İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. İşitmeye dair şikayetleriniz varsa, en başta tercihen KBB uzmanına gitmeniz önerilir. KBB uzmanı gerekli gördüğü durumda sizi bir odyometriste yönlendirecektir.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür. Testler odyometrist ve odyologlar tarafından yapılmakta ve KBB uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.
Odyometri Teknikeri Ne Demek? Odyometri teknikeri ya da odyometrist; işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapmaktan işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışır. Odyometri teknikerleri, devlet ve özel hastaneler ile işitme cihazı üretimi ya da satışı yapan şirketlerde görev alabilir.
Ne Yapar? Odyometri teknikeri; işitme bozukluğu belirlenmiş hastalara ilgili ekipman eşliğinde gerekli testleri uygulayarak işitme kaybının derecesini ve işitme cihazını belirleyen sağlık teknikeridir.
İlgili 18 soru bulundu
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
İşitme testi yaptırmak için Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmak gerekmektedir. Doktor muayene sonrası gerekli olması halinde, odyometri konusunda eğitimli ekiplere yönlendirmektedir.
Odyometri, Kulak Burun Boğaz (KBB) doktorlarının yönlendirdiği önemli birimlerden birisidir.
Sonraki Konu. Odyoloji Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Odyoloji Uzmanı maaşları 38880 TL'dir. En düşük Odyoloji Uzmanı maaşı 31110 TL iken, en yüksek Odyoloji Uzmanı maaşı 71130 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Odyometri Teknikeri 2023 yılında ortalama 14.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyometri Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 10.783 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.864 TL maaş alıyordu.
Odyoloji bölümü, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Odyoloji hakkında eğitim veren odyometri adında 2 yıllık bir önlisans programı da söz konusudur ki odyoloji teknikerleri bu bölümden yetişir. Odyoloji bölümü mezunlarına ise odyolog unvanı verilir.
İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
Bu testler, hastanelerin kulak, burun, boğaz poliklinikleri ve özel odyoloji merkezlerinde yapılır.
Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir. Odyolog ve odyometristler tarafından yapılan testler sessiz oda ve kabinlerde yapılmaktadır.
Odyoloji (İşitme - Denge) ve Konuşma Hakkında. Odyoloji (İşitme - Denge) ve Konuşma Bölümü'nün ilgilendiği sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir: İşitme Kayıpları Baş Dönmesi (Vertigo)
Radyolojik olarak Akciğer Grafisi, Göz muayenesi ve KBB muayenesi ile görme ve işitme testlerinizi yaptırabilirsiniz.
Odyoloji bölümü mezunları, işitme ve denge bozukluklarının tespit, rehabilitasyon ve tedavisinde görev alabilirler. Özel işitme merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve işitme cihazı üreticileri gibi kurumlarda çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açarak serbest çalışma imkanları da bulunmaktadır.
Dört yıllık program boyunca birinci yıl temel tıp ve mesleki giriş dersleri yoğunluktadır. İlk yıl öğrencilere mesleki bir temel oluşturulması hedeflenmektedir. İkinci yılda tanısal odyoloji, üçüncü yılda rehabilitatif odyoloji alanında yoğun bir şekilde teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir.
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları; Üniversitelerde öğretim elemanı olarak, devlet, üniversite ve özel hastaneleride uzman odyolog ve konuşma terapisti olarak istihdam edilebilmektedir.
Odyoloji, temel görevi işitme olan bir bilim dalıdır. İşitme, denge ve bunlarla ilişkili bozuklukların incelenmesinde ve tedavisinde görev alır. Odyoloji, işitme ve işitme bozukluklarıyla ilgilenen tıp alanının bir alt dalıdır.
DGS ile Lisans Programına Geçiş Yapabilirsiniz.
Odyometri programından mezun olan öğrenciler; Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olmak suretiyle Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği lisans programlarına devam edebilmektedirler.
Üniversitelerin sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarına bağlı Odyometri bölümünden mezun olan kişiler, odyometrist olabilir. Odyometri bölümü eğitiminin süresi, 2 yıllık önlisans programını kapsar. Odyometristler, alanlarına yönelik eğitimi uygulamalı olarak alırlar.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
Aynı zamanda, Tıp Fakültesi, Hemşirelik, Fizik, Psikoloji, Biyomedikal, Biyofizik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Akustik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve İşitme Engelliler bölümleri lisans mezunları da odyoloji alanında yüksek lisans yaparak odyolog unvanını almaya hak kazanır.
2022 yılında Hacettepe Üniversitesi Odyoloji bölümü taban puanı 353,32914, Gazi Üniversitesi Odyoloji tercih puanı 340,84522 olarak belirlenmektedir. İstanbul Üniversitesi Odyoloji bölümü 328,60809 taban puanıyla alırken, Trakya Üniversitesi Odyoloji bölümü 293,63940 taban puanıyla alım yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri