İskender kebap , iskender döner veya Bursa Kebabı; Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır. Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır.
Adını, 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Bursa'da yaşayan mucidi İskender Efendi'den alır.
İskender dönerin içerisinde bulunan et sayesinde uzun süre tok kalabilir, aynı zamanda vücudun gereksinim duyduğu vitamin, protein ve mineralleri de önemli ölçüde karşılayabilirsiniz. Ayrıca iskender dönerin yanında tüketilen domates, biber ve yoğurt gibi yiyecekler de sağlığa son derece faydalı.
Keskin bir bıçak yardımıyla ince yaprak şeklinde dilimler kesin. Yapışmaz yüzeyli bir tencereye etleri alın ve suyunu salıp tekrar çekene kadar karıştırmadan kapağı kapalı olarak pişirin. Zeytinyağı ve tereyağını da tencereye ilave edip kızartın. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp ocaktan alın.
İskender sosu için; bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyin ve eritin. Üzerine 1 yemek kaşığı salça ekleyin ve salçanın kokusu çıkarana kadar kavurun. Daha sonra 1 su bardağı su ve 1 su bardağı rendelenmiş domates, tuz ve isteğe göre çok az pul biber ekleyin ve sosunuzu pişmeye bırakın.
İlgili 37 soru bulundu
En iyi İskender kebap hangi etten yapılır
İskender ailesinin 3. Kuşak fertlerinden İskender İskenderoğlu yaptığı bir röportajda bunu anlatmaktadır, “İskender kebap normalde sadece koyun ve kuzu etinden yapılır. Karkas alınıp işlenen etlerin bazı lop parçaları dışındaki kısımlarından kıyma çekilir.
“İskender aslında sadece koyun ve kuzudan yapılır. Karkas alınıp işlenen etlerin bazı lop parçaları dışındaki kısımlarından kıyma çekilir. Bu kıyma da hem eti bir arada tutar, hem de kebaba yumuşaklık verir.
iskenderin üstünde bonfile parçaları olur zira. sadece fakir iskenderinde değil, zengin iskenderinde de bulunur evet bonfile parça ile birlikte.
Tercihen yanında pilavla patates kızartmasıyla servis edebilirsiniz.
Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca iskenderin eti herhangi bir dönerin etinden farklıdır. İskender kebabının yapıldığı et, Uludağ kekiği ile beslenen koçlardan elde edilir.
Sos için tereyağını bir tavada eritip salçayı ilave ederek soteliyoruz. Konserve domatesi veya rendelenmiş taze domatesi, tuzu, karabiberi, ve suyunu ekleyip koyulaşana kadar pişirip sosu hazır hale getiriyoruz.
1 Porsiyon iskender ortalama 350 Gramdır. 1 porsiyon iskender kaç TL Bursa? Yapılan son zamlardan sonra 1 porsiyon kebap fiyatı restoran seçimine göre 150,00 TL'den başlayıp 225,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
İskender kebap , iskender döner veya Bursa Kebabı; Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır. Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır.
1 iskender kaç kalori? 1 orta porsiyon (500 gr) iskender: 755 kalori. 1 büyük porsiyon (700 gr) double iskender: 1057 kalori. 100 gram iskender: 151 kalori.
Adı İskender'in Grekçe olan adı Aleksandros'tur. Hükümdarlığı sırasında yürüttüğü geniş fetih seferleri ve kazandığı savaşlar sayesinde Büyük Aleksandros anlamına gelen Aleksandros ho Mégas (Grekçe: Ἀλέξανδρος ὁ Μέγας) olarak anılmaya başlamıştır.
Kuzu eti, domates sosu, pide ekmeği, tereyağı ve yoğurdun bir araya getirilmesiyle elde edilen ve lezzetiyle yedikçe yediren bir yemek olan İskender kebap Türk mutfağına ait kebap yemeklerinden biridir. Kebap deyince genelde akıllara doğu illeri gelse de İskender kebap Bursa iline ait meşhur bir yemektir.
İskender Kebap Ortalama ''765 kalori'' olur. Besin ve kalori değeri oldukça yüksek bir besin kaynağıdır. Üzerine ilave soslar ve tereyağ konulduğunda kalori değeri oldukça yükselmekte ve daha yağlı bir besin haline gelmektedir.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Diyet yapıyor olsanız dahi el büyüklüğünü geçmeyecek miktarda ekmekle birlikte 1 porsiyon kebap tüketebilirsiniz. Asıl önemli olan bunu ne sıklıkla tükettiğiniz. Haftada 2-3 defa veya daha fazla kebap tüketiyor olmak kilo verme sürecini maalesef olumsuz etkiler.
Döner kebabın Bursa'da yaşayan İskender Bey tarafından, yaklaşık 150 yıl önce kuzu çevirme yemeğinin yapım tekniğinden yararlanarak kemik- siz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirilmesi ile ortaya çıktığı bildirilmektedir.
Bursa yöresinin meşhur yemeklerinden biri olan İskender Kebabın hikayesi, 1867 yılında Mehmet oğlu İskender Efendi'nin Bursa Kayhan'daki dükkânında başladı.
Günümüzde Süleyman İskenderoğlu'nun çocukları ve torunları ile Cevat İskenderoğlu'nun çocukları tarafından sürdürülen kebapçılık mesleği, İSKENDER markası ile efsane lezzeti kebap severler ile buluşturmaya devam etmektedir.
Bana sorarsan iskender tek başına yenmeli, ne pilav ne de salatayla değil. Unutmuşum belirtmeyi, bir çok iskendercide tabağın bir köşesinde pilav oluyor:) Evet bazı yerlerde o şekilde servis ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri