3194 sayılı imar kanunun geçici 11. Maddesi yapı ruhsatı olup iskan alınmayan yerler için elektrik ve su bağlanmasına izin verir.
Teklif olduğu gibi yasalaşırsa iskansız konutlara abonelik hakkı gelecek. Oturulmaya başlanan ancak imar aykırılıkları nedeniyle iskanı olmayan konutlar elektrik ve su aboneliği alabilecek.
Sıfırdan elektrik aboneliği açmak istiyorsanız hazırlamanız gereken belgeler şunlardır: T.C. kimlik belgesi. Tapu, kira kontratı gibi mülkiyete ait bir belge. İskan raporu.
Kanun Değişikliği uyarınca; 01/07/2022 tarihine kadar alınmış bir yapı ruhsatı doğrultusunda başlanmış ve buna göre yapılmış ancak kullanım izni alınamamış yapılar ile 31.12.2021 tarihine kadar hiç ruhsat alınmadan tamamlanan yapılara, ilgili belediyelere başvurularak geçici olmak kaydıyla su ve elektrik bağlanması ...
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
İlgili 32 soru bulundu
Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor. Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz. İskan almamış bir konutu satın almak risklidir.
Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabilecek.
İskansız ve Kaçak Geçici Elektrik Aboneliği. 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 11. maddesine göre 1/7/2022 tarihine kadar (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara elektrik ve su aboneliği alınabilecektir.
daireleri kiralayabilirler. 3) İskansız Eve Doğalgaz Bağlanır Mı? doğalgaz aboneliği verilmiyor.
İskanı olmayan bina satın almak ya da satmak birçok riski de beraberinde getiriyor. Bu binalarda kat mülkiyeti alamadığınız gibi, elektrik su gibi hizmetlerden de yararlanamıyorsunuz. Ayrıca iskan belgesi kaçak yapı ya da imara uygun olmayan yapı olması nedeniyle de verilmemiş olabiliyor.
Şantiye elektriği başvurusu gerekli belgelerin tamamlanması sonrasında bölgedeki elektrik dağıtıcı olan firmaya yapılmaktadır. Gerekli belgeler sonrasında şantiye elektrik aboneliği iptali ile birlikte belgelerde ve yapıda herhangi bir sorun yoksa kısa süre içinde mesken aboneliğine geçilmektedir.
2-) Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi? Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
İskan belgesini alabilmek için sadece müteahhitte olan belgelerin ilgili idarelere verilmesi gerekiyor. Ayrıca iskan, daireler için ayrı ayrı değil, bütün bina için alınıyor.
İskan belgesi almak için gerekli dilekçe ile yapının kayıtlı olduğu belediyeye başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun yapılmasının ardından iskan ruhsatı İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenir ve müracaatlar en geç 30 gün içinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.
e-Devlet Kapısı ile 81 ilimizde bulunan 21 elektrik görevli tedarik şirketlerinin serbest olmayan tüketiciler ile son kaynak tedariki kapsamındaki tüketicilere sunduğu bilgilendirme hizmetlerinin yanı sıra abonelik ve fesih başvuru hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.
Listenizden çıkarılmış, abonelik iptalinde bulunmuş ya da henüz aboneliği onaylanmamış abonelerdir.
Onay süresi bölgelere göre farklılıklar göstermektedir fakat; yaklaşık olarak iç tesisat proje onayı 2 hafta sürmektedir.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
Yapı kullanma “İSKAN “ izni için müracaat eden kişi (yapı sahibi) “yapı müteahhidi” değilse, müteahhidin vergi ve sigorta borcu bulunsa bile izin talebinin gereği yerine getirilmelidir.
İnşaatların eksik olmadan bitirilmesi iskan belgesi verilmesi adına önemlidir. İnşaatların eksik olması, iskan belgesinin alınamayacağını gösterir. Belediye tarafından yapılan kontrollerde herhangi bir eksiğin tespit edilmemesi gerekir. Belediye bina hakkında projeye uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol eder.
İskan ruhsatı alabilmek için ilgili masrafların ödenmesi gerekiyor. Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor.
İskan belgesi almak için gerekli olan harç bedeli, bina sahibi tarafından ödenir. Harç bedeli, ilgili yerel yönetim birimleri tarafından belirlenir ve bina veya konutun büyüklüğüne, kullanım amacına ve bulunduğu bölgeye göre değişebilir. Bina sahibi, bu belge harcını ödedikten sonra ilgili birimden belgesini alabilir.
İSKAN ALMAK ZOR MU? Bir çok bina inşaat ruhsatına uygun olarak yapılmadığından iskan almak zor. Ancak eskiden istenen bir çok belgeye gerek duyulmaması, inşaat ruhsatı tarihi sona erse de iskan almanın önünün açılmış olması nedeniyle geçmişe kıyasla iskan almak kolaylaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri