Bu kavramların aralarındaki en önemli fark, yapının iskânıyla (Yapı Kullanma İzin Belgesi) ilgilidir. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, projenin (Apartman, site, toplu yapı, iş merkezi, rezidans vs. gibi tüm yapılar için) yapım aşaması tamamlanmış ve iskân belgesi alınmışsa tapuda “Kat Mülkiyeti” ibaresi yer ...
Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
İskan belgesi sorgulama, E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bu işlem ile bir binanın veya konutun iskanı olup olmadığı sorgulanabilir. İnternete iskan sorgulama e-devlet yazmanız yeterlidir. Bu işlem binanın sahibi veya konutun kiracısı tarafından yapılabilir.
İskân Sorgulama Nasıl Yapılır? Almayı düşündüğünüz mülk için satın alacağınız kişiye sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
İskan alınınca tapudaki mülkiyet durumu otomatikman değişmez. Yani yapı kullanma izninin (iskanın) alınması, tapunun kendiliğinden değişmesi sonucunu doğurmaz. Bunun için taşınmaz maliklerinin ve ilgili belediyelerin aşağıda açıkladığımız işlemleri yerine getirmeleri gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
İskan sorgulama için bulunduğunuz il veya ilçedeki belediyenin imar müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
Kat irtifakı meselesi özet olarak “arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı” olarak tanımlanır. Biçimsel anlamda bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir inşaatta hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
İskan olmadığı durumlarda; Belediyeden onay alma konusunda problemler çıkabilir. Elektrik, su ve doğal gaz gibi abonelikler konusunda ekstra masraflar oluşabileceği gibi dairenin üzerine bu abonelikleri almak da zorlaşabilir. Raporu bulunmayan daireler, kat irtifakı tapusundan kat mülkiyeti tapusuna dönüştürülemez.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki en temel farkı iskan belgesi oluşturuyor. Kat irtifaklı yapılarda yapı kullanım izin belgesi bulunmazken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en önemli şartları arasında yer alıyor.
Tapuda Mesken Nedir? Tapuda mesken, konut tapusu anlamında kullanılır. Meskenin kelime anlamı ikamet edilen yer, ikametgah ve konuttur.
Projeye uygun olarak yapılmamış olan ya da gerekli bölümleri tamamlanmamış olan yapıların iskan izni alması mümkün değildir. Ayrıca yapıyla alakalı belediyeye yatırılması gereken harçlar yatırılmamışsa ve sigorta primleri ödenmemişse yine iskan ruhsatı alınamaz.
İskansız evde oturmak suç değildir. Fakat bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor. Eğer izinsiz bir projeden ev alacaksanız dikkate almanız gereken en büyük risk can ve mal kaybı tehlikesidir. İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılıyor.
İskan ruhsatı olan dairelerde kat mülkiyeti almak için müteahhit yoksa maliklerin tapu emlak müşavirine bina iskan ruhsatlarını vermesi gerekiyor. Belediyenin yetkililerine gerekli evrakların sunulması halinde maliklerin imzalı dilekçeleri ile kat mülkiyeti başvurusu yapılabilir.
Kat irtifakı tapu örneği, sadece binanın yapımımı tamamlanıncaya kadar geçerli olur yani bina tamamlandıktan sonra kat irtifakı tapusunun kat mülkiyeti tapusuna çevrilmesi gerekir. Kat irtifakı tapusu kat mülkiyeti tapusuna çevrilirken ortaklar arasında herhangi bir anlaşma şartı aranmaz.
B. Kanun Değişikliği ile Getirilen Düzenleme
Kanun Değişikliği uyarınca 01.07.2022 tarihine kadar yapılmış olmak kaydıyla; inşaat ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanım izni verilmeyen yapılara su ve/veya elektrik aboneliği bağlatılabilecektir.
Yapı kullanma “İSKAN “ izni için müracaat eden kişi (yapı sahibi) “yapı müteahhidi” değilse, müteahhidin vergi ve sigorta borcu bulunsa bile izin talebinin gereği yerine getirilmelidir.
Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabilecek.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
Yapı kullanma izin belgesi halk arasında iskân belgesi olarak da bilinmektedir. Yapı kullanma izin belgesi alınabilmesi için bu yapı hakkında inşaat ruhsatı alındığı tarihten itibaren 2 sene içerisinde yapının inşaatına başlanması, bu tarihten sonraki 5 sene içerisinde de yapının inşaatının tamamlanması gerekmektedir.
Yapı kullanma izin belgesi, halk arasında bilinen adıyla iskan ruhsatı, ilgili yapının bulunduğu yerdeki belediyeye başvurmak suretiyle alınabilir. Yapı kullanma izin belgesi almak amacıyla yapılan başvurular, inşaatın yapı ruhsatına uygun biçimde tamamlanmasına karşın ret kararıyla sonuçlanabilir.
Kat irtifaklı daire alma mümkündür ancak daire alırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz.
Daire tapusu, inşaat halindeki veya yapımı tamamlanmış olan binada ve arsada daireye ait yer olduğunu tescil eden tapu türü olarak geçiyor. Bu tapuyu alırken tapu üzerindeki daire numarasıyla satın alınacak dairenin numarasının birbirine uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri