[1] İyice düşünülmeden yapılan iş, çok kez insanı zarara ya da geri dönemeyeceği bir çıkmaza sokar.
Son Pişmanlık Fayda Vermez (Etmez) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: iş işten geçtikten sonra pişman olmanın yararı yoktur.
Son pişmanlık fayda vermez atasözü, düşünülmeden yapılmış olan işlerin, pişman olunsa da geri alınamayacağı anlamına gelmektedir.
Son pişmanlık fayda vermez (etmez) atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Pişmanlık ile ilgili atasözleri son pişmanlık fayda etmez, acele bir ağaçtır meyvesi pişmanlık, kızını dövmeyen dizi döver ve atılan ok geri dönmez gibi atasözleridir. Aynı zamanda doğduğuna pişman olmak, bin pişman olmak, doğduğuna pişman etmek ve pişmanlık getirmek gibi deyimler de pişmanlık ile ilgilidir.
İlgili 16 soru bulundu
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir.
Genellikle mecaz anlamlıdır. 6. Çeşitli anlamlarda kullanılabilir. Gerçek anlamlı olanlar: “ Bugünün işini yarına bırakma” Son pişmanlık fayda vermez” “ Geç olsunda güç olmasın” Akıllı düşman akılsız dosttan hayırlıdır.”
Atılan Ok Geri Dönmez Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? TDK'ya göre; “ Fazla düşünmeden kalkıştığımız işlerden pişman olup geri adım atmak isteriz fakat artık çok geçtir” manasında söylenir. Sonuçlarının ne olacağını fazla düşünmeden yapılan her iş, birçok kere insanı zarara sokar.
Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli. [1] Kişi, bugün içinde bulunduğu parlak durumun sürüp gideceğini sanmamalı; çevre sine tepeden bakmamalı; yarın kötü bir duruma düşebileceğini aklından(hatırdan) çıkarmamalıdır.
Dağ Ne Kadar Yüce Olsa Yol Üstünden Aşar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yenilmesi imkânsız gibi görünen zorlukların da üstesinden gelinir.
Bir ilgi veya benzetme sonucu gerçek anlamından başka anlamda kullanılan sözlere veya kavramlara Türkçe eğretileme; Arapça mecaz, istiare; Fransızca trope denir. "Mecaz" Arapça, "trope" Eski Yunanca ve Metafor Yunancadır. Ad değişimi olarak da bilinir.
Maddi açıdan başkalarına muhtaç durumda olan kişilere fakir denir. Bu kelime sadece insanlar için değil ülkeler ve yerleşim bölgeleri için de kullanılır. Fakir sözcüğü, mecazen aciz, güçten yoksun ve zavallı anlamına gelir.
Bir kelimenin kendi gerçek (temel) anlamı dışında, başka bir anlam için kullanılmasıdır. Kelimenin hakiki (gerçek/temel) anlamının anlaşılmasına karîne-i mânia adı verilen akla dayalı (aklî) bir engel vardır. Bu, sözü söyleyenin sözü gerçek anlamda kullanmadığının delili olur.
Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır. Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
Her çok azdan olur atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Deyim. [1] bir sözü yerinde konuşan kişilere söylenir.
Bu atasözlerinden birisi ise Mum dibine ışık vermez atasözüdür. Mum dibine ışık vermez atasözünün anlamı aşağıda belirtilmiştir. - Konumu ve yapısı gereği ışık saçan mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü kişiler de uzaktaki kişileri çokça kollayıp yardım ettikleri kadar kendi yakınlarına yarar sağlayamazlar.
Kısaca deyim açıklaması hakkında bilinmesi gerekenler. Etekleri zil çalmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre 'Çok sevinmek, işleri yolunda olmak' şeklinde tabir edilmektedir.
Bir sözcüğün bilim, sanat, spor ya da meslek alanına özgü kavramları karşılığında kazandığı anlama terim anlam adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri