İskender Kebap olarak bilinen kebap çeşidi 1867 yılında Mehmetoğlu İskender Efendi tarafından yapılmaya başlanmış ve bütün Dünyaya yayılmıştır.
İskender kebap , iskender döner veya Bursa Kebabı; Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır.
Günümüzde Süleyman İskenderoğlu'nun çocukları ve torunları ile Cevat İskenderoğlu'nun çocukları tarafından sürdürülen kebapçılık mesleği, İSKENDER markası ile efsane lezzeti kebap severler ile buluşturmaya devam etmektedir.
İskender kebap Bursa ile ait olan bir kebap türüdür. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da da kebap yapımı meşhur olsa da İskender kebap olarak bildiğimiz bu lezzet Bursa'ya aittir ve tarihi 1800'lü yıllara kadar dayanmaktadır.
İSKENDER, Bursalıların teveccühü ile doğmuş ve ünlenmiş bir markadır. Hikayesi, 19. Yüzyılın ortalarında Mehmet oğlu İskender Efendi'nin Bursa Kayhan Çarşısı'ndaki dükkânında başlar.
İlgili 30 soru bulundu
Adı İskender'in Grekçe olan adı Aleksandros'tur. Hükümdarlığı sırasında yürüttüğü geniş fetih seferleri ve kazandığı savaşlar sayesinde Büyük Aleksandros anlamına gelen Aleksandros ho Mégas (Grekçe: Ἀλέξανδρος ὁ Μέγας) olarak anılmaya başlamıştır.
Tercihen yanında pilavla patates kızartmasıyla servis edebilirsiniz.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
İskender'in neden üzerindeki köftesinden başlanarak yendiğini biliyor musunuz? Çünkü iskenderin üzerinde bulunan köfte iskender etinden hazırlanır ve size birazdan yiyeceğiniz o müthiş iskender eti ile ilgili bilgi verir.
“İskender aslında sadece koyun ve kuzudan yapılır. Karkas alınıp işlenen etlerin bazı lop parçaları dışındaki kısımlarından kıyma çekilir. Bu kıyma da hem eti bir arada tutar, hem de kebaba yumuşaklık verir.
Ülkede istikrarı sağlayan İskender, MÖ 334'te 35 bin kişilik ordusuyla Asya Seferi'ne çıkmış. İskender, Çanakkale Boğazı üzerinden Anadolu'ya geçerek, Persleri yenmiş. Anadolu, Suriye, Mısır ve Mezopotamya'yı ele geçirmiş.
Patronu Kaan Demirağ'dan… HD İskender'i babası Hakan Demirağ kurmuş. 2010'da Kaan Demirağ'a devretmiş.
Cevat İskenderoğlu büyük abisi Nurettin İskenderoğlu ile birlikte 1930'lu yıllarda Bursa Kayhan'daki dükkandan Atatürk Caddesi, bugünkü Tayyare Kültür Merkezi yanındaki köşe, dükkanlarına geçmiş. 1967'de, çocuğu olmayan Nurettin İskenderoğlu'nun ölümünden sonra Cevat İskenderoğlu kebap dükkanını tek başına işletmeye ...
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Bursa yöresinin meşhur yemeklerinden biri olan İskender Kebabın hikayesi, 1867 yılında Mehmet oğlu İskender Efendi'nin Bursa Kayhan'daki dükkânında başladı.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
En iyi İskender kebap hangi etten yapılır
İskender ailesinin 3. Kuşak fertlerinden İskender İskenderoğlu yaptığı bir röportajda bunu anlatmaktadır, “İskender kebap normalde sadece koyun ve kuzu etinden yapılır. Karkas alınıp işlenen etlerin bazı lop parçaları dışındaki kısımlarından kıyma çekilir.
Küp şeklinde kesilmiş ekmeği servis tabağına alıyoruz. Üzerine domatesli sosu ekleyip etlerimizi yerleştiriyoruz. Hazırladığımız sarımsaklı yoğurttan biraz etin üzerine koyup pul biber serpiyoruz. Arzuya göre yanında domates, yeşil biber, turşu veya pilav gibi ekstra lezzetlerle birlikte servis ediyoruz.
Türkiye'nin Bursa şehri genellikle dikey şişte yapılan döner kebabın doğum yeri olarak kabul edilir. Yavuz İskenderoğlu'na göre, dedesi İskender Efendi dikey şişe geçirilmiş döner kebabın mucididir. İskender Efendi çocukken babasının restoranında pişirilen kuzuları yatay değil de dikey şişe geçirmeyi akıl etmiştir.
Hemşehrimiz, Orta İlçesi Özlü Köyü'nden Dünya Döner'in sahibi Satılmış ALTIPARMAK'ı ziyaret ederek fabrikasına konuk olduk.
Döner kebabın Bursa'da yaşayan İskender Bey tarafından, yaklaşık 150 yıl önce kuzu çevirme yemeğinin yapım tekniğinden yararlanarak kemik- siz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirilmesi ile ortaya çıktığı bildirilmektedir.
Bana sorarsan iskender tek başına yenmeli, ne pilav ne de salatayla değil. Unutmuşum belirtmeyi, bir çok iskendercide tabağın bir köşesinde pilav oluyor:) Evet bazı yerlerde o şekilde servis ediliyor.
Tereyağı eridikten sonra 2 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip birkaç dakika salçayı kavurun. Kavrulan salçanın içine tuz, karabiber, toz biber ekleyin. Son olarak sos kıvamına getirmek için 1 su bardağı sıcak su ekleyip sosu kaynayana kadar pişirin. Sıcak sıcak iskenderin üzerine gezdirip servis edin.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri