adresine gönderilmektedir. 2023 yılı ile birlikte 47/1-b trafik cezası tutarı 951 TL olarak belirlenmektedir.
47/1-c trafik cezası, sürücülerin trafik işaret levhalarına uymaması sonucu trafiği ihlal cezai işlemidir. Karayolları Trafik Kanunu'nda trafik levhalarına ve cihazlarına uyulmaması yasaktır. Bu kuralı ihlal eden sürücüye ceza uygulanır. Aynı zamanda ceza puanı da verilir.
47/1-d trafik ceza kodu trafik kurallarına, yasaklara ve yükümlülüklere uymamak anlamına gelir ve kanunlara göre suç teşkil eder. 47/1-d trafik cezası maddesi ihlalin konusu trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan yönetmelikte belirtilen diğer kurallara ve zorunluluklara uymamaktır.
47/1-C Trafik Cezası Maddesi
47/1-c trafik cezası kuralında yer aldığına göre sürücülerin işaret levhalarına uymaması sonucunda yapılan cezai işlemdir. Trafik levhalarına ve cihazlarına uyulmaması yasaktır. Bu kuralı çiğnemekte olan sürücüye hem ceza hem de ceza puanı verilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
47/1-C trafik kazası trafik işaret ve levhalarına uymadan yapılan kazadır. Bunun sürücü için cezası vardır ve bunun cezası da 2023 senesinde 436 TL olarak belirlemiştir. Sürücüler için yol boyunca işaret ve levhalar koyulur ve bunlara uyulması beklenir.
Karayollarının 47. maddesine göre kırmızı ışıkta geçen sürücülere 47/1-b cezası uygulanır ve 20 ehliyet puanı da kesilir. 2023 yılında kırmızı ışıkta geçmenin cezası da 951 Türk Lirasıdır.
47/1-A trafik kurallarında asli kusur maddesi olarak bilinmektedir. Kazanın meydana gelmesinde asıl etken olduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır. Cezaların yüzde oranının belirlenmesi sırasında asli mi yoksa tali mi olması oldukça önemli bir etken olmaktadır.
47/1 Trafik Ceza Kodu Nedir? 47/1-a trafik cezası, trafiğin akışını denetlemek ile görevli zabıta ve diğer yetkililerin uyarı işaretlerine uyulmadığı taktirde verilmektedir. Bu ceza, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesinde yer almaktadır. 47/1-a trafik cezası, 951 TL değerindedir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Kesilen ceza bedelini banka şubelerinde, PTT şubelerinde ve vergi dairelerinde ödeyebilirsiniz. Ancak işlemleriniz için şubeye gitmek zorunda değilsiniz.
47/1-c trafik cezası da sürücülerin trafik işaret levhalarına uymaması sonucunda yapılan cezai işlemdir. Bu cezai işlemler kara yolları trafik kanunu gereğince uygulanmaktadır.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
47 1b kusur oranı Asli kusur olarak sayılmaktadır ! Yüzde oranı belirlenirken asli mi yoksa tali olması çok önemli bir etkendir çünkü aracınızın masrafını alıp alamayacağınız veya % kaç olarak alabileceğiniz ihlal ettiğiniz kural ihlali doğrultusunda belirlenmektedir.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Kırmızı ışık cezası 2023 yılı için 951 TL'dir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası sadece para ödeme ile sınırlı değildir. Birden fazla kez de kırmızı ışıkta geçilirse ceza puanı olarak da yaptırım uygulanabilir. Sürücünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20'dir.
Cezamı Erken Ödersem İndirim Alabilir Miyim? Trafik cezası ödeme konusunda eğer ilk 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız, cezanıza yüzde 25 indirim yapılmaktadır. Bu da cezaların hemen ödenmesini sağlamaktadır. Ancak tarafınıza ceza kesileli 16 gün olmuşsa, ne yazık ki bu şekilde bir indirimden yararlanamazsınız.
78/1-b trafik ceza kodu motosiklet kullanan sürücüler için geçerlidir. 78/1-b trafik ceza kodunun karşılığı ise seyir halinde iken herhangi bir kask, koruma aleti takmayan motosiklet sürücüleri için kesilen cezadır.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Trafik kazası esnasında, kaza yapan aracı kullanan şahıs ile aracın sahibinin aynı kişiler olmaması durumunda, aracın sahibi, “kusursuz sorumluluk ilkesi” gereğince hukuken sorumludur. Aracın bir başkasının kontrolündeyken kazaya karışmış olması, araç sahibinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
“2918 sayılı Kanunun 118/5 “Ölümle biten trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri 1 yıl süre ile geri alınır” maddesi emredici bir özellik arz etmektedir.
49/3 trafik cezası ticari araçların kullanma süresine uymaması ile birlikte verilen cezadır. Örneğin ticari bir araç ile yük taşıyan vasıtalar üç buçuk ton üzeri yük taşırken bu araçları 9 saatten fazla kullanamaz. Bu kullanım süresi aşıldığı takdirde 49/3 trafik cezası uygulanır.
Madde 45 – (Değişik: 12/7/2013-6495/19 md.) Sürücü belgesi sahibi kişide sağlığı bakımından sürücülüğe engel aşikar bir değişikliğin görülmesi ve tespiti hâlinde, trafik görevlilerince sürücü belgesi geri alınarak, kişinin sağlık kuruluşlarında muayenesi istenir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri