İshal olan çocuklara yağsız et, makarna, peynir, yoğurt ve ayran gibi yiyeceklerle, salçasız yemek verilmesi önem taşır.
Posalı ve lifli yiyeceklerin tüketilmesi bağırsakların çalışma sisteminin düzenlemesinde yararlı olacağı için ishali keser. Havuç, muz, soyulmuş elma, pirinç lapası veya pirinç suyu, patates haşlaması veya püresi, yoğurt ve ayran bir çok kişinin evinde bulunan ve ishale etkili başlıca yiyeceklerdir.
Bebek ek besin alıyorsa her sulu dışkıdan sonra bol sıvı verilmesi gerekir. 2 yaşın altındaki bebeklere 1 çay bardağı, 2 yaş üzeri çocuklara ise 1 su bardağı sıvı verilmesi yeterlidir. Ek besin alan bebeklerin aynı zamanda çorba, yoğurt, taze sıkılmış meyve suyu (şeftali, elma, havuç) gibi besinler tüketmesi önemlidir.
Şeftali, elma, muz gibi meyveler verebilirsiniz. Cola, fanta gibi asitli içecekler, şeker çikolata gibi tatlı ve yağlı gıdalar vermeyin. Pirinç lapası, patates püresi, yoğurtlu çorbalar da verebilirsiniz. Çay, ayva, fındık, limon da ishale iyi gelir.
Pirinç, buğday, patates, ekmek, yağsız et, sebze ve meyve tüketebilir. Anne sütü alan bebeklerin ise sık sık emzirilmesi gerekir. Yeterli su ve sıvı gıda verilmelidir. Yağlı gıdalar, meyve suları, çok şekerli içecekler ishali artırabileceğinden önerilmemektedir.
İlgili 16 soru bulundu
1) Yağsız Pirinç Pilavı
Düşük lifli gıdalar arasında yer alan pirinç, ishal anında etkili olmaktadır. Beyaz pirinç ile pilav veya lapa yaparak tercih edebilirsiniz.
Tehlikeli ishal belirtileri sıradan ishal belirtilerinden farklı değildir. Yine kişi kendisini şişkin hisseder ve karnında ağrı vardır. Ancak burada önemli olan ishalin bir haftadan fazla devam etmesidir. Bu durumda kişi çok fazla sıvı kaybetmektedir.
İSHAL KAÇ GÜN SÜRERSE TEHLİKELİDİR? 6 aydan küçük bebeklerde 7 gün, 1 ila 5 yaş arası çocuklarda 4-5 gün, Yetişkinlerde ise 4 gün.
Bebeklerde diş çıkarma sırasında ishalin 3-4 günden uzun sürmemesi gerekir. Bu nedenle de uzun süren ishalin farklı bir rahatsızlık nedeniyle ortaya çıkmış olması şüphesi ortaya çıkar. İshalin 3-4 günden daha uzun sürmesi halinde bir doktora gitmek ve bunu belirtmek gerekir.
Bebeklerde üşütmeye bağlı olarak; karın ağrısı, geçmeyen ishal, halsizlik, devam eden kusma şikayetleri, kusma ile birlikte görülen ateş, kramplar ve idrarda renk değişikliği görülebilmektedir.
Dışkının miktarı, alınan besinlerin bitkisel kaynaklı olup olmamasına bağlıdır. Sık olarak dışkılama ishal sayılmaz. İshalde “sulu dışkı” olması şartı vardır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde günde 5-8 kez, süt çocuklarında ise günde 2-4 kez dışkılama normaldir.
Bazı vakalarda ateş olmayabilir veya bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi sadece sindirim semptomları olabilir. Şiddetli Enfeksiyon: Ateş ve öksürük gibi erken solunum semptomları ile ishal gibi gastrointestinal semptomlar eşlik edebilir.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Söz konusu ishalde, yeşil ve açık sarı renkte sulu bir şekilde görülmektedir. Bebekler görülen ishal rahatsızlığı, belirli hastalıklara bağlı olmaktadır. Bebeklerdeki ishaller sulu ve açık sarı renk olması, endişelenecek büyük bir hastalığın habercisi olmamaktadır.
Bebeklerde ishale neden olan birçok şey vardır. Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar ishale neden olabilir. Bunun dışında bağırsak paraziti, antibiyotik ya da beslenme düzeni de ishale sebebiyet verebilir. Bakteriyel enfeksiyon durumlarında ise, ishal çok daha ciddi bir hal alır.
Tehlikeli ishal rengi olarak söylenebilecek belli bir renk yoktur. Burada asıl önemli olan sıvı derecesidir. İshaldeki sıvı oranı arttıkça daha fazla sıvı kaybı yaşandığından sulu dışkı uzun sürerse tehlikeli olabilir.
Küçük çocuklarda ishalin öldürücü olabildiğinin altını çizen Taşbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Küçük çocuklarda ishal özellikle kusma varlığında büyük su kayıplarına yol açar, yeterli su verilmediği takdirde öldürücü olabilir. Bu yüzden kusması olan çocuklara bol bol su içirilmesi gerekir.
Anne sütünden sonra ek gıdaya geçilmesi durumunda sarı ishal yaygın olarak görülmektedir. Her bebek için zorlu bir süreç olarak bilinen diş çıkarma süreçlerinde, sarı ishal belirtileri meydana gelmektedir. Eğer ishalden sonra kötü ve ağır bir koku oluşması halinde rota virüsün habercisi anlamına gelmektedir.
Özellikle bebeklerde ve çocuklarda gözlemlenen zehirli ishal rota virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu süreçte anne sütü bebeklerde daha hızlı bir iyileşmeye yardımcı olur. Zehirli ishal süresince tüketilen probiyotikler, çocukların iyileşmesine katkıda bulunur.
Zehirli ishali geçirmek için herhangi bir ilaç bulunmaz. Ancak uzman hekim tarafından yapılan kontroller sonucunda ateş ve kusmayı önlemek için ilaçlar kullanılır. Bu hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Özellikle bebeklerde mutlaka aşı yapılır.
COVID-19'da gripten farklı olarak ishal, mide bulantısı, kusma, koku ve tat kaybı, konsantrasyon bozukluğu ve bilinç bulanıklığı daha belirgin bir şekilde görülebiliyor.
Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur. Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.
Süt içerisinde bulunan laktoz sebebi ile ishali daha kötü hale getirebilir. Süt normalde daha çok kabız yapan bir içecek olsa da ishal olunduğu durumlarda süt ve süt ürünleri tüketmek ishali daha kötü bir hale getirir. Çünkü ishal olunduğu zaman vücut geçici olarak laktoz intoleransı oluşturabilir.
İSHALİ DURDURUR: Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri