Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir. Birçok isim türü bulunmaktadır, çünkü bunun nedeni isimlerin kendi içerisinde gruplara ayrılarak daha iyi anlamlanmasını sağlamaktır.
İsim Nasıl Bulunur? Bir cümlede ismi bulmak için yükleme ''ne'' ya da ''kim'' sorusu yöneltilir. 1- Ahmet, odayı iki saat içinde pırıl pırıl yaptı. Cümlede Ahmet hem isim hem de özne görevindedir.
Varlıkların sayılarına göre isimler tekil isim, çoğul isim ve topluluk isimi olmak üzere üç guruba ayrılır. isim denir. Örnek: masa, kitap, öğretmen, balık, kalem, kelebek, vb. isim denir.
Tek bir varlıktan bahseden isimler tekil isimdir. Birden fazla varlıktan söz eden isimler çoğul isimdir. Yapı bakımından tekil anlam bakımından çoğul olan isimler topluluk ismidir. 5 duyu organı ile algılanabilen varlık isimleri somut isimdir. Tam tersi ise soyut isim olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir.
Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor. Türkiye'de ise marka isimlerinin çoğu S-Ş, T ve A harfleriyle başlarken, şirketler isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B'yi tercih ediyor.
Avukatlık, mühendislik, öğretmenlik gibi mesleki adlandırmalar da marka olarak tescil edilemeyecektir. Bu isimlerin marka olarak tescil edilebilmesi için ayırt edici nitelikte bir kombinasyona sahip olmaları gerekir. Özel isim ve soy isim + mühendislik şeklinde bir işaretin tescili yapılabilecektir.
Ünlü veya ünsüz tüm insan adları ve soyadları özel isimdir. Hem adın hem soyadın ilk harfi büyük harfle başlar: Murat, Aslı, Zeki Müren, Ünlüsanlar vb. Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Soyut isim, soyut ad veya mana ismi; varlığı düşünce yoluyla kabul edilen, söylendiğinde zihinde belli bir görüntü veya tasavvur uyandırmayan bir kavramın adı: soy, ün, korku, söz, bilgi, gönül, kötülük, güzellik, doğruluk vb. Soyut olmayan, yani fiziksel varlıklara verilen isimlere ise "somut isim" denir.
Fiil köklü kelimelerin yine fiil üzerinden ek alarak başka bir anlam elde etmesine kalıcı isim denmektedir. Bu eklere genel olarak isim fiil ya da sıfat fiil adı verilir. Böylece sonuç olarak fiil (eylem) bir dönüşüm yaşar ve kalıcı isim ortaya çıkar.
Bu tür isimler, sıfat-fiil eklerinden zamanla oluşan ve kullanıla kullanıla ka- lıcı bir hâle gelen isimlerdir. Meselâ dönen şişe takılarak kızartılan ete, önce "dö- ner şiş kebabı" deniyorken, zamanla bu deyiş kısaltarak sadece "döner" şeklinde bir isim olarak kalmıştır.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir.
bir kişinin isim ve soyadlarının marka olarak tescili yasaktır. Kişinin soyadının marka olarak tescil edilebilmesi için, tescil edilmek istenen mal ve hizmet sınıflarında bu isim ile bilinir olunmalı ve ismin halkta soyadı olduğu izlenimi uyandırmaması (look and feel) gerekmektedir." Bkz.
İsim hakkı alma ancak marka tescil işlemi ile olur. İsim hakkı alma için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından Kurum tarafından markanın tescil edilip edilemeyeceği incelenecektir. Bu inceleme neticesinde markanın kabulü ve ilanı ya da başvurunun reddi söz konusu olacaktır.
Bu Yıl Erkeklerde Alparslan Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Geçen yıl Zeynep ismi 8 bin 870 bebeğe verildi. Ayrıca 6 bin 854 bebeğe Defne, 6 bin 833 bebeğe ise Asel ismi konuldu. Kız bebeklerde Zeynep, Defne ve Asel isimlerini sırasıyla Zümra, Elif, Asya, Azra, Nehir, Eylül ve Ecrin takip etti.
Enerjisi yüksek
Alfabemizde yer alan bazı harflerin sesleri çok yüksek enerjiye sahip olduğunu anlatan Efeçınar, "K,M,S,A,Ş,U,V harflerinin sesleri kariyer, başarı, şan, şöhret enerjilerini yayan seslerdir. Bu harflerden oluşan isimlerin ve soyadların enerjisi yüksek oluyor.
İsim Hakkı Tescili İçin Nereye Başvurulur? İsim hakkı, isim patenti gibi bu hakların elde edilebilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu'na marka tescili başvurusu yapılması ve bu kapsamdaki teknik birtakım yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Uzmanlar, ismin anlamının çocuğun kişilik oluşumunu ve ilerleyen yıllardaki tavır ve tutumlarını etkilediğini belirterek, bu nedenle anne ve babaları isim koyarken dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.
Basit sözcük, Türkçede hiçbir yapım eki almamış (hiçbir ek almamış) veya başka bir sözcükle birleşmemiş sözcük.
İsim analizi, ismimizin içinde bulanan harflerin ve kelimenin kişiliğimiz ve kaderimiz üzerindeki etkilerini araştıran bir çalışmadır.Birçok görüşe göre ismimizin içindeki harfler karakterimizi etkiliyor. Bu görüşlere göre isim analizi yaparak doğacak bebeklere isim verilmesi oldukça önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri