Mısır kaç ayda yetişir? Mısır, tohumdan ürün verme sürecine ulaşmak için uzun süreçlerden geçer. Dikildikten 1 ay sonra mısırın ilk çimlenme belirtileri toprağın üzerinde görülebilir. Uygun koşullar sağlandığı takdirde mısırın olgunlaşması sonucu hasat dikimden 90-130 gün geçtikten yapılabilir.
Mısır tohumu toprak sıcaklığı 15 °C olduğu zaman çimlenmeye başlar. Optimum şartlarda çimlenen mısır tohumu 7-10 gün içerisinde toprak yüzeyine çıkar. Mısır bitkisi 10 °C altındaki ve 40 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda canlılığını sürdüremez.
Ekilen mısır türüne göre değişiklik gösterse de mısır ortalama 80 – 130 gün aralığında sonuç gösteriyor. Toprak ısısının ortalama 10 derece olduğu tarihte ekilen mısır, ortalama 10 gün içerisinde çimlenmeye başlıyor.
Mısır, toprak ısısının 10 derece olduğu aylarda ekilir ve 10 gün sonra çimlenmeye başlar. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir.
Mısırın çimlenme süresi 10 gündür. Hasat zamanı ise Ağustos, Eylül, Ekim aylarıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Mısır bitkisi, suyu seven bir bitki olmasının yanında ayrıca suyu en ekonomik şekilde kullanan bitkilerdendir. Sadece 270 gramlık su tüketimi ile 1 gram kuru madde oluşturabilir. Mısır bitkisinde sulama, verime etki eden çok önemli bir faktördür.
Mısır kaç günde bir sulanır sorusunun yanıtı, mısırın yetiştiği iklime göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, Karadeniz bölgesi yağış bakımından zengin olduğundan, mısırın ihtiyaç duyduğu su çoğu zaman doğal yollardan sağlanabilir. Ancak yetersiz yağış alan iklimlerde mısırın 3 günde bir sulanması uygun olacaktır.
Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için elinize almanız gerekir. Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir.
Sadullah Dinkul Sadullah Bey, danenin süt çizgisi %30'a ulaştığında yani süt kısmı daha az olduğunda son sulamayı yapmalısınız.
Seçtiğiniz mısırların taneleri iri ve dolgunsa aynı zamanda üzerlerine baskı uyguladığınızda hemen parçalanıyorsa mısır taze ve süt mısırdır. Eğer mısırlar buruşuk ve sert taneli ise almayın. Bu tarz mısırlar hem geç pişer hem de çok lezzetli olmaz.
Mısır, tohumdan ürün verme sürecine ulaşmak için uzun süreçlerden geçer. Dikildikten 1 ay sonra mısırın ilk çimlenme belirtileri toprağın üzerinde görülebilir. Uygun koşullar sağlandığı takdirde mısırın olgunlaşması sonucu hasat dikimden 90-130 gün geçtikten yapılabilir.
TOHUM MİKTARI Havali mibzer ile ekimde dekara 2.0-2.5 kg. tohum kullanılır. Hibrit çeşitlerde çeşit özelliklerine göre, bir dekarda 7.500-9.000 adet tohum atılacak şekilde mibzer ayarlanmalıdır. topraklarda biraz daha yüzlek, hafif topraklarda biraz daha derin olabilir. Ekim mutlaka tavlı toprağa yapılmalıdır.
Mısır bir sıcak iklim bitkisi olmasına rağmen aşırı sıcaklık isteyen bitki değildir. 38 oC'nin üzerinde bir kaç gün devam eden sıcaklıklar bitkiye zarar verir.
Tarla bitkileri içerisinde mısır C4 bitkisi olarak, sudan en fazla kuru madde sağlayan bitkilerin başında gelir. Bu yüzden dolayı, mısır yetiştiriciliğinde suyun önemi çok fazladır. Ekimden itibaren, toprak yapısına göre değişmekle birlikte ilk sulama, bitki 40-50 cm boyunda iken yapılır.
çok zengin ise 20-20-0 kompoze veya DAP gübresi de Taban Gübre olarak kullanılabilir. Mısır bitkisinin azot ihtiyacının fazla olması nedeniyle üst gübrelemede üre veya %33 N amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Mısırdan yüksek verim alabilmenin bir diğer ipucu da taban gübresi kullanımıdır. Ekim yapılacak toprak verimli bile olsa gübreleme aşamasını es geçmemek gerekir. Taban gübresini, bitkinin kök bölgelerine şeritler halinde vermek en sağlıklı yöntemlerden biri olacaktır.
Dönüm başına ortalama 1300-1500 kilo arası verim alıyoruz.
2020 mısır alım fiyatı: 1.150 TL. 2021 mısır alım fiyatı: 1.325 TL. 2022 mısır alım fiyatı: 5.700 TL.
Bir koçanda püsküllerin çıkışı, hava koşullarına da bağlı olarak, 2-4 günde tamamlanır. Her koçanda 300-1000 püskül oluşur ve polen tozu alıncaya kadar 10-15 gün canlı kalabilir.
Eğer mısır taneleri iri ve dolgunsa ve baskı uyguladığında hemencik parçalanıyorsa mısır taze ve süt mısırdır, eğer buruşuk ve sert taneli ise hiç almayın kötü mısır hem geç pişer hem de beklediğiniz lezzeti size veremez. Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir.
Koçanda tane sayısı 300-1000 arasında ise de 500-600 tane çoğunlukla yeterli sayılmaktadır. Koçan : Bir bitkide iyi tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1-2 dir.
Süper tatlı mısırın danelerindeki şeker oranı ise en yükseğidir. Yemlik mısırı süt kıvamında veya sertleştiğinde kaynattığında sarımtırak veya kırmızımtırak ortaya bir su çıkar.
Dünya mısır verimi ortalaması 580 kg/da iken, Türkiye verim ortalaması 700-1000 kg/da aralığında değişmektedir.
Mısır tarlalarında yabancı ot ilaçlaması; ekim öncesi, çıkış öncesi ve çıkış sonrası olmak üzere üç ayrı dönemde yapılır. Ekim öncesi uygulanan yabancı ot ilacı toprak üzerinden tırmık geçilerek 5-7 cm derinliğe karıştırılır. Çıkış öncesi ilaçlama mısır ekiminden sonraki ilk 5 gün içerisinde yapılmalıdır.
Daha sonra pres yaparak ilk yağı çıkartıyorum. Çıkan yağ 48 ayrı bezden süzülerek, hazneye düşüyor ve yağ oluşuyor. 3 kilogram çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri