Fatih Satıl, kantaronun hafif güneş yanıklarına kullanılabileceğini, ancak güneş kremi yerine kantaron yağı kullanımı gibi bir hata yapıldığını söyledi, "Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneş zararları olacak, güneş lekeleri olacaktır" dedi."
Güneşten koruma özelliği 40 faktör
Hücreleri kantaron yağı olmaksızın UV ışınlarına maruz bıraktığımızda ise bu canlılık oranı yüzde 3-4 civarında. Bu da demek oluyor ki kantaron bitkisi hücreleri UV ışınlarının zararlı etkisinden koruyor.
Kavanozu güneşe koyup kantaron çiçeklerinin özlerinin yağa geçmesi için 5 gün kadar bekletin. Ardından kavanozun ağzını kava almayacak şekilde kapakla kapatıp güneşte bekletme işlemini 45 gün kadar daha sürdürün. Bu sürede çiçeklerin özü yağa geçecek ve yağın rengi koyulaşacak, kırmızıya yakın bir hal alacak.
Hazırlanan kantaron yağının güneş ışığında ya da karanlık ortamda muhafaza edilmesi öneriliyor. Bekleme süresinde çiçeklerin özü yağa geçerek rengi koyulaşacak, kırmızıya yakın bir hal alacak. Yağ bu hale geldiğinde artık kullanıma hazırdır. Kantaron yağını süzüp bir şişeye boşaltın ve karanlık bir yere alın.
Öncelikle kantaron yağı yüze oldukça faydalı olan bir bitkisel yağdır.
İlgili 45 soru bulundu
Kavanozu güneşe koyup kantaron çiçeklerinin özlerinin yağa geçmesi için 5 gün kadar bekletin. Ardından kavanozun ağzını kava almayacak şekilde kapakla kapatıp güneşte bekletme işlemini 45 gün kadar daha sürdürün. Bu sürede çiçeklerin özü yağa geçecek ve yağın rengi koyulaşacak, kırmızıya yakın bir hal alacak.
Tamamen bitkisel olan bu yağ, belirli sürede ciltten temizlenmezse cilde zarar verebilir. Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın.
Kantaron çiçeğinden elde edilen bu doğal yağ antiseptik etkileri ile cildi aydınlatıyor, parlatıyor ve beyazlatıyor. Bu yağı uygulamadan önce cildini güzelce temizlemeli ve tüm kirden arındırmalısın. Yatmadan önce vücudundaki kararan bölgelere ve yüzüne bolca sür.
Güneş ışınları ile temas ettiği zaman kantaronyağı cilt rengini karartıcı bir özellik gösterir. Özellikle sarı kantaron yağı düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman cildin görünüşünde güzel bir etki oluşur. Sarı kantaron yağı sayesinde cildin nemlenmesi gerçekleşir.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Kantaron yağını günde 2 defa kullanmak yeterlidir. Bu yağı sabah ve akşam olacak şekilde kullanabilirsiniz.
Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa uygulayabilirsiniz. Direkt olarak güneşe çıkmayacağınız zamanları tercih edin. Bir parça pamuk üzerine damlattığınız 2-3 damla kantaron yağını, yumuşak ve dairesel hareketlerle yüzünüze dağıtın.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
SPF değerleri kanıtlanmış ve SPF faktörü 1-10 arası olan ve cilde bakım sağlayan bazı yağlar arasında 7.5 SPF faktörüyle zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gelir. SPF faktörü 1-5 arasında değişiklik gösteren diğer doğal güneş koruyucuları arasındaysa; badem, susam, jojoba ve lavanta yağı yer alır.
Kantaron Yağının Cilde Faydaları
Göz çevresi morluklarına her gün sürüldüğü takdirde bu morlukların giderilmesini sağlar. Yanık ve yara izlerinin tedavisinde kullanılır. Yaşlanma karşıtı olarak kullanılır ve yaşlanma çizgilerin giderilmesinde etkilidir.
Koltuk altı ve dirseklerdeki kararmaları giderir cildi beyazlatır. Düzenli olarak kullanıldığında cildi temizler ve siyah noktaları giderir. Cildin ışıl ışıl ve parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar. Kantaron yağı cilde uygulanmadan önce temizlenmelidir.
KANTARON YAĞI YÜZDE TÜYLENME YAPAR MI? Kantaron yağı kullanan birçok insan, bazı bitkisel yağların kullanımı sonucunda görülen tüylenme probleminin kantaron yağında da oluşup oluşmadığını merak etmektedir. Kantaron yağı, kılların beslendiği kıl foliküllerine kadar ulaşamadığı için yüzde tüylenmeye sebep olmamaktadır.
Sarı kantaron yağı kuru ciltlerde kullanılabilir. Böylelikle cildin kaybedilen nemini geri kazanmasında etkilidir. Cildi sıkılaştırmaya yardımcı olur. Cildi onarıcı özelliğe sahiptir.
GÜNEŞ LEKELERİNE İYİ GELEN DOĞAL YAĞLAR
Itır yağı, gül yağı, bergamot yağı, limon yağı lekelere karşı birebirdir. Bunun yanı sıra gül suyu toniği lekeleri önler.
Ameliyat izi, kesik gibi yara izlerinin kolay iyileşmesini sağlar. Cildi ölü hücreden arındıran ve hücrelerin daha çabuk yenilenmesini sağlayan kantaron yağı leke giderici etkisi sayesinde cildin daha canlı görünmesi için de kullanılır.
Kişiler kırmızı kantaron yağının göze damlatılıp damlatılmadığını da merak etmektedir. Bu kapsamda kırmızı kantaron yağını göze damlatmakta herhangi bir zarar görülmez. Kırmızı kantaron yapı gözde kuruluğu engeller. Bu yüzden göz sağlığı için de kullanılması önerilen bitkisel yağlardan biri olarak karşımıza çıkar.
Kantaron yağı ciltteki elastik dokuyu arttırarak kırışıkların da önlenmesini de sağlar. Kantaron yağının düzenli uygulanması sayesinde ciltteki doğal nem dengesi sağlanırken cilt daha canlı ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur. Cilde faydaları saymakla bitmeyen kantaron yağı aynı zamanda cilt lekelerini de yok eder.
Gözeneklerin temizlenmesini sağlayan ürün bunun yanında cildinizi nemlendirir ve ipeksi bir cilde sahip olmanızı da sağlar. Leke giderici: Ciltte oluşan doğal lekelerin giderilmesinde ve cilt tonunun eşitlenmesinde etkili olan kantaron yağını düzenli olarak kullanmanız önerilir.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri