Ayrıca, bazı işitme cihazları, ses kayıt özelliği ile konuşmaları kaydeder ve bunları daha sonra tekrar dinlemek veya not almak amacıyla akıllı cihazlara aktarır.
İşitme cihazının ses ayarları, kullanıcılarının bulunduğu ortama ve bu ortamdaki seslerin seviyesine göre otomatik olarak değişir ve en iyi işitme performansını kullanıcılara sağlar. Bazı işitme cihazlarında, sürekli bulunulan ortamlardaki ayarları kaydetme özelliği vardır.
Cihaz, buşonun engel olmasından dolayı sesi kulak zarına iletemediği için zardan geri döner. Bu da ötme yapar ve elbette kişinin duyma oranını etkiler. İkinci neden de kullanılan kalıbın eskimiş, yırtılmış, deforme olmuş olması ve kulak kanalında durması gerektiği gibi durmamasıdır.
Kulak arkası cihazlar daha güçlüdür. Kullanımı daha rahattır ve kolay bozulmazlar. Kulak içi cihazlar küçüktür, temizliği ve bakımı açısından kullanımı zor olabilir.
Bu yüzden 'duyuyorum ama anlamıyorum' işitme kaybı şüphesi ve işitme kaybı göstergesi olabilir. Bu şikâyetler görülmeye başladığı zaman işitme testi yaptırılmalı ve eğer bir kayıp varsa erkenden müdahale edilmelidir. Erken tanı ve tedavi işitme kaybında büyük önem arz etmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Hastaların %65'inde kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir fakat tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastaların iyileşme oranları da bir o kadar yüksek olacaktır.
Koklear İmplant (Biyonik Kulak) Tanısı
Biyonik kulak ya da Koklear İmplant duyma yetisi hiç olmayan ya da ileri derecede işitme güçlüğü çeken kişilere ses hissi sağlamaya yardımcı olmak için kullanılan bir cihazdır.
İşitme cihazını sürekli takmak mı gerekiyor? İşitme Cihazı adaptasyon süreci bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmalıdır. Bu kişinin işitsel yeteneklerini sürekli olarak aynı seviyede tutmak için çok önemlidir.
İşitme cihazı, kullanıldığı kulakta görülen uğultu ve çınlama gibi istenmeyen seslerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Doğru işitme cihazı kullanan hastaların işitme sorunlarının azaldığı görülür. Söz konusu cihazları kullanan kişiler, daha iyi bir işitme duyusuna sahip olarak normal bir hayat sürmeye başlayabilirler.
Si-Ser İşitme Merkezlerinde, işitme kaybınıza uygun dünyanın en iyi işitme cihazları, doğru uygulama ile deneniyor. Uzmanların tavsiyesi olan Earnet firmasının Aria, Nano, Elite ve Royal serileri ve Nano3, Aria, Smart, TIE, TIE-X, BiyoniX serileri bu alanda en kaliteli işitme cihazı grubundadır.
Kulak içi işitme cihazları, kulağa doğru bir şekilde takılmadığında ötme ya da çınlama sesi çıkarabilir. İşitme cihazını kulağınıza doğru bir şekilde taktıktan ve cihazı yaklaşık 30 gün boyunca kullanmanızın ardından ötme sesi devam ediyorsa, yetkili servisiniz ile iletişime geçmeniz gerekir.
İşitme cihazı kullanımı kulakta tembellik yapmaz, aksine kulağı çalıştırarak kişilerin anlama, ayırt etme kabiliyetlerini artırır. İşitme kaybınız varsa ve işitme cihazı kullanılması doktor tarafından önerildiyse vakit kaybetmemeniz gerekir.
İşitme cihazından ötme veya cızırtı sesi gelmesi de oldukça yaygın bir sorundur. Ventilasyon açıklıklarının gereğinden fazla açılması, ses kazancının çok arttırılması, kulak kalıbı uygulamasının yanlış yapılması veya kulak kalıbının kulağa tam oturmaması gibi uzmanın yanlış uygulamalar yapması bu soruna sebep olabilir.
Bunun aksine ihtiyaca rağmen işitme cihazı kullanılmazsa normal işitenlerin duyabildiği sesler duyulamaz. İşitme kaybıyla geçirilen süre artıkça işitsel korteks az uyarı aldığı için duyulan sesleri dahi anlamak zorlaşmaktadır. Kişi bu durumu genellikle “duyuyorum ama anlayamıyorum” şeklinde ifade etmektedir.
Günlük işitme cihazı kullanım süresi ise en çok %32 (12) ile 1-4 saat aralığıdır.
İşitme cihazını ilk kez kullanmaya başlayan kişilerin belli aşamalar halinde cihaz kullanmaya başlaması önerilmektedir. Bunlar; Cihaz önce evde kullanılmaya başlanmalıdır: Cihaz ortamdaki her türlü sesi yükselttiği için konuşmaya yoğunlaşmak zaman almaktadır. Bu uygulama arka plan gürültülere alışmayı sağlar.
SGK tarafından işitme cihazı alma süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir.
İşitme cihazı yatarken kullanılmamalıdır. İşitme Cihazınızı yüksek ısıdan, aşırı nemden, kirden koruyun. Her ne kadar nano teknolojiler sayesinde işitme cihazları suya ve toza dayanıklı üretilseler de rutin maruz kalmalarda hasarlar oluşabileceğini unutmayın.
İki kulakta işitme kaybının seviyesi aynı şekilde olmayabilir. Çift taraflı duymak, günlük hayattaki duyma kalitesini arttırır. Çünkü beynimiz çift taraflı çalışır ve iki kulağımızın işitme seviyesi ve sesleri beynin eşit seviyede anlaması için iki tarafın da eşit şekilde duyması gerekir.
Yanlış takılan işitme cihazları kulak kanalınızı tahriş edebilir ve yaralara, kuru cilde ve hatta aşırı kulak kirine neden olabilir. Kötü ayarlar sesleri çok yükseltebilir ve ek işitme kaybına neden olabilir. Aksi durumda, çok düşük ayarlanırsa işitmenizin kötüleşmesine neden olabilir.
Cihazı kulağınıza yerleştirmeden önce cihaz bütünlüğünden emin olunmalıdır. Cihaz kulağın arka tarafına yerleştirilmelidir.
İşitme kaybı veya işitme cihazı olan kişi konuyu gündeme getirirse, dikkatlice dinleyin ve konfor seviyesini ölçün. "Soru sormamda rahat mısın?" diye sorarak başlamak isteyebilirsiniz. Ya da sadece onların liderliğini takip edin ve zaten paylaştıkları şey hakkında açıklayıcı sorular sorun.
Sensörinöral işitme kaybı ilaç veya ameliyat ile tedavi edilemez. Bu tip işitme kayıplı kişilerin işitmesi çoğunlukla işitme cihazlarının yardımıyla desteklenir.
İşitme engelli raporu almak isteyen bireylerin duyma yetilerini tamamen kaybetmiş olmaları gerekmektedir. İşitme engeli denildiğinde akla ilk gelen cihaz kullanan bireylerdir. Ancak günümüzde işitme cihazı kullanan tüm bireyler işitme engelli olarak kabul edilmemektedir.
SGK 18 yaş üzeri kişiler için BRÜT 750 TL* işitme cihazı katkısında bulunmaktadır. Yaşa ve emekli/çalışan durumuna göre yapılan net SGK katkısı ise aşağıda yer almaktadır: 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 1.080 TL, veli emekli ise 1.215 TL. 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 960 TL, veli emekli ise 1.080 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri