İshal, vücutta su dahil sıvı kaybına neden olur (dehidrasyon). Bunun sonucunda vücut sodyum ve klorür gibi elektrolitleri kaybeder. Bu nedenle vücuda kaybettiği sıvıyı geri kazandırmak hayati önem taşır. Dehidrasyon özellikle çocuklarda ve yaşlılarda tehlikelidir.
İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir. Dehidrasyon, çözülmez ve kötüleşirse ve yeterince detaylı incelenmezse ciddi bir hastalığa sonuç açabilir.
Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir. Çok ağır ishal vakalarında günde 13-14 litre kadar sıvı kaybedilebilir.
Sağlıklı bir kişi viral enfeksiyon nedeniyle ishal olduysa birkaç günde, en fazla bir haftada iyileşir. Ancak hasta veya kötü beslenenlerde ciddi su kaybına yol açabilir ve hayati tehlike oluşturabilir. İshalin nedenleri arasında dizanteri, kolera ve Crohn hastalığı da var.
Bu durum kimi zaman kilo verildiğine işaret etmektedir. Kilo verme yöntemlerinden biri ishal değildir. Tam tersine metabolizmanın yanlış çalışmasına neden olan durumlardan biridir. İshal olarak kilo vermeye çalışan kişiler yalnızca vücutlarında biriken suyu atmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen bulaşıcı hastalıklardan biri olan ishal, yoğun sıvı kaybına neden olan ve erken dönemde önlem alınmazsa ciddi sağlık problemlerine yol açabilen bir hastalıktır.
Su kalorisiz bir üründür. Üstelik içerisinde hiçbir yararsız bir madde bulunmaz. Suyun tokluk hissiniz arttırıcı özelliği vardır. Bu yüzden diyet sırasında bol su tüketmek kilo vermeye yardımcı olur.
Mide-bağırsak enfeksiyonları: Mide ve bağırsak dokusunu etkileyerek iltihaplanmaya yol açan ve kusma-ishal yoluyla sıvı kaybına neden olan virüs veya bakteri enfeksiyonlarının seyrinde üşüme izlenebilir.
COVID-19'da gripten farklı olarak ishal, mide bulantısı, kusma, koku ve tat kaybı, konsantrasyon bozukluğu ve bilinç bulanıklığı daha belirgin bir şekilde görülebiliyor.
1) Yağsız Pirinç Pilavı
Düşük lifli gıdalar arasında yer alan pirinç, ishal anında etkili olmaktadır. Beyaz pirinç ile pilav veya lapa yaparak tercih edebilirsiniz.
Bol Su ve Sıvı Gıda Tüketimine Özen Gösterin
“Zaten su çıkarıyorum, o halde az su içeyim de az dışkı çıksın” düşüncesi çok yanlış bir düşüncedir. Aksine, ishalle vücut madensel tuz ve sıvı kaybedeceği için bunların yerine konması gerekmektedir.
Kuruyemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalardan uzak durmalı. Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir.
Dışkının sulu olması hatta bazen direkt su gibi olması bağırsakların sıvı emilimini gerçekleştirememesinden kaynaklanır. Sıvı kaybının çok yüksek orana çıkmasına neden olacağı için ishalin su gibi olması durumunda hekime danışılması faydalı olur.
İshal, kusma ve yüksek ateşe bağlı olarak dehidratasyon tablosu gelişebilir. Bazen bağırsakta gaz toplanması, baş ağrısı, halsizlik de görülür.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Belirtiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak ciddi olgularda bazen 10 güne kadar uzayabilir. Semptomlar benzer olduğu için, viral ishali Clostridium difficile, salmonella ve E. coli gibi bakterilerin veya giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır.
İSHAL GÜNDE KAÇ KEZ OLUR? İshal, günlük dışkılama sayısının artmasında önemli etkendir. Sıvı ve yumuşak dışkılama meydana geldiği için yetişkin bir insansa günde 6-7 kez dışkılama olabilir. Bebeklerde ise bu durum farklı değildir.
Anne sütünden sonra ek gıdaya geçilmesi durumunda sarı ishal yaygın olarak görülmektedir. Her bebek için zorlu bir süreç olarak bilinen diş çıkarma süreçlerinde, sarı ishal belirtileri meydana gelmektedir. Eğer ishalden sonra kötü ve ağır bir koku oluşması halinde rota virüsün habercisi anlamına gelmektedir.
İshal Nedenleri
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Virüs bağırsaklarda çoğalıyor
Viral ve bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak sindirim sisteminde ishal gelişebilmektedir. Bazı hastalar ishal şikayetleri ile sağlık kuruluşlarına başvurmakta, hatta bazı hastaların ishal belirtisi araştırılırken Covid olduğu ortaya çıkmaktadır.
Yoğurt, balık, iyi pişmiş et, patates püresi, pirinç lapası gibi yüksek enerji ve protein içeren yiyecekler, taze meyve suları ve muz gibi potasyumdan zengin besinler tercih edilmelidir.
Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri