Desteklerin yanısıra iştahsızlığın durumuna göre ineğe sağlıklı bir inekten veya mezbahadan alınan taze işkembe suyu içirilmesinde büyük yarar vardır (Transfaunation). En az 10 litre taze işkembe sıvısı içirilmesi özellikle tavsiye edilir.
Yem alındıktan sonra, kısaca çiğnenir ve salya ile karışır, yutulur ve yemek borusundan işkembeye gider. Liflerin sindirimi için uygun bir yapıya sahip olan işkembe yetişkin geviş getirenlerde midenin en büyük bölümünü oluşturur.
Transfaunasyon (taze işkembe suyu içirilmesi) gayet yararlı bir uygulamadır. Mezbahada yeni kesilmiş sağlıklı bir sığırın işkembe içeriğinden alınıp, ineğe en kısa sürede 10-16 litre kadar içirilmesi, işkembe sağlığı için çok faydalıdır.
İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
En önemli nedeni doğumdan önceki yanlış kuru dönem beslenmesidir. Özellikle kilolu hayvanlar doğum yaptığında Abomasum Deplasmanı yani mide dönmesine çok duyarlıdırlar. Yetersiz kaba yem verilmesi, aşırı kesif yemi verilmesi, aşırı mısır silajı kullanımı, aşırı tahıl kullanımı mide dönmesinin önemli nedenlerindendir.
İlgili 23 soru bulundu
Köpüklü şişme salgını oluşursa, sığırlar meradan çekilir ve yüksek lifli bir diyet (saman, kuru ot) uygulanır. Şişkinlik belirtisi gösteren inekler köpürmeyi önleyici ajanlarla tedavi edilir. Köpüklü şişmeyi önlemek için: Yüksek riskli meralarda, riskin yüksek olduğu zamanlarda otlatma yapmaktan kaçının.
Mide hortumu işe yaramadığı durumlarda, kanül sondası veya trokar gibi tıbbi aletler kullanılarak gazın çıkartılması gerekebilir. Bu tür vakalar nadir olsa da, trokar kullanımı enfeksiyon riskini azaltabilir. Köpüklü şişme gibi durumlarda ise önce köpürmeyi önleyici ilaçlar kullanılmalıdır.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
Desteklerin yanısıra iştahsızlığın durumuna göre ineğe sağlıklı bir inekten veya mezbahadan alınan taze işkembe suyu içirilmesinde büyük yarar vardır (Transfaunation). En az 10 litre taze işkembe sıvısı içirilmesi özellikle tavsiye edilir.
Hastalığın teşhisi kolaydır ama tedavisi uzun sürer. Tedavi bir Veteriner Hekim tarafından yapılmalı, damar içi glikoz içeren serumlar ve insülin hormonu verilmelidir. Tedavinin yanı sıra hayvana şekerli su, melas, patates, şeker pancarı, şeker ve pekmez verilmesi yararlı olur.
Güzelce yıkanmış işkembe düdüklü tencerede 10 dakika haşlanır. Suyu dökülür. İşkembe küçük kare parçalar halinde doğranır ( doğranmış satın alsanız bile ilk haşlama suyu dökülür) tekrar sıcak su konularak 20 dakika daha düdüklü tencere de pişirilir.
Geviş getirmeyi etkileyen faktörler arasında sıcaklık stresi, uzun süre kapalı ve kilitli kalmak, gruplaşma, kalabalık gruplar, doğum, kızgınlık, azgınlık, tırnak bakımı, mastitis bulunmaktadır. Toplamda yüzde 25' e kadar ruminasyon düşüşü oluşmakta, çevresel ve sağlık faktörleri bulunmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda iyileşme sürecini hızlandırabiliyor. Kas ve kemik gelişimine olumlu etkilerde bulunuyor. Antioksidan özellikler gösterdiğinden işkembe çorbasının vücudu toksinlerden arındırdığı da biliniyor.
Sakatat türevi besinlerin çoğunda toksin birikimi fazladır. Bu da tüketiminde aşırıya kaçıldığında vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir. Kolesterol problemi yaşayanların dikkatli tüketmesinde fayda vardır. İşkembe yüksek oranda kolesterol içeren besinlerden biridir.
Koyun ya da sığırların midesinden yapılması tercih edilir. Yapım süreci biraz meşakkatli olan bir çorbadır. Çorbanın içine eklenen sirke ve sarımsak ise ayrı bir lezzet katar.
İşkembe Sığır ve koyun gibi geviş getiren hayvanların dört gözlü midelerinin ilk ve en geniş bölümü. Halk arasında hayvanların midelerinin tamamına da işkembe denir.
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
Yem yememe veya yemden kesilme durumlarında, hayvanların normal tükettikleri yem miktarı azaltılmalı veya günlük en az 2 porsiyona bölünerek hayvanın önüne taze olarak konulmalıdır. Kokuşmuş yemler kesinlikle hayvanların önüne dökülmemelidir.
C vitamininden zengin taze meyve ve sebzeler tüketmeye özen gösterin. Tatları ve renkleri iştah açacaktır. Çinko ve B vitaminlerinden zengin yağsız et, deniz ürünleri, fındık, badem, bitki tohumları ve tam tahıl ürünlerinin tüketimi de iştahı artırır. Sağlıklı yağlar içeren avokado, fındık ve zeytinyağı kullanın.
Ziraat odaları, hayvanlara kaya tuzu verilmesinin verimi artıracağını belirtmektedir. Kaya tuzu, diğer tuz cinsleri arasında en çok minerale sahip olan tuz türüdür. Ortalama bir kaya tuzunda 92 mineral bulunmaktadır. Hayvanlara kaya tuzu verilmesi etin lezzetinden sütün kalitesine kadar fayda sağlamaktadır.
Tuz, hayvanlarda da vücut sıvı dengesinin korunmasında ve sinir iletiminin düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca, tuz, kasların ve kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamakta etken. Hayvanlar, vücutlarındaki tuz miktarını dengede tutmak için çeşitli yollarla tuz tüketiyor.
İneğin tohumlanmasının ardından gebe olan ineklerin karınları birkaç ay içerisinde büyüme belirtisi gösterir. Bu durum epey klasik belirtiler arasında bulunur. Kilo alımı gibi birbirinin ardı sıra gerçekleşen olayların ardından veteriner muayenesi ile gebelik kesin bir şekilde sonuçlanabilir.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Bu tür şişkinlikler,daha çok mide duvarına tel veya çivi batması sonucu mide hareketlerinin yavaşlaması veya durması ile, midede oluşan gazın geğirme yoluyla çıkartılamamasından kaynaklanır.Bu tür şişkinlikler, hayvanı fazla zora sokmaz; bazen, sağaltım yapılmasa bile kendiliğinden düzelebilir.Esas sebep giderilince ...
Basit hazımsızlık: Bu hastalığı hayvanlarda iştahsızlığa sebep olmaktadır. Basit hazımsızlık bir ön mide rahatsızlığıdır. Hastalığa sebep, taze yemlerin fazla verilmesi, donmuş ve küflenmiş besin verilmesidir. Hastalığın en belirgin belirtisi süt verimindeki düşüş ve işkembedeki dolgunluğun kaybolmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri