EL- KAHHAR; YA KAHHÂR! Her istediğini istediği anda yapmaya muktedir olan, yenilmeyen, daima galip gelen manalarına gelmektedir. anlamına gelen ismidir.
- Kötü yollara düşen kişiler her gün 360 defa “Ya Kahhâr celle celâlühû” dedikten sonra dua eder ise bütün kötü huylarından kurtulmaktadır. - Zalim kişileri kahretmek veya helak etmek isteyen 306 defa okumalıdır. - Nefsine yenilmek istemeyen kişiler bu ism-i şerifi zikir etmeye devam etmelidir.
l El-Kahhar esmasının günde 360 kez okunması halinde, kişi kurtulmak istediği kötü huylarından Allah'ın izniyle kurtulur. l Zulüm eden, zalim kişinin zulmünden kurtulmak için de El-Kahhar esması çekilir. Zalim kişileri kahretmek ve helak etmek isteyen El-Kahhar zikrine her gün 360 kez devam etmelidir.
Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
El-Kahhar: Kalbi dünya sevgisinden temizlemek, nefse yenik düşmemek ve zalimlerin kahrolması için okunur. Bu esmanın günlük zikir sayısı 306'dır. Sabah ve ikindiden sonra okunur.
İlgili 43 soru bulundu
yüce rabbimizin, esma-ül hüsna diye adlandırılan ve en çok bilinen 99 isminden bir tanesidir. allah'ın kahretme sıfatını işaret etmektedir. genelde beddua için okunur.
Kahhar ismi; düşmanı kahretmek ve düşmanı helak etmek gibi bir tesire sahiptir. Ya Kahhar ismini her gün okuyanların kalbinde dünya sevgisi kalmaz. Nefsine yenik düşmez.
O, tek ve Kahhâr olan Allah'tır" (ez-Zümera 39/4). "O gün onlar, ortaya çakarlar. Onlardan hiçbir şey Allah'a gizli kalmaz. (Ve sorulur onlara): 'Bugün mülk kimindir? O tek ve Kahhâr olan Allah'ındır" (el-Mü'min, 40/16).
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Sözlükte "yenmek, üstün gelmek, zor kullanarak istediğini yapmak" anlamındaki kahr kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup "yenilmeyen, yegâne kudret ve tasarruf sahibi" demektir.
el-Kahhâr (الْقَهَّارُ) : Yenilmeyen, dilediğini yerine getiren, kendisine her şeyin boyun eğdiği yegâne kudret ve tasarruf sahibi.
Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Hakim esmasının kelime anlamı hikmetin ve hükmün sahibi olandır. El-Hakim ismi şerifi yüce Allah'ın her şeyi bildiğini, her şeyi eksiksiz ve kusursuz yaptığını, hikmetinin sonsuz olduğunu belirten bir esmadır.
(Kahreden): Yenilmeyen, yegâne kudret ve tasarruf sahibi, daima galip gelir. O, hak edenleri şiddetle kahreden, zalimleri berbat edendir.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
Vedud kelimesi Allah'ın ismi olarak Kur'anda iki yerde geçmektedir. Bunlar: Hud suresi 90. ayette: “Rabbinize tevbe ve istiğfar edin. Çünkü O (rahım ve vedud) çok merhamet eden ve çok sevendir” ve Buruc suresi 13. Ayette “O (gafur ve vedud) çok bağışlayan ve çok sevendir” şeklinde yer almak- tadır.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
(Allah şöyle buyurur:) “Bugün mülk/mutlak hükümranlık kimindir?” (Allah'ın azametinin korkusundan bütün mahlûkat susar, yine Allah buyurur ki: Her daim olduğu gibi bugün de mülk/mutlak hükümranlık “Zâtında, sıfatlarında, fiillerinde ve hükümlerinde asla dengi ve ortağı olmayan,) tek ve kahhâr olan Allah'ındır.
kulillâhu haliku külli şey'in ve HUvel Vâhid'ül Kahhâr.
Her şeyi yaratan Allah'tır ve Allah tek ve Kahhâr olan Allah'tır.
KAHHAR KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
İsviçre Alplerinde geceleri kahhar bir karanlık bastırıyor.
Allah'a bu esma ile dua eden bir acizin intikamını Allah onun yerine almaktadır. Bu sebeple El-Müntakim sıfatı, aynı zamanda zarar verenin yaptığını karşılıkla ödeştiren olarak ifade edilmektedir. El-Müntakim Faziletleri Nedir? El- Müntakim genellikle zulüm ve düşmanın kötülüğünden kurtulmak için okunan bir esmadır.
Halsizlik ve Yorgunluk İçin Okunacak ''Yâ Kaviyyu Yâ
El-Vedud esması sevmek ve sevilmek terimlerini içerdiği için, bununla yapılan dualarda aynı niteliğe sahip olmaktadır. Yani bu esma ile dua eden kul hem Allah için herkesi sevmekte hem de toplum tarafından sevilmektedir.
Dinin zulüm ve haksızlık saydığı geçerli sebeplere dayanması şartıyla beddua etmenin câiz olduğunu gösteren âyet ve hadisler vardır.
Yenilmez Güce Sahip: El-Kahhar. Sözlükte “yenmek, üstün gelmek, yenilmez bir güce sahip olmak, zor kullanarak istediğini yapmak” anlamındaki kahr kökünden gelir, mübalağa ifade eder.
Sözlükte “bir nesneyi gereğince bilmek için yoklayıp sınamak, bir şeyin iç yüzünden haberdar olmak” anlamına gelen hubr (hibre) masdarından sıfat olup “bilen, bir nesnenin mahiyetine ve iç yüzüne vâkıf olan” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri