55-70 dB arasında ise Orta derecede İşitme Kaybı, Düşük ve orta şiddetteki sesleri duymakta sıkıntılar yaşanır, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamak çok zordur. Mutlaka işitme cihazı kullanılmalıdır. 70-90 dB arasında ise İleri Derecede İşitme Kaybı, Sadece yüksek şiddetteki sesleri duyar ama anlayamaz.
SGK işitme cihazı ödemeleri anlaşmalı işitme merkezlerine yapılmaktadır. İşitme cihazı SGK ödemesi almak için devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri veya özel üniversite hastanelerinden en az bir kulak burun boğaz hekimi imzalı işitme cihazı raporu almak gerekmektedir.
SGK'dan İşitme Cihazı Alımı
Kişiler öncelikle üniversite yahut devlet hastanelerinin Kulak Burun Boğaz bölümüne giderek, muayene olmalı ve işitme testine girmelidir. Ardından raporla anlaşmalı bir merkeze giderek, cihazı edinmelidir.
İşitme Cihazı Rapor ve Reçete geçerlilik süresi
Raporda en az 1 KBB hekiminin imzası olup raporlarda 3 hekim imzası bulunmaktadır. Rapor çıktıktan sonra KBB hekimi tarafından hastanın işitme kaybı türü ve kullanması gerektiği cihazın özelliklerini içeren reçete yazılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
İşitme cihazı temin edebilmek için ilk yapmanız gereken bir kulak burun boğaz doktoruna gitmek olacaktır. Ancak önceden bir cihaz sahibi iseniz ya da kullanmaya devam ediyorsanız doktora gitmenize gerek kalmadan işitme merkezine başvurarak bir cihaz temin edebilirsiniz.
c) Ismarlama protez ve ortez merkezi, reçetesiz veya raporsuz olarak protez ve ortezleri ısmarlama olarak üretemez ve uygulamasını yapamaz. ç) İşitme cihazı merkezleri, hastalara ait uzman hekim tarafından düzenlenmiş reçete veya rapor veya odyogram bulunmadan, işitme cihazı satış ve uygulaması yapamaz.
İşitme cihazı kullanacak kişi 18 yaş ve üzerinde ise, Emekli olması durumunda 2725,20 TL ödeme yapılır. Çalışan olması durumunda 2422,40 TL ödeme yapılır.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
SGK emeklilere, sigortalı çalışanlara, yeşil kartlılara, 65 yaş üstü aylığı alanlara ve yakınlarına cihaz kullanmaları için cihaz ücretinin belirli bir kısmını ödeyerek destek olmaktadır. Devlet her 2 kulağa da aynı anda ödeme yapmaktadır.
Her bir işitme cihazı için yıllık SGK Katkı Payı pil ödemesi net 236,85 ₺'dir. Pil için yapılan SGK Katkı Payı ödemesi %10 ile %20 arasında değişen katılım payı uygulamasından muaftır.
İşitme engeli raporu almak için devlet hastanesi ya da araştırma hastanelerine başvurarak bireylerin işitme testlerine girmeleri gerekmektedir. Sonuçların değerlendirilmesi ile işitme engeli yüzdesi belirli bir oranda ise işitme engeli raporu alabilirler.
Sinirsel işitme kaybı ya da sensorinöral işitme kaybı, genelde tedavi edilemez.
İleri ve çok ileri işitme kaybı olanlar, hemen hemen hiçbir sesi duymaz ya da ancak çok yüksek sesleri duyabilirler. Bu kişilerde sesin yükseltilmesini sağlayan işitme cihazları fayda sağlamaz. Bu gibi özel durumlar için biyonik kulak da denilen koklear implantlar (cochlear implant) kullanılmalıdır.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
İşitme engelli bireylerin güvenli sürüş için gereken işaretler ve uyarıları doğru bir şekilde algılayabilmesi önemlidir. İşitme engelli bireylerin ehliyet alabilmesi için ölçüt, normal kulak hava yolu eşiği 25 dB'den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. CEVAP: Sayın Murat, çalışma gücünün en az %60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malûl sayılıyorlar. Yüzde 60 çalışamaz raporu alabilirseniz, malulen emekli olabilirsiniz.
Son yıllarda teknolojik gelişmelerle birlikte modern işitme cihazlarında kullanım ömrü uzamıştır. Güncel veriler bir işitme cihazının ortalama ömrünün üç ila yedi yıl arasında değiştiğini göstermektedir.
Oticon marka işitme cihazlarının fiyat aralığı 4.250TL ile 22.500TL arasındadır. İşitme cihazlarının fiyatlarını kanal sayıları, bant sayıları, bluetooth, şarjlı seçenekleri belirlemektedir.
Rapor incelenip gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra, raporun geçerlilik süresi belirlenir. Raporun geçerlilik süresi yaklaşık 4 aydır. Reçetelerin geçerlik süresi ise yaklaşık 10 iş günü kadardır. Bu süreler boyunca cihazı temin edip kullanabilirsiniz.
İşitme kaybı olan kişinin kaybına uygun olan işitme cihazı kullanması gerekmektedir. Kulak burun boğaz hekimi tarafından otolojik muayenesi yapılan hasta işitme testleri yapılmak üzere odyolog/odyometrist/odyoloji uzmanına yönlendirilir.
Hastanın işitme testi yaptırmasının gerekliliğine KBB (Kulak Burun Boğaz) doktoru tarafından karar verilir.
SGK, 5 yılda bir işitme cihazı için katkı ödemesi yapmaktadır. 5 yıl dolduğunda tekrar rapor çıkarttırılarak yeni bir cihaz alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri