Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz. Şekersiz hazırlanmış elma, ayva veya şeftali kompostoları ishali tedavi etmekte kullanılabilir.
İshal diyetinin temel amaçları
* İshali olan kişilerin posasız ve yağsız besinleri tüketmesi gerekmektedir. Posa içeriği yüksek çiğ sebze ve meyveler, kuru baklagiller, tam tahıl ürünlerinden bu dönemde uzak durulmalıdır.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Düşük lifli gıdalar arasında yer alan pirinç, ishal anında etkili olmaktadır. Beyaz pirinç ile pilav veya lapa yaparak tercih edebilirsiniz. Bir süre suyun içinde bekletin nişastasını bırakınca bu pirinç suyunu için; bu çözüm de etkili olacaktır.
İshale iyi gelen çorbalar içerisinde ise; tavuklu sebzeli çorba, yayla çorbası, kıymalı yeşil mercimekli çorba gibi çorbalar yer almaktadır. Bağırsaklarda yer alan bakterilerin artması durumunda İshal gibi problemlerin önüne geçilir. Bunun yanı sıra bağırsaklar, eskisi gibi ve sağlıklı biçimde çalışırlar.
İshal kesen ilaçlar ağır vakalarda ishalin neden olabileceği riskleri ortadan kaldırmak ve bağırsak hareketlerini düzene sokmak için kullanılabilir. Bu açıdan bizmut, loperamid, subsalisilat gibi ishal ilaçları doktorunuz tarafından önerilebilir.
İshalde kullanılması önerilen en doğru besinler, kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır.
Şeftali ishale iyi gelen meyveler arasında yer alır. Potasyum ve lif zengini olan bu meyve sindirim sistemini düzenler. Böylece ishal sonucunda meydana gelen mineral kayıplarının yerini doldurduğu bilinir.
İshal nedeniyle gelen erişkin ve hastalara özellikle 24-48 saat belli yiyecekleri tüketmelerini önerdiklerini belirten Dr. Murat Soysal, ishale iyi gelen yiyecekleri şöyle sıraladı: Muz, şeftali, elma, peynir, zeytin, ekmek, az yağlı makarna, haşlanmış patates, patates püresi, pirinç çorbası.
Limon ve Kahve Kürü İshali Keser Mi? Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve şiddetli ishalin durdurulması için gün içinde 1 tatlı kaşığı kadar kahve ve limon kürünün tüketilmesi tavsiye edilir. İshalin anında kesen bu kür, evde kolaylıkla uygulanabilir.
Toplumda pek çok kişi tehlikeli ishali ayırt edebilmek için tehlikeli ishal rengi nedir diye sorar. Ancak tehlikeli ishalin normal ishalden farklı bir rengi bulunmamaktadır. Tehlikeli ishalde önemli olan fazla sıvının kaybedilmesidir. Bebeklerde tehlikeli ishal yetişkinlerden daha tehlikelidir.
İshale ne iyi gelir, siyah çay tüketilmesi ishali kesebilir. Özellikle çayın demli olması daha etkili olacaktır. İshali kesmek için yağsız pirinç pilavı tüketilebilir.
İshale iyi gelen popüler yöntemlerden biri olan Türk kahvesi kısa zamanda sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bunun için; bir tatlı kaşığı Türk kahvesinin içerisine birkaç damla limon damlatarak yemeye çalışın. Bu yöntemin ishalinizi kesmede etkili olduğunu göreceksiniz.
İshal Nedenleri
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Saraçoğlu yöntemi
Evinizde karanfil bulunuyorsa, Yemeklerden 1 saat evvel kuru karanfili direk yutun. 3-4 gün uygulayacağınız bu yöntem ishali keser. Direk yutmak yerine karanfilleri 2 parçaya böldükten sonra su bardağının içine atın ve yemeklerden önce için. Bu bitkisel kür de ishali kolayca geçirir.
Potasyum bakımından zengin olduğu bilinen muz, ishal sonucu bu mineral kaybının yerine geçmektedir. Ayrıca bağırsaklardaki fazla suyun emilimine de yardımcı olması ishale iyi geldiğinin diğer bir kanıtıdır denilebilir. Böylece yüzyıllardır muz ishal tedavisi için önerilmektedir.
İshal diyeti nasıldır? İshali olan kimselerin düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması gerekir. Yani sebze ve meyvalar, kuru yemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalar alınmamalıdır. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates-patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenebilir.
Besin kaynaklı ishallere karşı yenecek besinleri sıralayan International Hospital'dan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Bağcivan, "Muz, tuzlu çubuk kraker, leblebi, asidi kaçmış kolalı içecekler, çay, kahve, yoğurt, peynir ve ayran tüketmek basit ishali önler" dedi.
Kükürt maddesi içeren sarımsak ve soğanda çözünmez lifler bulunmaktadır. Bu iki besinde midedeki gazları özgür hale getiren maddeler de yer almaktadır. Mide tarafından sindirimi zor gerçekleştirileceği için soğan ve sarımsak kısa süre içinde ishal etkisi oluşturmaktadır.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
– Havuç, soyulmuş elma, pirinç suyu, patates haşlaması veya püresi, yoğurt ve ayran birçok kişinin evinde bulunan ve ishale etkili başlıca yiyeceklerdir. – Yemeklerden sonra bir bardak zencefil çayı. – Muzun ishali hafifletici ve geçirici özelliği vardır. Günde birkaç kez yenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri