Bekâ tasavvufta insana özgü niteliklerden ve ilişkilerden sıyrılarak sürekli olarak tanrısal özde kalma. Aynı zamanda geçici olduğu düşünülen bu evrenin karşıtı olan ölümsüz varlık alanı için de bu terim kullanılır.
Tasavvuf terminolojisinin önemli hâllerinden olan fenâ ve bekâ, seyr u sülûk sürecinde müridin ulaşmak istediği en son hedef olarak bilinir. Fenâ, kulun kulluğunu görmekten fâni olmasıdır. Bekâ ise ilâhi tecellileri temâşâ etmekle bâkî olmasıdır.
“Fenâ” makamının peşine gelen “Bekâ” makamı ise onun bir levâzımı olup akabinde ele geçmektedir. Bekâ kelimesi ise lügatta “Var olmak” ve” Sürekli olmak” manalarına gelir. Fenafillâh kelimesi ile murâd edilen mana, Kulun benliğinin Allâh (Celle Celâlühü)nün varlığında yok olması, eşyanın nazarından silinmesidir.
Sözlükte “sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek” anlamına gelen bekā, terim olarak Allah Teâlâ'nın varlığına herhangi bir yokluğun gelemeyeceği (fenânın selbi) mânasını taşır; zıddı fenâdır.
2)KIDEM: Kıdem, Cenab-ı Hakk'ın varlığının başlangıcının bulunmadığını ve evvelinin asla olmadığından bahsetmektedir. 3)BEKA: Allahın Zati Sıfatlarından üçüncüsü olan Beka, yüce yaratıcının başlangıcının olmadığı gibi sonunun da olmadığından söz etmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Bekâ ise ilâhi tecellîleri temâşâ etmekle bâkî olmasıdır. Sûfîler nezdinde “Ben kulumun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum” kudsî hadisinde ifade edilen durum da budur.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır. Çarpma işleminde yıl kesirleri de dikkate alınır.
Beka veya hayatta kalabilirlik, hayatta kalma ya da var olmaya devam etme yeteneğidir.
Beka sözcüğü, bir devletin; anayasal düzeninin iç- dış tehditlere karşın korunması, ahdi hukukunu ve toprak bütünlüğünün bozulmaması sureti ile devamlılığının sürdürülmesi manasındadır. Arapçadan dilimize geçmiş olan beka sözcüğü; sonunun bulunmaması, var olmak, varlık, kalıcılık anlamlarını taşımaktadır.
Sözlükte "sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek" anlamlarına gelmektedir. Allah Teâlâ'nın varlığına herhangi bir yokluğun gelemeyeceği anlamındadır. Kur'an'da Allah'ın bekā sıfatını ölümsüzlük, fenâ bulmamak gibi kavramlarla ifade eden ayetler vardır.
Kötü huy ve vasıflarından arınan sâlikin iyi huy ve vasıflar edinmesi, kendisinden fâni olup Hak ile beraber olması anlamına gelen bir tasavvuf terimi. Kulun kendi fiil ve davranışlarını görmekten fâni olup gerçek kul olma noktasına ulaşması anlamında bir tasavvuf terimi.
Fena fillah, beka billah tabirleri genellikle beraber açıklanır. Bu açıdan ikisini beraber açıklamayı uygun görüyoruz. Zâhirde fenâ, kuldan her türlü kötü huyun gitmesi, bekâ da her türlü iyi huyun kalmasıdır. Hakîkatte ise fenâ, kulun kendi sıfatlarından yok olup, Allah'ın kendisinden istediği şeyde bâkî olmasıdır.
Bunlar Nefs, Suret ve Madde'dir.
Nitekim Harrâz, fenâyı kalbden dünya ve ahiret lezzetlerinin gitmesi, sadece Cenab-ı Hakk'ın rızasının yerleşmesi”, bakâyı da Allah'dan başka herşeyin kalbden silinmesi” olarak tanımlamıştır.
Suriye'nin kuzeyine yapılması planlanan askerî harekât dolayısıyla televizyon yayınlarında Bu, bir beka meselesidir veya Türkiye'nin beka meselesidir biçiminde beka kelimesi geçiyor. İkinci hecesi kalın ve uzun söylenen beka Arapça kökenli bir kelime.
Ebu Saîd Harrâz'a göre "Fenâ fillah; kulun kulluğunu görmekten fânı olması, bekâ billah ise; kulun Allah'ın huzurunda bâki ve var olmasıdır."
Nasreddin Hoca'ya benzer şekilde yaptığı fıkralar zaman içinde halk tarafından genişlemiş, halk mizah kültürünün ve aynı zamanda içkiyi seven Bektaşi geleneğinin bir parçası haline gelmiştir. Çocukken aldığı eğitim ile hafız olmuş, erken yaşta içkiye başladığı için Bekri lakabını almıştır.
BEKÂM. (ﺑﻜﺎﻡ) sıf. (Fars. be- eki ve kām “istek, arzu” ile be-kām) İsteğine kavuşan, merâmına, maksadına erişen, mesut.
Deniz Yıldırım'a göre “Beka, Türkiye siyasetinde çok dinamik bir kavram ve genelde kendi seçmen kitlesini belirli bir korku etrafında kenetlemek isteyen sağ siyasi hareketlerin izlediği bir strateji.”
Beka kabiliyetini artırmak maksadıyla; muharebe ve koruyucu mevzilerin inşası, gözetlemeye karşı tedbirler (gizleme, sisleme), sahte tesislerin inşası ve aldatma tedbirleri faaliyetlerini yürütür.
Bekri kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Bekri kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı bekrī şeklindedir.
gizli/örtülü tutmak, göstermemek, arka planda kalmak. He kept his dishonest dealings in the background . destekleyici müzik, dip/fon müziği. uğultu.
“Kıdem farkı” gerçekte işçilerin arasına nifak sokan bir uygulamadır. Aynı işi yapan işçiler arasında bir fark daha yaratmanın, rekabeti körüklemenin bir yoludur. İşçiler, birbirlerinin hakkına sahip çıkmak ve ortak bir talep etrafında birleşmek yerine bölünürler.
Doğrusu, genel İş Kanunu'nda olduğu gibidir; yani zamanaşımı süreleri, kıdem ve ihbar tazminatında 10 yıl ve ücret alacaklarında 5 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri