LRF olta makinelerinin boyunu belirlerken göz önünde bulundurulması gereken nokta, avlanacak balığın cinsidir. Avlanılacak balık eğer biraz daha küçük bir balık ise, 2000-2500 boyutlar arasında değişen olta makinelerini tercih ederken, daha büyük balıklar için de 1000-1500 boyutlardaki LRF makineleri tercih edilebilir.
Bu eğim de misinanın doğru bir biçimde boşalmasını engelleyecek ve misinada düğümler oluşmasına neden olacaktır. Bu sebepten dolayı da 1000'lik makineler Lrf avı için ideal olan makinelerdir.
LRF kamışlarını oldukça farkli boylarda ve farkli gramajlarda bulabilirsiniz. Genellikle 1.80 ile 2.25 aralığında, nadiren de 2.40 olan modellerine denk gelebilirsiniz. Seçeceğimiz kamışın genellikle minimum gramaj değeri 0 veya 2 gr, maksimum gramaj değerinin ise 10 veya 11 gr olması LRF avı için en uygun aralıktır.
LRF olta makinesi boyu 10'luk, 15'lik veya en fazla 20'lik küçük makinelerden seçilmelidir. Eğer 25'lik ya da 30'luk makine alayım, spin avcılığında da kullanayım derseniz, en hafif modellerinden seçmeye çalışın.
Bu kadar hafif yemlerle uzun atışlar yapabilmek için esnek ve düşük atarlı kamışlara ihtiyaç vardır. İdeal bir LRF kamışının boyu 180-240 cm arasındadır. Yeni başlayanlar için 3-12 g atarlı bir kamış fazlasıyla iş görecektir.
İlgili 34 soru bulundu
LRF Kamışı Nasıl Seçilir? LRF kamışı seçerken dikkat etmemiz gereken üç temel husus vardır. Bunlar sırasıyla doğru lrf kamış uzunluğunun seçilmesi, doğru kamış atarının belirlenmesi ve doğru kamış aksiyonun seçilmesidir.
Lrf olta kullanan avcıların kullandıkları ip misinaların ince olması gerekmektedir. Lrf olta kullanarak atış yapan bir balık avcısı 0.03 milimetrelik bir ip misina kullanarak 20 metre uzağa olta atabilmektedir. Kısaca söylemek gerekirse ip misinanız ne kadar ince ise mesafe uzunluğunuzda bir o kadar uzun olacaktır.
Küçükten büyüğe doğru 1000, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 8000'lik olta makinesi çeşitli kafa boyutlarını ifade eder. Yanındaki sıfırlar atılarak 20'lik, 40'lık gibi isimlerle de kısaltılır. 1000-3000 arası hafif, 4000-5000 orta, 6000-10000 arası modeller iri balıklar için uygundur.
2018 yılında piyasaya kullanıcıları ile buluşan 2-11 gr aksiyonlu Albastar Critical LRF Olta Kamışı. Diğer LRF Kamışlarının arasından ultra ekonomik fiyatı ve 1.5 kg çeker gücüyle sıyrılan Crital Kamış 2018 yılının en çok tercih edilen kamışları arasına girmeyi başardı.
Lrf avında genelde 0.4 ile 0.10 mm arasında ip misina kullanılır 4x yda 8x ip misina tercih edebilirsiniz.
yürümeyi ve sürekli hareket etmeyi seviyorsanız kesinlikle LRF ye bulaşın derim. Hem birde LRF nin avantajı her türlü balığı yakalamnıza olanak tanır. Mesela SPin ile karagöz yakalanmaz genelde istisnalar haric cunki karagöz yemli avcılıktır ama lrf karagöz yakalar uygun yemle silikonla.
LRF ile Spin arasındaki temel fark ekipmanların ve avlanma tarzının farklı oluşudur. Spin balık avında ağır ekipmanlar kullanılır. LRF balık avında ise hafif olta ekipmanları tercih edilir.
Buna rağmen günümüzde makine boy bilgisi artık birbirine çok yakındır. 200-3000 arası küçük, 4000-5000 arası orta, 6000-10000 arası büyük boylardır. 10000 ve üstü ise daha çok tekne balıkçılığında çok büyük balıklarla mücadelede kullanılır.
LRF spine göre daha uzun bir zaman diliminde yapılabilir. spin istanbulda ekim - ocak arası ve nisan mayıs aylarında yapılıyor ve her yerde olmuyor. LRF ise kış ayı hariç hemen hemen her ay yapılabilir.
En aksiyon verici balık tutma; lrf avıdır. Gündüz vakti tekneden lrf avı teknikleri uygulamak, daha güzel zamanlar geçirmenize sebep olacaktır. Lrf avı yaparken, maksimum 10 veya 12 gramlık atarlı kamışa sahip olmanız gerekir.
Light Rock Fishing olarak açılan LRF kavramı ilk başlarda hafif kaya balıkçılığı olarak anılsa da şimdilerde kaya, kum ya da taşlık alanların tümünde gerçekleştiriliyor. Bu yöntem verimli bir avlanmanın kapılarını aralar ve farklı tür balıklarla karşılaşmanızı sağlar. Her oltayı çekiş bu nedenle heyecan doludur.
LRF balıkçılığında 1.80 ile 2.40 cm boyları arasında, 0.5 gr – 10 gr aksiyonlu, hafif, esnek ve karbon kalitesi yüksek kamışlar tercih edilir. Olta makinesi olarak da min. 500 ile max. 3000'lik, fazla turu olmayan bol bilyeli makineler tercih edilir.
Karbon Kamış
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha ince ve daha estetiktir. Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir. Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
Lrf ile balık çekeceksen bence ilk kural acele etmemelisin. Hele de büyük balıklar için kalama kapalıysa o balığın misinayı kopararak, kamışı kırarak vs. kaçması muhtemeldir. O yüzden acele etmemeli, ipin de yeteri miktarda varsa balığa kalama verip yormak iyi olacaktır.
Olta makineleri boyutu 3 ana bölüme ayrılmaktadır. Bunlar; Büyük, orta ve küçük boyutlu olta makineleridir. Küçük boyutlu olta makineleri genel olarak 2000 ve 3000 arasındayken, 4000 ve 5000 olanlar orta boyutlu, 6000 ve 10000 arasındaki olta makineleri ise büyük boyutlu olarak kategorilendirilmiştir.
En İyi ve Kaliteli Olta Kamışı Markaları
En iyi olta kamışı markaları Okuma, Lineaeffe, Savage Gear, DAM, Ron Thompson gibi kendi ürünlerini geliştiren ve üreten global markalardır. Bu markalar, yüksek standartlarda geliştirdikleri kamışlarını hem test cihazlarıyla hem de sahada test ederler.
Bir Japon markası Shimano, balıkçılıkta akla ilk gelen markalardan biridir. Ve özellikle olta makinesi konusunda çok başarılıdır. Zira dişli üretiminde uzman bir markadır. Olta makineleri de tüm gücünü bu dişlilerden aldığına göre Shimano markasının olta makinesi üretiminde başarılı olması kaçınılmazdır.
Jig yapılacak yer 50 m nin altında derinlikte ve deniz durgun ise 120 – 160 gr arası hafif jigler iş görürken daha derin sularda ve akıntı olması durumunda 200 – 300 gr Jigler kullanılabilir.
LRF, "Light Rock Fishing" kelimelerinin kısaltmasıdır ve hafif kaya balıkçılığı anlamına gelir. LRF kamışları, hafif yapay yemlerle küçük balıkların avlanması için tasarlanmış özel bir tür balıkçılık kamışıdır.
LRF avı hem denizde hem de tatlı sularda yani göllerde yapılabilir. En güzel yanı hedef balık ne olursa olsun uygun yem kullanarak balığı yakalayabilirsiniz. Hatta doğru ekipman ve teknik ile av bölgesi de LRF yöntemine müsaitse sudaki her balığı tutabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri