Evet. Hem kişi isminin ifade ettiği anlamı rol model olarak alabiliyor hem de seçilen isimler kişinin karakter yapısını etkileyebiliyor. Aile ve çevre, ismin anlamı paralelinde kişiye davranırsa o anlam o kişiyle özdeşleşiyor.
Kişi isminin ifade ettiği anlamı rol model olarak alabilir ve seçilen isimler kişinin karakter yapısını etkileyebilir. Aile ve çevre, ismin anlamı paralelinde kişiye davranırsa o anlam o kişide özdeşleşebilir ve kişiliğinin sembolü haline gelir.
Uzmanlar, ismin anlamının çocuğun kişilik oluşumunu ve ilerleyen yıllardaki tavır ve tutumlarını etkilediğini belirterek, bu nedenle anne ve babaları isim koyarken dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.
- Bir kişi doğduğunda kendisine verilen ismi sonradan değiştirse kaderi de değişir mi? Evet değişir.
Çocuklara konulan isimlerin kadere veya ecele ilişkin, olumlu- olumsuz herhangi bir etkisi yoktur. Bir insanın ne zaman öleceği yani eceli, Allah tarafından belirlenir ve bunu O'ndan başka hiç kimse bilemez.
İlgili 38 soru bulundu
İsmin çocuğa hatırlattığı mananın ve ismin teleffuzunun karakterler üzerinde etkisi bulunmaktadır. Bir insana isim konulması ihtiyari kaderdir. Kader, Allah'ın olmuş ve olacak her şeyi bilmesidir. Bu açıdan insanların iradesini ilgilendiren konularda insan iradesine bırakılmıştır.
Kur'an-ı Kerim'de de belirtildiği gibi kader kişinin eğilimlerine, bilinçli tercihleriyle ortaya koyduğu tutum ve davranışlarına bağlıdır. Dolayısıyla insanın kaderi kendisine; kişiliğine, genel davranışlarına ayrılmaz bir biçimde bağlıdır.
Bu ifadeyi hepimiz duymuşuzdur. Huysuz, dengesiz veya spastik özürlü olan çocuklara isimlerinin ağır geldikleri, taşıyamadıkları için böyle oldukları düşünülür. Bu ifade bazı tasavvuf büyükleri tarafından da dile getirilmiştir.
İsim değişikliği hususunda haklı nedenlere sahip olan herkes istediği zaman davasını açabilir. Medeni Kanunun 27'nci maddesi gereği adın değiştirilmesine karar verilmesi halinde söz konusu karar ulusal ve yerel gazetelerde ilan olunur. Böylelikle Üçüncü kişiler açısından hüküm doğurur.
İsim veya soy isim değiştirme talebinin onaylanmasının ardından, kişiler kimlik gibi gerekli evrakların güncellemesini yapabilirler. Bu durum kişilerin nüfus siciline işlenir. Kişilerin isminin veya soy isminin değişmesi, kişinin haklarının veya farklı yasal durumların değişmesi için bir neden değildir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Değerli kardeşimiz, "Muhammed" ismi çocuklara verilebilir. İsmin çocuğa ağır gelmesi diye bir durum yoktur. Ayrıca çocuğa "Muhammed!.." diye seslenildiğinde, salavat getirmek de şart değildir.
İslam alimleri, dinen mekruh sayılan (Müslümanlıkta, dince yasaklanmamış olmakla birlikte yapılmaması istenen) isimler olduğunu vurgulamaktadırlar. Bu isimlere örnek olarak; - Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil isimleri gösterilir; bu isimlerin konulmaması önerilir.
U, A, O sesleriyle oluşan isimler para enerjisini kendilerine çekecek güce sahip olurlar.
Yeni doğan çocuğa kısa bir süre içinde güzel bir isim koymak anne ve babaların en önemli görevlerindendir. Çocuğa konulan isim hem bu dünyada hem de ahirette geçerlidir. Rasulullah (sav) sadece çocukların değil, büyük insanların ismiyle dahi ilgilenmiştir. Kötü bulduğu bazı isimleri değiştirme yoluna gitmiştir.
İsmin, çocuktaki aidiyet duygusunun, bireysel kimliğinin ve ilişkilerinin oluşmasında önemli bir etken olduğunu vurgulayan Tarhan, şu değerlendirmede bulundu: "İsim, kişinin hangi kültüre, hangi inanç sistemine, hangi kökene mensup olduğunun sonucuyla ilgili bilgi verir.
Soyadı Değişikliği ve Miras Üzerindeki Etkisi
Şunu belirtmeliyiz ki “babamın soyadını taşımak istemiyorum” deyip veya başka bir sebeple soyadının değiştirilmesi halinde kişinin mirasçılık durumunda herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla kişinin yasal mirasçılığı devam edecektir.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.
2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz. Fakat davacının tüm gider kalemleri bunlarla sınırlı değildir.
Türk Medeni Kanunu m.339/5'e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar”.
Kur'ân-ı Kerim, farklı üslûp ve kalıplarda değişik isimlerle Allah'ı insanlara tanıtmış ve bu isimleri de “el-esmâu'l-husnâ” diye adlandırmıştır. Bir sıfat tamlaması olan bu terkip Allah'a ait tüm isimleri ifade etmek üzere “en güzel isimler” demektir.
Berkin : Güçlü, sağlam. Beşer : İnsan. Beşir : Müjdeleyen.
Eğer o kimse, iyi amel yapıp, duası kabul olursa, o kaza değişir.” Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez.
el Cevab: Evlilik hem kaderdir hem de tercihtir. Tercih ile kader çelişmezler. Mükellef bireylerin tercihleri kendilerine verilen seçme hürriyeti ile olur. Yüce Allahın ilmi ve ezelde kullarının ne yapacaklarını bilip onların kaderlerini levhi mahfuz da yazması ise kaderleridir.
Böyle bir bilgiye ulaşmak mümkün olmadığı gibi, buna ihtimal da yoktur. Kader bilgisi Allah'a aittir ve Allah'ın katında mevcuttur. Bırakın evlenip çocuğunuzun olup olmaması, ne kadar yaşayacağımızı, kaç sene ömrümüzün kaldığını da bilmemiz mümkün değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri