İşitme kaybını ses ile yönetin Gerçek şu ki, bir işitme cihazı kullanarak kulak çınlamasını hafifletmek mümkündür.
Çınlama olarak hissedilen bu ses bazen uğultu ve sarsıntı sesine de benzetilmektedir. Çınlamayı giderme potansiyeli bulunan etkili tedavilerden biri de işitme cihazlarının kullanılmasıdır.
Papatya, Tarçın ve Karakafes Çayı: Papatya, tarçın, karakafes bitkilerinin her biri kulak çınlamasını giderecek etkiye sahiplerdir. Üç bitkinin eşit miktarlarda karıştırılması ile ılık su içerisinde demleyip tüketilmesi önemlidir. Düzenli olarak tüketilen bu çay kulak çınlamasını geçirecektir.
İşitme cihazlarının frekans aralıkları 250 Hz ile 8000 Hz aralığında olduğu için, hastanın bulunan çınlama tonu bu frekans aralıklarında ise tinnitus özellikli işitme cihazlarıyla, yüksek oranda çınlamayı baskılamak mümkün olmaktadır.
Tinnitus (Kulak Çınlaması) Tedavisi Nedir? Çınlama vakalarının çoğunda özel bir tedavi yoktur. Eğer doktorunuz gerçek nedeni bulursa bunu ortadan kaldırmaya yönelik kulak çınlama tedavisi sonucunda kulağınızdaki çınlamalar da ortadan kalkar. Bunun için bazı röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bilhassa erişkinlerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişen kulak çınlamaları yaygındır. Bu sorun her 10 yılda bir şiddetlenerek sürer. Çalışma şartları îcâbı basınç değişikliklerine veya gürültüye maruz kalanlarda da kulak çınlaması görülebilir.
Prof. Dr. Nuri Özgirgin, "Kulak çınlaması tamamen de geçebiliyor, dolayısıyla kulak çınlamasının 'tedavisizliği' veya 'tedaviye olan direnci' konusunda bunun artık çok doğru bir algı olmadığını söyleyebilirim." dedi.
İşitme kaybını ses ile yönetin
Gerçek şu ki, bir işitme cihazı kullanarak kulak çınlamasını hafifletmek mümkündür.
duymanızı sağlar
Geleneksel işitme cihazları, çevrenizden gelen konuşma ve gürültü benzeri sesleri azaltarak size doğal olmayan bir dinleme deneyimi yaşatabilir.
İşitme cihazı temel olarak dış ortamdaki sesleri yükselterek hastanın duymasını sağlayan bir cihazdır. İşitme kaybının azalmasına veya artmasına neden olmaz.
Kulak çınlaması bazen de diğer hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle kulak burun boğaz alanında işitme kaybı yapabilecek olan her türlü hastalığın temel olarak belirtisi olabilir. İç kulak iltihabı, kulak zarında delik olması, iltihap olması veya işitme sinirindeki tümör sonucunda meydana gelebilir.
Çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Çınlama eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus maskeleyici denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir ya da çınlama bir tümor varlığı dolayısıyla oluşmaktaysa cerrahi yaklaşım izlenir.
Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ve veya iç kulak işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır (Tebokan, Vit B, Vastarel, Gingo Biloba, Kortikosteroidler).
İşitme hassasiyetindeki azalma, etraftaki sesleri algılamakta güçlük çekme, kulakta çınlama veya vızıldama gibi seslerin duyulması işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır.
Kulak çınlaması tedavisi için doktorlar tarafından bir takım kulak damlaları verilmektedir. Kulak damlaları doğrudan kulak çınlamasına neden olan kulak içi iltihapları yok eder. Doktor tarafından verilen bu ilaç ile birlikte kısa süre içerisinde çınlama şikayetinden kurtulabilirsiniz.
Duyulan bu ıslık sesine "Geribildirim" denir. İşitme cihazı geri bildirimi, kulağınızı terk eden ve mikrofona geri dönüş yollarını bulan seslerden kaynaklanır. Oradan, ses yeniden güçlendirilir, bu da can sıkıcı bir düdük sesi yaratır.
Beyni canlı tutmak için cihazı sürekli kullanmak önemlidir. İşitme kaybı nedeniyle tembelleşen sinirler, beyni de etkiler ve beynin duyamadığı sesleri unutmasına yol açar. İşitme cihazını sürekli takmak bu riski ortadan kaldırır ve konuşmaları anlama konforunuzu gün geçtikçe artırabilirsiniz.
Cihaz kullanıcısı duyduğu sesin kaynağını bulmaya çalışmalı (trafik sesi mi?, süpürge sesi mi?). TV' de haberler izlenmeye başlanmalıdır. 1. hafta; Cihaz kullanıcısı işitme cihazını günde en az 5 saat takabilir.
İşitme cihazı genelde iç kulakla ilgili (sensörinöral) işitme kayıplarında ve bazı durumlarda orta kulak problemlerinde kullanılan bir yöntemdir. İşitmenin tamamen kaybolduğu durumlarda işitme cihazı kullanımı, bir fayda sağlamadığı için tercih edilmiyor.
Ses travmalarından hemen sonra oluşan işitme kaybı veya çınlamalar genellikle geçicidir. 16 ile 48 saat sonra kaybolur. Bu bu süreç bazen bir - iki haftaya kadar uzayabilir. Bu bir-iki haftalık süreci beklemeden kişinin erken müracaatında yapılabilecek bir kaç tedavi şekli olabilir.
Kulak çınlamasının geceleri daha çok hissedildiğini ve rahatsız ettiğini belirten Op. Dr. Özge Çağlar, "Hastalara önerim, yarım saat klasik müzik dinlemeleri. Çünkü insan sesi olmayan klasik müzik, çınlamayı bastırıyor'' dedi.
Ses terapisi, kulak çınlamasının rahatsız edici seslerini maskelemek için harici seslerin devreye sokulması demektir. Bu beyaz gürültü, özelleştirilmiş kulak maskeleyici sesler, düşük seviyede müzik ve hatta kendi özelleştirilmiş sesiniz olabilir. Birçok işitme cihazı farklı şekillerde ses terapileri sunmaktadır.
Hastaların cızırtı ve uğultu şeklinde sesler duyduğu rahatsızlık son yıllarda tıptaki gelişmeler sayesinde tedavi edilebilir hale geldi. İleri safhalarında intiharlara sebep olan rahatsızlığın tedavisi, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak tinnitus tedavi sistemiyle gerçekleştiriliyor ve iki buçuk ay sürüyor.
Bu çınlama genellikle bir ay içerisinde ortadan kalkabileceği gibi işitme kaybı ile beraber de devam edebiliyor.” İşitme kaybı bazı hastalarda kısmi olabileceği gibi bazılarında tama yakın veya tam görülebiliyor. Kulakta dolgunluk hissi ve uğultu da hastaların şikayetleri arasında yer alıyor.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri