arap sabunu, el sabunu; kahve değirmeni, yel değirmeni; kahve dolabı, su dolabı; müzik odası, oturma odası; duvar saati, kol saati; duvar takvimi, masa takvimi; kriz masası, yemek masası; itfaiye aracı, kurtarma aracı; masa örtüsü, yatak örtüsü; el kitabı, okuma kitabı; Frenk gömleği, İngiliz anahtarı, İngiliz sicimi; ...
Nesne, eşya ve alet adlarından biriyle kurulan birleşik kelimeler: alçı taşı, bileği taşı, arap sabunu, el sabunu; kahve değirmeni, yel değirmeni, alt geçit, tüp geçit, üst geçit; çekme demir, çekme kat, dolma kalem, vb.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Dil bilgisi kurallarına göre iki ayrı kelimenin birleşmesiyle oluşan ve anlamı değişen tüm kelimeler bitişik yazılır. Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
maden suyu: İçinde erimiş mineraller bulunan ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kaynak suyu.
TDK'ya göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik; sivri biber ayrı yazılıyor.
Bu kelime genellikle denizatı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizatı şeklinde olmalıdır.
Kahve değirmeni veya öğütücü genellikle kullanıcı tarafından belirlenen bir mesafe ile ayrılan iki döner aşındırıcı yüzey arasında sert, küçük gıda ürünlerini öğütmek için kullanılan bir değirmendir.
El değirmeni TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim El gücüyle çalıştırılan ve kahve, baharat vb.ni öğütmeye yarayan bir tür küçük değirmen.
DEĞİRMEN KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Su değirmeni. Yel değirmeni. Değirmende biraz kahve çekti.
Kahve değirmeni öğütme için şalter aktif hale getirildikten sonra motor yapısını çalıştırarak, öğütmeye başlar. Standart bir prensibe sahip olan bu makine motordan gelen güç vasıtasıyla taş bıçakların dönmesini ve kahve çekirdeklerinin bıçaklar arasından geçmesini sağlar.
Kahve öğütücü, kahve çekirdeklerini öğütmek için kullanılan bir cihazdır. Genellikle evlerde veya kafe ve restoran gibi ticari işletmelerde kullanılır.
Evinizde kahve öğütmek için birkaç seçeneğiniz var. Elektrikli kahve öğütücüleri, kahve el değirmenleri ve hatta blenderlar bile kullanabilirsiniz.
Kahve öğütme ölçüleri tanelerin boyutuna göre kalından inceye göre isimlendirilmektedir. Genel olarak iri, orta, ince ve çok ince olarak kategorileri aklınızda tutabilirsiniz. Kahvenizi iri taneli olarak öğütürseniz çekirdeklerin suyla kaynaşma alanı daha az olmaktadır.
Poğaça şeklinde yazılması doğrudur. Poğça, poaça gibi yazılış şekilleri doğru değildir.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İçinde yan yana iki veya daha fazla ünsüz bulunan Batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: alafranga, apartman, biyografi, elektrik, gangster, kilogram, orkestra, paragraf, telgraf vb.
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir.
Kuzukulağı, ayçiçeği, ayaktakımı örneklerinde olduğu gibi tamlamanın ikinci kelimesi gerçek anlamının dışında kullanılmışsa, benzetme yoluyla yeni bir anlam ortaya çıkmışsa bu durumda kelimeler bitişik yazılır.
TDK'ya göre lavabo kelimesinin doğru yazılışı "lavabo"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri