İslam hukukunda, bir cinayet sonucu kan parasının ödenmesi caiz kabul edilir. Ancak, bu tazminatın miktarı ve şartları İslami kaynaklarda detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Özellikle mağdurun ailesi ile faile dair karşılıklı uzlaşma önem taşır.
Hukuk sistemimizde kan parası adlı bir tazminat türü yoktur. Esasında bu bir maddi ve manevi tazminat tazminattır. Kişiler kendi aralarında kan parası denen bir paranın verilmesini kararlaştırmış olabilirler. Bu durum pazarlık usulü gerçekleştirilmektedir.
1 Temmuz 2023 Tarihi İtibariyle Ödenen Nakdi Tazminat Miktarları : Ölüm halinde; 484.306,20TL Nakdî tazminat ödenmektedir.
Tedbirsizlik ve dikkatsizlik gibi bir hata sonucu herhangi bir kişinin ölümüne sebep olan kişi, ölenin yakınlarının talep etmesi hâlinde, diyet (kan parası/tazminat) ödemekle yükümlü olur (Ebû Dâvûd, Diyât, 16-24 [4541-4588]; Tirmizî, Diyât, 1-4 [1386-1392]); Ayrıca bk. İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 10/298-299).
Bağımsızlık özelliğinin bir parçası olarak, bu tazminat talebi miras, kan bağı ve diğer yakınlık ilişkilerinden kaynaklanmadığı gibi, herhangi bir hukuki ya da akdi bağa bağlı olarak kurulmadığından nafaka alacağı gibi değerlendirilemez.
İlgili 34 soru bulundu
Başka bir deyişle bir kişinin sağ iken, maddi ve manevi olarak yardım ettiği veya geçimini üstlendiği kişilere ölmesi sonucu artık destek olamaması durumunda geride kalanlara ödenen tazminattır. Destekten yoksun kalma tazminatı miras hukuku hükümlerine göre değil, destek kavramına göre belirlenmektedir.
Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır. Bu tür davalarda 7 yıldan daha uzun bir hapis cezası verilmemektedir. Ancak, hapis cezasının paraya çevrilmesi durumunda sürücünün kusursuzluk derecesi değerlendirilir.
Tazminat bedelinin hesaplanması için kusurlu olan tarafın maaşı üzerinden % 20 kusur oranıyla, maaş ve gelir kaybına göre hesap yapılacaktır. Örneğin 4000 TL maaş alan birinin maaşının % 20'si düşürülerek, 3400 tutarı, % 60 oranıyla çarpılacaktır. 3400 X 60/ 100 eşittir 200 bin TL olmaktadır.
İslâm hukukçuları, ceninin diyetinin annenin diyetinin onda biri olduğunu, anne de tam diyetin yarısını alacağından netice itibariyle ceninin diyetinin tam diyetin yirmide biri yani beş deve, 50 dinar veya 600 dirhem (Hanefîler'e göre 500 dirhem) olduğunu ifade etmişlerdir. Bu miktar, bir bakıma Hz.
Kanı bedavaya alıp para ile satan kuruluşlar giderler için ücret alıyorsa bir sakıncası yoktur. Zaten kanı satmak caiz değildir. Kanı taşımak, muhafaza etmek ve diğer giderler için ücret almak ve vermek helaldir.
Zorunlu trafik sigortası, olası bir ölümlü trafik kazasında vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödeme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 1.200.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Ancak ölümlü trafik kazası davalarının ortalama 9 ay ile 1,5 yıl arasında sonuçlandığını söyleyebiliriz.
Kan Bağışları Hakkında
Kana ihtiyacım olduğunda bizden ücret talep edilir mi? Hayır, Kızılay kan satışı yapmamaktadır. SGK ile bağlantısı bulunan hiçbir hastanede hiçbir hastadan kan kullanımına ilişkin ücret alınmamaktadır. Laboratuvar işlemleriyle ilgili tüm masrafları SGK karşılamaktadır.
Tek Taraflı Kazada Sigorta Ödeme Yapar mı? Tek taraflı olan kazalarda araç sürücüsü üçüncü kişi olmadığı için sürücüye ilişkin maddi hasarlar trafik sigortası kapsamında karşılanmaz. Ancak çift taraflı kazalarda trafik sigortası işletenin kusuru oranında ödeme yapılır.
Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL. 8000 x 50/100=4000 TL gelir ve aylık işgücü kaybıdır.
İslâm'ın kesin kurallarıyla çelişmeyen ve yürürlükteki hukukî mevzuata bağlı olarak yapılan iş akdinde, taraflardan birinin haksız uygulaması üzerine açılan davada mahkemenin, kendisine sunulan gerçek delil ve doğru beyanlara dayanarak hükmettiği tazminatı almak dinen caizdir.
Diyet (Arapça دية ; çoğul diyāt) İslam hukukunda, cinayet, bedensel zarar veya maddi hasar durumlarında mağdur veya mağdurun varislerine ödenen mali tazminattır. Kısasa alternatif bir cezadır. Arapça'da diyah ya da diyeh olarak ifade edilen kelime kan parası anlamına gelmektedir. Diğer anlamı kefalettir.
Kısas ve diyetle cezalandırılmayı gerektiren suçlar şunlardır: Kasten öldürme, kasıt benzeri ile öldürme/şibh-i amd, hataen öl- dürme, kasten işlenen müessir fiil ve hataen işlenen müessir fiil.
Trafik kazası nedeniyle maddi tazminat davaları kaza sonucu oluşan ekonomik zararlar için sorumlu olan kişi veya kurumlardan talep edilir. Bu nedenle trafik kazası nedeniyle maddi tazminat davası kaza sonucu sorumlu olan sürücüye, aracın sahibine, aracın işletmecisine veya sigorta şirketine karşı açılabilir.
Trafik kazasında yaralanmada tazminat ödemesi yapılır. Yaralanmalı trafik kazası tazminatı, kazada sadece kısmi kusurlu olan ve yaralanan kişinin kaybını karşılamak amacıyla ödenir.
Yayaya Çarpma Tazminat
Tazminat davasının ilk koşulu haklılıktır. İkinci aşama ise alınacak sağlık kurulu raporunda kalıcı bir hasar tespitinin olabilmesidir. Ölümlü yaya kazalarında ise destekten yoksun kalma tazminatı talep edilmektedir.
Maddi tazminattan sigorta şirketleri teminat limitleri kadarıyla sorumludur. Her yıl sigorta teminat limitleri güncellenir. Zararın sigorta teminat limitleri üzerinde kalması durumunda üste kalan tutarı araç sahibi ve sürücüsü ödemektedir.
Ölümle sonuçlanan trafik kazaları sonucunda kazaya sebebiyet verenlerin hukuki sorumlulukları doğacaktır. Ölümlü trafik kazası sonrasında ölen kişinin mirasçıları destekten yoksun kalma ve manevi tazminat davası açılabilir.
Tek taraflı ölümlü trafik kazalarında ölen kişi tamamen kusurlu olsa bile, ölen kişinin yakınlarının tazminat taleplerinden Sigorta Şirketi sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri