*İrmik unu makarnalık buğdaydan öğütülen bir un çeşididir. Genelde makarna yapmak için kullanılır fakat az bilinen başka kullanım alanları da vardır. Ekmek ve pizza gibi ürünlere irmik unu eklemek diğer unlara göre daha kalın ve gevrek olmalarını sağlar.
%100 makarnalık durum(sert) buğdayından üretilerek irmiksi iri partikül yapısı hamurun daha fazla su almasıyla daha kolay açılabilir özellik sağlar. Pizza ve makarna gibi ürünlerde istenilen sarımtrak rengi ve gevrek yapıyı sağlar.
Semolina unu bilinen irmik gibi görünmektedir fakat irmikten farklı olarak iki kez öğütülmüş durum buğdayı irmiğinden oluşur. İtalyan makarnalarında ve pizza hamurlarında da semolina unu kullanılmaktadır.
tek bir tane fark vardır o da boyuttur. buğdayın farklı değirmenlerde öğütülmesiyle elde edilir hepsi. farkları sadece boyut farkı değildir.
İrmik, makarnalık buğday türü olan durum buğdayının ıslatılıp kurutulduktan sonra öğütülmesiyle elde edilen az çok iri taneli bir undur. Glutence zengin, besleyici ve hafif olan irmik, yemekleri koyulaştırmak, makarna, çorba ve tatlı yapımında kullanılır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu nedenle tavsiyemiz, en azından makarna yapmanın inceliklerini iyice öğrenene kadar yüksek kalite beyaz un kullanmanız olacak. Buna ek olarak irmik unu da kullanabilirsiniz. Durum buğdayından elde edilen irmik unu, İtalya'da profesyonel makarna üretiminde kullanılması yasayla kesinleştirilmiş bir ürün.
İrmik beyaz un ile kıyaslandığında daha düşük kaloriye sahiptir. Glisemik indeksi düşük bir tahıl ürünü olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir. Beyaz un yerine irmik kullanarak kan şekerinin yükselmesini önleyebilirsiniz.
Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday; öz, kepek ve endosperm olarak 3 bölümden oluşur ve gerekli olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer alır. Endosperm içerdiği nişasta ve az proteinlerle buğdayın ve tabii ki bulgurun sadece enerji veren bölümüdür.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Bulgur terimi daha çok iri pilavlık bulgur için kullanılır. İnce bulgura "düğü", "düğür", "düğürcük", "düğülcek" denir. Daha ince bulgur ise, irmik olarak değerlendirilir.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Bilindiği gibi makarnanın klasik hammaddesi Triticum Durum dediğimiz makarnalık buğdaydır.
Haşlama işlemi yapılırken makarnalar yumuşamaya ve şişmeye başlar. Bunun sebebi makarnada bulunan nişastadır. Nişasta soğuk suda erimemektedir.
Buğday unu çeşitlerinden biri olan pizza unu, pizza yapmak için hazırlanmış ideal bir undur. Pizza hamurunun pürüzsüz ve elastik olmasını sağlar. Pizzanın içerisinde kendine has bir şekilde koku ve lezzeti sağlamaktadır. Hamuru için kullanılan un normal ekmek yapımı için kullanılan undan daha fazla proteine sahiptir.
Semolina kelimesi Türkçe'de "kaba öğütülmüş buğday unu, irmik" anlamına gelir.
Pasta Unu (Pastry Flour): Ağartma işlemi yapılmadan elde edilen unlardır. Tart hamurları, kurabiye, bisküvi ve muffin yapımı için idealdir. Genel amaçlı unlardan daha yumuşak, kek unundan ise daha serttir. Protein oranı %9 civarındadır.
Bulgurlar genellikle üretim aşamalarında yıkanıp kurutularak paketleniyorlar. Bu yüzden aslında tariflerde kullanmadan önce yıkamanıza pek de ihtiyaç yok. Özellikle ince bulgurlar suyla bir süre temas ettikleri durumlarda çabuk bir şekilde şiştikleri için yıkamanıza hiç ihtiyaç duymayan bir malzeme.
Siyez bulgurunu diğer bulgurlar ile kıyasladığımızda işlem görmemiş oluşu ve buğdayının geleneksel şartlarda öğütülüyor oluşu bile siyez bulgurunun tercih edilirliğini arttırmaktadır. Siyez bulguru işlem görmediği için 2n kromozom yapısına sahiptir. Siyez bulgurunun farklı bir diğer özelliği ise tek başaklı oluşudur.
Siyez Bulgurunun Besin Değeri
Her yiyeceğin besin değeri olduğu gibi siyez bulguru da kendine özgü besin değerine sahiptir. Siyez buğdayından elde edilen bulgurbesin değeri açısından oldukça zengin. Mesela, siyez bulgurunun 100 gramında 25 gram protein bulunuyor.
Dünya ve ülkemiz tarımında çok önemli bir yere sahip olan makarnalık buğday (Triticum durum Desf.), makarna ve bulgur sanayisinin hammaddesini oluşturmaktadır.
Günümüzde dünyanın birçok bölgesinde bilinmesine rağmen, özellikle Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasında üretilmekte ve tüketilmektedir. Ülkemizde ise üretimin büyük bir kısmı Gaziantep'te yapılmaktadır.
Gluten içeren buğday tahılından elde edildiğinden ötürü bulgur, gluten barındıran tahıllar grubunda yer alıyor. Yani glutensiz tahıl arayışında bulgur maalesef ''o'' besinlerden biri olamıyor.
İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır.
İrmiğin içerisinde bulunan potasyum kalp ve böbrek için önemli olan elektrolitlerin yeterli miktarda kalmasına yarar sağlar. Yapısında bulunan magnezyum sayesinde kalp kasları daha sağlıklı çalışır. Kan dolaşımını düzenleyerek daha sağlıklı olmamıza destek olur. İrmik, E ve B vitaminleri açısından zengindir.
Alanında en iyisi ve lezzetlisi: Sinangil İrmik
Birbirinden lezzetli helvaların, bazı sütlü ve şerbetli tatlıların ana malzemelerinden biri olan irmiğin kalitesini göz ardı etmemek gerekir. En iyi irmik markasından biri sayılan Sinangil İrmik, bu kaliteyi büyük ölçüde sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri