İplere dizilerek ya da yayılarak kurutulan patlıcan, biber, bamya ve bunlar gibi sebzeler kolaylıkla denenebilir. Ayrıca yörenin küflü çökelek, tuzluyoğurt gibi özgün ve lezzetli süt ürünleri de satın alabileceğiniz alternatiflerdendir. Keza ev yapımı biber ve domates salçaları da tercih edilebilir.
İskenderun'dan deniz temalı magnet, ayna, biblo, kupa gibi yöreye özgü tasarlanmış hediyelik çeşitlerinden satın alabilirsiniz. Hatay'ın daha çok gezilmesi ve görülmesi gereken ilçeleri vardır. Hepsi kendine özgü tarihi, kültürel ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır.
Hatay, peynir yapımı dendiğinde akla gelen pek çok ilden biridir. Hatay'ın yöresel peynirleri olan Sokma Peynir, Carra Peyniri, Sürk Peyniri, Çörekotlu Yaprak Peyniri, Testi Peyniri, Sünme Peyniri ve Tuzlu Künefe Peyniri, sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelerdir.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
Yüzyıllardır şehirde yaşayanlara hizmet veren çarşıda defne sabunundan nar ekşisine, zeytin yağından meyan kökü şerbetine, künefeden tepsi kebabına kadar yöreye özgü lezzet ve ürünlerini bulabilmek mümkün.
İlgili 45 soru bulundu
İskenderun yöresinin en ön planda olan lezzetlerinden birisi nardır. Nar ekşisi başta olmak üzere nardan yapılmış ürünler tercih listenizin başlarında yerini alabilir.
HatayYöresel Hambeles Meyvesi (Murt /Beyaz Mersin) 1 Kg GenellikleAkdeniz ikliminin hakim olduğu Hatay'ın köylerinde yetişen hambeles, murt ya damersin gibi farklı adlarla da anılmaktadır.
Hatay'ın Neyi Ünlü? Oruk, köfte, öcce, şıhıl mahşi, tepsi oruğu, aşur, içli köfte, kabak borani, balıkçıl pilavı, tepsi kebabı, lepeç, keşşir pilavı, kıbbıl nane, baharatlar, zahter, zeytin, zeytinyağı, biber çeşitleri ise Hatay'ın diğer ünlü yemekleridir.
Zırh ve odun ateşinden çıkan lezzet: Tepsi kebabı
UNESCO tarafından 2017 yılında dünyanın 26'ıncı gastronomi şehri seçilen Hatay'da yörenin en meşhur yemeği tepsi kebabı yöre halkı tarafından Lahm-ı Sini olarak adlandırılıyor.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Yani muskat, dövülmüş damla sakızı, yenibahar, tarçın, karanfil, zencefil ve mahlep. Bir kömbe kalıbı ve bu baharatlardan hazırlayacağınız bir kömbe baharatıyla siz de Hatay'ı evinize getirebilirsiniz.
Eski Antakya evlerinin arasında yer alan tarihi uzun çarşının en önemli özelliği içinde camiler,hanlar ve hamamların yer almasıdır. Ayrıca çarşıda semerciler, demirciler, bakırcılar, sepetçiler, fırıncılar, künefeciler ve buğday pazarı da vardır.
Hatay Arkeoloji Müzesi, Vakıflı Köyü, Harbiye Şelaleleri, St. Pierre Kilisesi, İskenderun Deniz Müzesi ve Hatay Uzun Çarşı görmek isteyebileceğiniz yerler olarak dikkat çekmektedir. Sizler de konakladığınız otelden ayrılarak veya günübirlik gezinizi daha keyifli bir hale getirmek için bu yerlere seyahat edebilirsiniz.
Kişiye özel içeriği, amacına özel hazırlanmış ambalaj ve mesajları ile bir “hediye paketi “ içine girdiği anda, satın aldığınız her ürün hediyelik eşya olur.
Antakya mutfağının kebap öncesi sıcak pideyle beraber ikram edilen meşhur mezeleri, zengin kahvaltıların da baş tacıdır. Zahter salatası, çökelek salatası, zengin, cevizli biber, cercerun, hummus, zeytin piyazı, zeytin onallaması, kahvaltılık toz zahter… Böylece uzayıp giden bir liste verebilirim.
Antakya merkeze yaklaşık 20 dakika uzaklıkta bulunan Döver Köyü'nde muhteşem manzara eşliğinde Hatay'a özgü tüm tatları keşfedebilirsiniz. Ev yapımı zahter, havuç reçeli, çökelek, tuzlu yoğurt, kırma zeytin, güveçte peynir, katıklı ekmek gibi sayısız lezzet kahvaltınızı süsler.
Hatay'da, iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan kökü şerbeti yoğun ilgi görüyor.
Etimoloji. Hatay, 1930'larda ortaya atılmış bir yer adıdır. Osmanlı döneminde bugünkü Hatay'ın kapsadığı topraklar İskenderun ve / veya Antakya olarak adlandırılıyordu.
1) Pöç Kasabı
Burası sadece bir kasap değil tepsi kebabının, lahmacunun ve birçok et yemeğinin yapıldığı bir adrestir. Antakya'nın yöresel lezzetlerinde çığır açan bu mekana geldiğinizde, masanızı donatan nefis yemekler karşısında nutkunuz tutulabilir. Antakya'ya gelip de Pöç Kasabı'nda yemek yemeden aman dönmeyin.
Hatay ili; özellikle kanatlı havyan varlığı ve bunlara bağlı üretimde öne çıkmakta olup bölgedeki tavuk varlığının yüzde 58'i, beyaz et üretiminin tamamı ve yumurta üretiminin yüzde 47'si Hatay'da yer almaktadır.
Hatay ili, bitkisel üretimde toplam maydanoz, erik, pazı, turunçgiller, marul, havuç, kabak, bezelye, bamya, pamuk, havuç, nane, patlıcan, zeytin, sarımsak, soğan, şalgam, yenidünya ve Trabzon hurması gibi ürünlerde Türkiye genelinde ilk sıralarda yer almaktadır.
* Pazı, Maydanoz, Dereotu ve Mandalina üretiminde Türkiye 1.si, * Pamuk, Narenciye, Havuç, Muz ve Yenidünya üretiminde Türkiye 3.südür. Ayrıca ülkemiz yaş sebze meyve ihracatının %23'ünü gerçekleştiği ilimiz tarımsal ihracat değeri 657 milyon $ olup en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında S.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri