İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
İşitme kaybı; oluş nedenine göre tıbbi tedavi, işitme düzeltme ameliyatı, işitme cihazı, aktif orta kulak implantı ya da koklear implant ile yüksek oranda çözüm sağlanabilen bir rahatsızlıktır.
Sensörinöral işitme kaybı ilaç veya ameliyat ile tedavi edilemez. Bu tip işitme kayıplı kişilerin işitmesi çoğunlukla işitme cihazlarının yardımıyla desteklenir.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
Erken tedaviyle işitme kaybının geri dönme olasılığı artar. Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Oysa doğru tedavi ile işitmenin normale dönmesi mümkün olabiliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Eğer hasta, iş makinesi, yüksek sesli müzik yahut silah sesi gibi yüksek desibelli bir sese maruz kalmışsa, bazen ani işitme kayıpları yaşayabilir. Bu kayıplar kalıcı ya da geçici olabilir.
İşitme kaybının orta kulak iltihabı nedeniyle yaşanıyor olması durumlarında ise tedavi antibiyotik kullanımı ile yapılmaktadır. Fakat orta kulak iltihabı kronik bir durumdan kaynaklı ise sorun ameliyat ile çözülmektedir. İç kulak ile ilgili işitme kayıplarında medikal tedaviler uygulanamamaktadır.
İşitme sorunları yaşayan kişilerin sesleri tekrar algılanabilmesi biyonik kulak olarak da bilinen koklear implant ameliyatı gerçekleştirilebilir. Koklear implant halk arasında biyonik kulak olarak da adlandırılabilirler.
20 dB ve daha fazlasını kabul eden araştırmacılar da vardır ani işitme kaybının yıllık görülme sıklığı 100.000'de 5-20 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Genellikle 30-60 yaşlar arasında görülür, %90 tek taraflıdır. Düzelme süresi genelde ilk 2 haftadır. Buna paralel olarak iyileşme geciktikçe seyri kötüleşmektedir.
Hafif bir işitme kaybının olması bile demans oluşma riskinizi iki katına çıkarabilir. Durum ne kadar şiddetliyse, bilişsel bozulma riski o kadar büyüktür. Örneğin orta şiddetteki bir işitme kaybı, riskinizi üç katına çıkartır. Şiddetli bir işitme kaybında, demans oluşma olasılığı beş kata kadar artar.
Özel Medikar Hastanesi Kulak,Burun,Boğaz Uzmanı Op.Dr.
İşitme kaybının çeşitli türleri bulunmaktadır. Bunlar ani işitme kaybı, iletim tipi işitme kaybı, gürültüye bağlı işitme kaybı ve sensörinöral işitme kaybı olarak sınıflandırılabilir.
Kulak sinirlerinin zarar görmesi işitme kaybına neden olabilir. İşitme sinirleri kendini yenileyemez, ancak bazı durumlarda hafif hasarlar kendiliğinden iyileşebilir. Sinirsel işitme kaybının nedenleri arasında yaşlanma, gürültü, enfeksiyonlar ve travma yer alır.
İşitme kaybı, bazı durumlarda kısa zaman içinde kendiliğinden iyileşebilen bir sorun iken, birçok vakada ilerleme kaydeder. Özellikle iç kulakta bulunan işitme sinirlerinin hasar görmesi ile oluşan ve sensörinöral işitme kaybı olarak adlandırılan işitme kaybı türü, zaman içinde ilerler.
Bu antimikrobiyal özellikler temel olarak doymuş yağ asitleri, lizozim ve özellikle de serumenin hafif asiditesine (normal bireylerde tipik olarak 6.1 civarında) bağlı olduğu düşünülmektedir. Aşırı kulak kiri kulak kanalındaki sesin geçmesini engelleyerek iletim tipi işitme kaybına neden olabilir.
Bunun için aranan nitelik ise belirtilen engel oranına sahip olmalarıdır. Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Yaşla ilgili olarak ortaya çıkan, öncelikle yüksek tonları tutan, iki taraflı, simetrik, sensörinöral işitme kaybına presbiakuzi adı verilir. Presbiakuzinin ortaya çıkış yaşı kişiden kişiye değişir. Bu durum genellikle 40'lı yaşların başından itibaren başlasa da, belirgin hale gelmesi genellikle daha geç yaşlarda olur.
Kulak estetiği ameliyatı, kişiden kişiye değişen bir ağrı görülebilir. Oluşan ağrı da genel olarak hafif ya da orta şiddette gerçekleşir. Ameliyat sırasında kullanılan lokal anestezi veya genel anestezi sayesinde, ameliyatın kendisi ağrısızdır ve hasta uyanıktır.
Orta kulaktaki ameliyatlar genellikle orta kulak iltihaplarında yapılır. Akut orta kulak iltihapları genellikle ilaçla tedavi edilsede kronik orta kulak iltihaplarında sıklıkla cerrahi tedaviye başvurulur. Orta kulak iltihabı dışında bazen tümör veya travma gibi durumlarda da ameliyat gerekebilir.
Aşırı gürültü, ilaçlar, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, kafa yaralanması, kafa tümörleri, inme gibi problemler işitme kaybına neden olabilmektedir.
Buradan hareketle, tek kulaklarındaki işitme kaybı %100 olan, ya da farklı bir şekilde söylenecek olursa ilgili kulakları hiçbir şekilde duymayan kişilerin özür oranı %52 olarak kabul edilir.
SINIRSEL IŞITME KAYBININ TEDAVISI
Sensörinöral tip işitme kaybı insanlardan soyutlanmaya yol açabildiği ve yaşam kalitesini azaltabildiği için erken tedavi tavsiye edilir. Sinirsel işitme kaybının herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak işitme cihazları ile sinirsel işitme kaybı hastaları daha iyi duyabilirler.
Özellikle genç ve orta yaş bireylerde, çocukluktan gelen genetik işitme kayıpları veya bu tip orta kulak sorunları olabiliyor. Daha az olmak üzere de kabakulak gibi bazı viral hastalıklar da işitme kaybına sebebiyet verebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri